– Danas kada otvorite društvene mreže tamo možete da pronađete sve i svašta. Tu važi pravilo, da svaka roba ima svoga kupca. Šta god da odlučite da prodate, uvijek neko ima kome se to sviđa. Slijedi jedna jako zanimljiva priča iz Srbije. 

U svijetu koji se brzo razvija u kojem tehnologije u nastajanju često zasjenjuju ostatke prošlih razdoblja, samo nekolicina odabranih istinski daje prioritet očuvanju artefakata koji predstavljaju živote prethodnih generacija. Postoji čovjek, podrijetlom iz Kraljeva, koji je neumorno tražio ponovno otkrivanje vrijednosti onoga što je društvo možda nenamjerno previdjelo. Možda se jednostavno radilo o kolektivnoj amneziji?

Vlado Radojičić, stanovnik Ibarskog grada, već duže vrijeme se svim srcem posvetio očuvanju i njegovanju starina. Njegova opsežna kolekcija može se pohvaliti obiljem predmeta za koje nitko ne bi ni posumnjao da još postoje. U njegovom carstvu prošlost nije samo pojam ili sjećanje, već opipljivi predmeti koje stječe i trguje s pojedincima koji su opčinjeni osjećajem čežnje za danima koji su prošli. Vlado, na početku svoje pripovijesti, dijeli cjeloživotni afinitet prema sakupljanju raznih predmeta.

U prošlosti su njegovi interesi obuhvaćali bedževe, posjetnice, poštanske marke, a kasnije i staru valutu. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, Vlado se našao zadovoljan svojom zbirkom novčanih artefakata, jer se činilo da je u njoj sadržana bit njegovog hobija. Ciklus stjecanja novca za kupnju više novca postao je središnja tema njegovih kolekcionarskih nastojanja. No, njegova fiksacija na antikvitete tu nije završila. Ističe da su fondovi bili tek početna točka njegova putovanja u prošlost. Kad god bih se odvažio na tržnicu u potrazi za starom valutom, nisam mogao a da ne primijetim nostalgičan prizor starih lutaka i igračaka iz djetinjstva.

Postupno je to zaokupilo moje zanimanje do te mjere da sam donio hrabru odluku da rasprodam značajan dio svoje kolekcije antikviteta i krenem u novi pothvat: skupljanje lutaka Biserke i Jugoplastike. S vremenom se moja kolekcija proširila na ambalažu, omote od slatkiša, gumene figure, omote od čokolade i još mnogo toga, kako je ispričala naša sugovornica. U razgovoru za BIZLife Vlado otkriva da je najstariji predmet u kolekciji “Domine i Coveče ne ljuti se” iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Iako svoju zbirku obično ograničavam na predmete iz 80-ih i 90-ih, povremeno naiđem na starija blaga koja mi zapnu za oko. Jedna od mojih najdražih stvari je čika Glišina kutija keksa, poseban pronalazak na koji sam slučajno naišao kod djeda u šupi.

  • Vlado kaže da posebno voli skupljati uspomene iz naših dragih predstava iz djetinjstva, uključujući “Kocka, kocka”, “Glazbeni tobogan”, “Slovo po slovo” i “Fore i fazoni”. Vladova Starinarnica autentični je online muzej koji obuhvaća široku lepezu nostalgičnih artefakata, od vintage igračaka i omota žvakaćih guma do antiknih pakiranja proizvoda, kao i školskog pribora i posuđa. Preko Facebooka, Vibera i raznih web stranica često mu se javljaju ljudi koji mu dostavljaju stare stvari. Osim toga, on također često posjećuje tržište za takve akvizicije.

Na pitanje koliko je vremena i truda potrebno za ovakav hobi, ali i žongliranje dodatnim poslom radi financijske dobiti, Vlado odlučno odgovara “što veći iznos, to je povoljniji. Ovaj mladić pojašnjava da unatoč zauzetosti, radeći od 7 do 15 sati. svaki dan ipak nađe poneki slobodni trenutak. Za to vrijeme ili istražuje web stranice ili se posvećuje pospremanju i organiziranju svojih stvari. Vlado služi kao dokaz da zabava ima potencijal za generiranje značajnih prihoda, jer ističe svoju praksu kupnje predmeta i njihove naknadne preprodaje.

U biti, ovo je slično konceptu dupliciranja. Prema riječima sugovornika, svaki predmet ima i sentimentalnu i novčanu vrijednost. Pojedinac skuplja predmete iz čiste ljubavi prema njima, prodaje duplikate ili višak komada kako bi nabavio nove dodatke svojoj kolekciji. Unatoč skupoj i rijetkoj prirodi svojih kolekcionarskih predmeta, uspješno su uspostavili skladan odnos sa svojim kupcima, osiguravajući obostrano zadovoljstvo.

Prema Vladinim riječima, cijenu pojedinog artikla prvenstveno određuje njegova rijetkost, jer smo svi tijekom djetinjstva odbacivali omote od čokolade i sladoleda, pa su ti omoti iznimno rijetki. Prema Vladinim riječima, ključno je pronaći čašice za kreme koje su netaknute jer nitko ne želi u svojoj kolekciji imati oštećen ili razbijen predmet.

Slično tome, kada je riječ o igračkama, vrijednost može varirati od 50 dinara do 5000 dinara ovisno o čimbenicima kao što su stanje, je li još uvijek u originalnom pakiranju, točnost i sličnost. Ako ste u potrazi za Vladovim antikvitetima, potražite njegovu Facebook stranicu Vladova Starinarnica. Ovo virtualno mjesto okupljanja ujedinjuje pojedince sa zajedničkim poštovanjem prema prošlosti. Na ovoj platformi otkrit ćete niz nostalgičnih predmeta koji vas mogu vratiti natrag svom djetinjstvu.