Stručnjaci ističu važnost ne samo čišćenja jastuka, već i razmatranja njihove uporabljivosti. U tekstu se upozorava da jastuci imaju određeni životni vijek tijekom kojeg se mogu sigurno koristiti, a nakon toga treba ih zbrinuti.

Kao i svaki drugi predmet koji se često koristi, jastuci prirodno propadaju kako vrijeme prolazi. Na kraju i najkvalitetniji jastuci zahtijevaju zamjenu, iako pojedinci često ne prepoznaju kada taj trenutak nastupi. Unatoč tome, kada se razmišlja o svakodnevnom nakupljanju mrtvih stanica kože, dlaka, grinja, znoja, sline, ostataka šminke ili kreme i alergena unutar jastuka, postaje jasno zašto bi ulaganje u novi trebalo smatrati najvažnijom brigom.

Prema stručnjakinji za medicinu spavanja i autorici knjige Sleep for Success!, Rebecci Robins, visokokvalitetni jastuk općenito ima životni vijek od dvije do tri godine. Ključno je redovito mijenjati jastuk, čak i ako to ne mora biti skupa investicija. Dugotrajna uporaba jastuka može pogoršati alergije i astmu, ali redovita zamjena jamči optimalnu kvalitetu sna i čistoću. Robins savjetuje da ako osjetite nelagodu tijekom noći ili nakon buđenja, to može značiti da se vaš jastuk s vremenom pokvario, što sugerira da bi mogao biti prikladan trenutak da razmislite o kupnji novog.

Prema stručnjakinji za spavanje i higijenu dr. Hani Patel, preporuča se mijenjati jastuke svake jedne do dvije godine, pritom pazeći na vrstu materijala od kojeg su izrađeni. Ovo postaje još važnije ako imate pojačane alergije. Postavlja se pitanje kako korištenje starijih jastuka utječe na naše zdravlje? Naši jastuci postaju ugodno stanište za male organizme koji žive na stanicama naše kože i uspijevaju u toplim, vlažnim okruženjima. Iako ova mikroskopska stvorenja ne predstavljaju veliku prijetnju, mogu izazvati ekcem kod određenih pojedinaca i pogoršati simptome alergije kod drugih.

Iako plijesan u jastucima obično ne predstavlja prijetnju za većinu pojedinaca, ključno je priznati da se osobe s astmom, kroničnim respiratornim stanjima ili kompromitiranim imunološkim sustavom mogu susresti s štetnim učincima. Dr. Patel pojašnjava da se na našim jastucima postupno nakuplja kombinacija grinja, gljivica, plijesni i ulja s našeg lica i vlasišta, što može pogoršati akne. Osim toga, postojanje prljavštine i prašine može aktivirati simptome alergije, kao što su svrbež očiju, curenje nosa i, u težim slučajevima, respiratorni distres.

Odabir savršenog jastuka protiv bolova u vratu igra značajnu ulogu u određivanju njegove učinkovitosti. Donošenjem ove ključne odluke jamčite da će vaša glava i vrat održavati pravilan položaj u odnosu na zdjelicu dok spavate. Odabir odgovarajućeg jastuka za spavanje ključan je kako biste spriječili nepotrebno naprezanje leđa i vrata. Ovo postaje još važnije kada ste u pokretu, jer će vam najbolji putni jastuk koji je posebno dizajniran za putovanja pomoći da se izbjegnete bilo kakvu moguću nelagodu ili štetu tijekom putovanja.

Za osobe koje više vole spavati na boku, ključno je uložiti u vrhunski jastuk koji je posebno skrojen da zadovolji zahtjeve osoba koje spavaju na boku. Ovi jastuci obično imaju kompaktniji i čvršći sastav, osiguravajući optimalnu potporu vratu tijekom spavanja. Nasuprot tome, ako preferirate spavanje na trbuhu, ključno je odabrati jastuke koji su dovoljno ravni kako bi spriječili naprezanje vrata. U takvim slučajevima ugradnja vrhunskih rashladnih jastučića može poslužiti kao izvrsno rješenje.