Primjetan je porast pojava izvanbračnih zajednica, prvenstveno muškaraca. Glavna motivacija koja stoji iza njihovog angažmana u takvim aferama je nepostojanje ispunjavajućih intimnih veza unutar njihovih brakova, kako su sami izjavili.

Tyler, koji je svojoj supruzi bio nevjeran dva desetljeća, priznaje da je više puta sam sebi davao obećanja, izjavljujući da će svaki slučaj biti posljednji. Međutim, priznaje da nikada nije slijedio te izjave. Shvativši da je njegovo ponašanje preraslo u ovisnost, Tyler je odlučio potražiti terapiju.

Ideja da priznam aferu nikada mi nije pala na pamet zbog neizvjesnosti oko toga kako će se to protumačiti, što je dovelo do golemog osjećaja krivnje. Strah je također igrao značajnu ulogu u mom oklijevanju. Međutim, sa svakim slučajem nevjere, iskusio sam duboki osjećaj nečistoće. Unatoč tome, nastavio sam se s takvim ponašanjem. Teret krivnje nije bio jednokratna pojava; ponavljalo se. Slično obrascu uočenom kod ovisnosti, postojala su razdoblja prestanka i recidiva. – Tyler (41)

Sean, koji se na poslu našao u neizvjesnoj situaciji, utjehu je potražio u kolegici kojoj se mogao povjeriti, a da pritom ne ugrozi odnos sa suprugom. Nije ni slutio da će ovaj nevini čin traženja podrške na kraju dovesti do afere, unatoč njegovim početnim namjerama da ostane vjeran i predan svojoj supruzi.

U početku sam pronašao utjehu u tome da imam nekoga kome bih se povjerio, ali sam se borio s pronalaženjem rješenja. Stalni strah da će moj partner ili druga žena otkriti istinu izjedao me svaki dan. Dok sam razmišljao o okončanju stvari sa svojim ljubavnikom i održavanju svoje posvećene veze, moja najveća briga bila je mogućnost da ona otkrije moju nevjeru i otkrije je mom partneru, ostavljajući me na kraju na miru. – Sean (36)

Tijekom svog 13-godišnjeg braka, i Jack i njegova supruga bili su u nevjeri. Dok Jack priznaje da je njihova veza mogla biti jača, on izražava nedostatak krivnje zbog svog intenzivnog bijesa zbog izdaje svoje supruge i razmjera u kojem ga je ona prevarila prikrivajući i lažući o svojim postupcima.

U meni nema grižnje savjesti, ni zbog izvanbračnih avantura ni zbog odluke da ostanem u braku. Razlog za ovaj nedostatak žaljenja je jednostavan: da sam odlučio otići, ne bih bio blagoslovljen prisutnošću svoje kćeri, koja ima najveći značaj u mom životu.

Jeremy izražava svoju iskrenu želju za uspjehom svog braka, jer istinski voli svoju ženu i smatra je hvale vrijednom osobom i izvrsnim društvom. Jeremy vjeruje da bi se njihovi bračni problemi riješili kad bi imali intimniji odnos. Međutim, Jeremy i njegova žena nalaze se u vezi u kojoj nedostaje ljubavi. Dok se njegova supruga nosi sa svojim mentalnim problemima, Jeremy se upustio u dvije izvanbračne veze.

Rijetka intimnost, koja se događala samo jednom mjesečno, stvorila je uznemirujuće iskustvo i za moju suprugu i za mene. To me navelo da razmislim o traženju liječničkog savjeta, pretpostavljajući da bi možda u pozadini bio problem. Međutim, nakon što sam se upustio u izvanbračnu aferu, otkrio sam da sa mnom nema ništa. Ta je spoznaja naglasila važnost tog aspekta mog života, potaknuvši moju ženu i mene da krenemo na terapiju za parove. Gledajući unatrag, volio bih da sam do ovog razumijevanja došao na drugačiji način, ali tada mi je nedostajalo znanje i svijest.

Tijekom svog života, David je stalno pokazivao nedostatak vjernosti u svim svojim romantičnim partnerstvima. Prije nego što je oženio svoju suprugu, čak je bio i u nevjeri. Pravi razmjeri njegovog problema postali su jasni njegovoj supruzi tek kada je otkrila njegove nevjerne postupke. Kao rezultat toga, David je donio odluku potražiti terapiju kako bi riješio i prevladao ovo ovisničko ponašanje.

Dugo sam se vremena trudio prikriti svoje postupke, do točke u kojoj su sjećanja na moje žaljenje postala maglovita. U tom trenutku mi je nedostajalo jasnoće, ali sada shvaćam da sam pribjegla varanju jer sam bila istinski nezadovoljna svojim životom i nisam se mogla suočiti s tom istinom. Priznanje mojih prijestupa i njihovo otvoreno dijeljenje bio je početni korak prema rješavanju tereta krivnje i srama. Bilo je ključno dati mojoj ženi priliku da odgovori. Iako se još uvijek borim s osjećajima grižnje savjesti i sramote, težina tih emocija bila je daleko veća u mom umu prije nego što sam joj priznao. Kako prenosi 24sata.hr, takve osjećaje iznio je David (39).