Opekline, manje i česte, često se susreću u određenim poslovima, a pojedinci koji svoje vrijeme provode kuhajući mogu potvrditi brojne opekline koje su pretrpjeli tijekom korištenja štednjaka. Neugoda koja nastaje daleko je od ugode, ali postoje metode za njeno ublažavanje.

U slučajevima kada pojedinci slučajno dodirnu vruće glačalo ili na brzinu zgrabe lim za pečenje iz pećnice, uobičajeno je da osjete bol od opeklina. Pitanje je je li hitna primjena leda odgovarajući postupak u ovim okolnostima. Prema dermatolozima, nije preporučljivo koristiti led ili alkohol za čišćenje rana jer mogu oštetiti kožu. Kako bismo pružili potrebnu pomoć koži bez pogoršanja ozljeda, ključno je razmotriti alternativne metode.

Prema specijalistu hitne medicine dr. Alanu Keppingu, konzumiranje hladne vode može se činiti bezopasnim, ali zapravo može povećati rizik od infekcije. Kada se radi o manjim opeklinama, medicinski stručnjaci preporučuju korištenje hladne vode (osim leda) i izlaganje zahvaćenog područja tekućoj vodi u trajanju od pet do 20 minuta. Nakon toga, ključno je pažljivo ukloniti vodu i nanijeti hidratantni losion.

Kako biste zaštitili ozljedu, preporučljivo je koristiti pamučnu tkaninu ili zavoj za pokrivanje rane, pazeći da izbjegnete izravan kontakt s oštećenom kožom. U slučaju jake tegobe mogu se uzeti analgetici. Kako bi se pospješilo pravilno zacjeljivanje i smanjio rizik od infekcije, ključno je održavati dosljednu razinu čistoće tijekom cijelog procesa oporavka od opeklina. To uključuje čišćenje zahvaćenog područja blagim sapunom i toplom vodom, nakon čega slijedi nanošenje antibakterijske masti.

U slučaju da naiđete na teške opekline, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. To uključuje, ali nije ograničeno na, opekline koje prelaze širinu od 10 cm, opekline na zglobovima, opekline na licu, vratu, stopalima ili rukama, opekline koje rezultiraju trajnom boli koja traje dulje od dva tjedna ili opekline koje ne zacjeljuju i mogu se potencijalno klasificirati kao opekline drugog stupnja.

U slučaju opeklina moguće je stvaranje mjehura na koži. Ključno je izbjegavati nasilno skidanje bilo kakve odjeće koja bi mogla prekrivati ​​opečeno područje. Osim toga, nije preporučljivo koristiti sprejeve ili masti za prvu pomoć jer mogu ometati prirodni proces odvođenja topline u tijelu. Ako naiđete na mjehuriće koji su rezultat opeklina, važno je suzdržati se od njihovog bušenja kako biste smanjili rizik od infekcije. U takvim je okolnostima vrlo preporučljivo potražiti stručnu pomoć. Važno je napomenuti da ove opekline mogu izazvati tetanus. Za opekline trećeg stupnja, koje se mogu prepoznati po potamnjeloj koži ili oštećenjima koja sežu do kostiju, hitna liječnička pomoć je apsolutno neophodna.

  • Kada se govori o važnosti zaštite od sunca, fokus je obično na prevenciji opeklina tijekom ljetne sezone. Međutim, važno je priznati da se rizik od opeklina proteže izvan aktivnosti na otvorenom i može se također dogoditi u zatvorenom prostoru. Ovo je osobito značajno u okruženjima poput kuhinja ili radnih mjesta koja uključuju industrijske zadatke, poput pečenja ili rukovanja jakim kemikalijama, među ostalim scenarijima. Opekline mogu biti posljedica kontakta s vrućim predmetima, parom, jakim kemikalijama ili čak dugotrajnog izlaganja sunčevoj svjetlosti i zračenju. Vrijedno je napomenuti da se većina opeklina događa unutar granica vlastitog doma i da se mogu liječiti bez potrebe za liječničkom procjenom.

U slučajevima kada su opekline opsežnije ili zahvataju znatan dio tijela, ključno je potražiti liječničku pomoć, što može dovesti do potrebe za hospitalizacijom. Prognoza za pojedince s teškim opeklinama koje zahvataju 70% ili više njihova tijela obično je nepovoljna, što naglašava važnost specijalizirane skrbi koja se pruža u jedinicama za opekline za one koji uspiju preživjeti ove traumatske ozljede.

Davanjem prioriteta prevenciji, imamo sposobnost ne samo spriječiti opekline već i niz drugih ozljeda. To zahtijeva provedbu proaktivnih mjera za zaštitu sigurnosti i organizacije naših životnih prostora, radnih okruženja i cjelokupnog okruženja. Kada izlazite vani, ključno je izbjegavati dugotrajno izlaganje žarkim sunčevim zrakama. Očuvanje funkcionalnosti osnovnih kućanskih aparata, kao što su štednjaci, pećnice, glačala, radijatori i izvori tople vode, trebali bi ostati na prvom mjestu naših briga. Prilikom kuhanja preporučljivo je držati ručke posuđa uza zid i koristiti zaštitne rukavice pri dodiru s vrućim površinama.