Sada nastavimo s našim tekućim razgovorom i zaronimo u postupak uzgoja sadnica u udobnosti vlastitog doma. Konkretno, pozornost ćemo usmjeriti na njegovanje biljaka rajčice s kojima je potrebno pažljivo rukovanje kako bi se spriječile moguće opasnosti poput krumpirove plamenjače.

Vrtlari dijele zajednički cilj dobivanja obilne žetve uz izbjegavanje financijskih gubitaka. Kako bi se postigao optimalan rast rajčice i krastavca, korištenje gnojiva je imperativ. Međutim, sve veći broj vrtlara odmiče se od alternativa temeljenih na kemikalijama i prihvaća ekološki prihvatljive opcije koje poboljšavaju opću dobrobit biljaka. Popularnost prirodnih gnojiva, poput sirutke, u porastu je zbog obilja hranjivih tvari. Ovaj članak će se baviti prednostima primjene režima sirutke posebno prilagođenog za rajčice i krastavce.

Uključivanjem čiste sirutke u mješavinu rajčica i krastavaca, vrtlari mogu iskoristiti njena blagotvorna svojstva kao gnojivo. Ova tehnika je posebno učinkovita u hranjenju i poticanju rasta ovih specifičnih usjeva. Pozitivni rezultati primijećeni su ne samo s komercijalno dostupnim gnojivima, već i s upotrebom kefira ili proizvoda dobivenih od kefira. Ovaj serum se lako nanosi na otvorene gredice, folije i staklenike, što ga čini pogodnim za različite uvjete sadnje. Pokazuje se kao izvanredna opcija za ishranu mladih sadnica i zrelih biljaka.

  • Uključivanje jogurta u prehranu ima veliku prednost zbog njegovog nutritivnog sastava koji se sastoji od laktoze, proteina, mineralnih elemenata, aminokiselina i vitalnih vitamina koji značajno doprinose različitim biološkim procesima. Vrtlarska zajednica jako cijeni ovaj proizvod prvenstveno zbog sadržaja esencijalnih aminokiselina. Ove aminokiseline, u kombinaciji s dušikom, fosforom i kalijem, igraju ključnu ulogu u poticanju rasta biljaka. Štoviše, laktoza prisutna u jogurtu djeluje kao zaštitni štit od štetnika, dok prisutnost monokiselih bakterija učinkovito sprječava rast štetnih patogena. Osim toga, površinski mikrobiom proizvoda služi kao prirodni pročišćivač, eliminirajući bilo kakvu prisutnost gljivica na lišću.

Dodavanjem mliječne kiseline u otopinu ne samo da se odvraćaju štetni mikroorganizmi, već se i poboljšava prianjanje na lišće. To dovodi do stvaranja zaštitnog filma na biljkama, učinkovito blokirajući ulazak patogena i štetnika. Važno je napomenuti da ovaj proizvod nije prikladan za izravnu upotrebu u koncentriranom obliku tijekom pripreme hrane. Kako bi se osigurala optimalna ishrana korijena, potrebno je proizvod razrijediti vodom u omjeru 1:10. Štoviše, savjetuje se koristiti vodu na sobnoj temperaturi za razrjeđivanje. Otopinu pri nanošenju izlijte otprilike 50 cm od podnožja biljke. Za učinkovito prskanje grmlja preporuča se razrijediti serum vodom u omjeru 1:3.

Kako bi se poboljšala sposobnost prianjanja otopine, savjetuje se uključivanje naribanog ili tekućeg sapuna. Važno je imati na umu da se otopina ne smije držati dulje od 2 dana, jer dugotrajno skladištenje može dovesti do toga da tekućina fermentacije ošteti sadnice. Što se tiče rasporeda zalijevanja krastavaca i rajčica, preporučuje se gnojidba krastavaca 10 dana nakon prve sadnje u vrtu. Osim toga, sirutka se može koristiti kao tretman za ove biljke. Nakon toga preporuča se ponavljanje tretmana svakih petnaest dana, i to na korijenu i lišću.

Proces tretiranja korijena rajčice započinje sedam dana nakon početne sadnje, a zatim se ovaj ciklus tretiranja ponavlja svaka dva tjedna. Jedna litra otopine je dovoljna za zalijevanje grma u kojem se nalaze i rajčice i krastavci. Od iznimne je važnosti temeljito hidratizirati biljke čistom vodom nakon primjene otopine, osiguravajući da na lišću ne ostanu zaostali ostaci. Kako bi se održala živost biljaka, preporučljivo je prskati stabljike i lišće svakih 10 dana, postupno smanjujući učestalost na jednom mjesečno. Nadalje, sadnice imaju mogućnost tretiranja otopinom seruma na tjednoj bazi.