– Lepa Brena je jedna od prvih pjevačica na ovim prostorima, koja je počela da koristi umjetničko ime kada nastupa. njeno pravo ime je Fahreta, a sada slijedi i priča o tome, kako i gdje je dobila ovaj nadimak….

Fahreta Jahić, u svijetu poznata kao Lepa Brena, zauzima zapaženo mjesto među omiljenim vokalima na našim prostorima. Godine 1975. dobila je svoj poznati nadimak. Ipak, osim imena i poznatog nadimka, postoji njezino kršteno ime o kojemu se manje govori, a koje rijetko dospije u javnost. Poznata globalno i lokalno, zanosna Brena svoje je umjetničko ime postavila kao zaštitni znak. U zadivljujućem dokumentarcu “Lepa Brena – godine slatkog grijeha” proslavljena pjevačica otkriva fascinantnu priču iza svog voljenog nadimka.

Naime, upravo joj je na košarkaškom terenu trener Vlade Bajer dao nadimak Brena. Budući da joj je bilo teško oslovljavati je s Fahreta, trener se odlučio za jednostavniju i dražesniju Brenu. Trener se suočio s izazovom dok je pokušavao privući moju pažnju, stalno je dozivao moje ime, Fahreta. Dok sam bio u momčadi, prvenstveno sam igrao kao centar ili bek. Među mojim suigračicama bile su Mila i Kata, obje su imale kratka imena.

Međutim, trener je imao drugačiju ideju za mene. Izjavio je: “Zvat ću te kao Brena.” U početku sam bila zatečena i pitala se: “Tko je ta Brena? Kakvo smiješno ime! Mislim, od svih imena koja su se mogla izabrati, zašto izabrati ono koje je manje privlačno?” prepričala je pjevačica. Kada se Saša Popović dvadesetak godina kasnije raspitivala za nadimak, prisjetila se baš te zgode i tako uzela ime Brena. Slavna folk diva je 1981. prije nadimka dobila titulu Lepa, prijedlog pokojnog Minimaksa.

  • “Nije mi se svidjela ‘Pretty’ jer se nisam doživljavala lijepom na taj način”, izjavila je cijenjena folk senzacija. Uz estradni nadimak, doznalo se da Lepa Brena nosi i srpsko ime koje je dobila na krštenju. Poznata pjevačica prešla je s islama na pravoslavlje, a priča se da joj je kršteno ime Jelena. Iako se ni ona ni njen suprug Boba Živojinović nisu u javnosti pozabavili ovim imenom niti svojom vjerskom transformacijom, spekulacije govore da se Brena tako naziva još od veze s Bobom.

Zadivljujuća priča koja okružuje nadimak ove obožavane pjevačice dodaje još jedan sloj dubine njezinom ionako impresivnom portfelju, dodatno je zavoljevši odanu bazu obožavatelja. Očaravajuća Brena i dalje utjelovljuje otpornost, vještinu i individualnost u području glazbe, a anegdota iza njezinog nadimka služi kao samo jedan od bezbrojnih intrigantnih aspekata njezina života.

Dodatni tekst:

Ivana Žigon, srpska glumica u 56. godini života, potječe iz renomirane glumačke loze, a njeni roditelji Steve i Jelena Žigon imali su značajan utjecaj na glumačkom polju. Unatoč istaknutosti svojih poznatih roditelja, samostalno se suočila s vlastitim izazovima i prevladala ih kako bi se etablirala u svijetu umjetnosti. U tom je nastojanju postigla veliki uspjeh. Istovremeno je vodila osobnu bitku protiv razorne bolesti. Prije 27 godina dobila je dijagnozu raka dojke, koji je naknadno izliječen i iskorijenjen. Nakon svoje trijumfalne borbe, podsjetila se na poteškoće koje je proživjela u tim teškim vremenima.

Nakon završetka liječenja Ivana je doživjela duboku transformaciju svog bića. Sada prihvaća život koji karakterizira život u sadašnjem trenutku i shvaćanje da nije sve pod našom kontrolom, ponizivši se do spoznaje da nije tako značajna kao što je nekoć vjerovala. Osvrćući se na svoje putovanje, Ivana je naglasila trajan utjecaj koji je ono imalo na nju, navodeći je da nakon bolesti donese odluku koja joj je promijenila život i nastavi s trudnoćom. Nakon mukotrpnog liječenja, glumica je poželjela doživjeti ispunjenje majčinstva, a želja joj se na kraju i ispunila.

Tada sam imao 38 godina i prošlo je dosta vremena od terapije. Liječnici su bili skeptični s obzirom na brojne terapije koje sam već prošla. Bio je to riskantan pothvat, koji se dogodio prije 18 godina i tada nisam imao nikakvih dvojbi. Trenutno sam blagoslovljen i s četiri unuke, a mi smo bliska obitelj. Tijekom odrastanja nisam imao previše naklonosti roditelja zbog raznih škola koje sam pohađao, uključujući glazbenu. Odmalena sam bila opterećena obavezama, što je ograničavalo maženje koje sam dobivala od roditelja. Ivana je te osjećaje podijelila tijekom gostovanja u emisiji Balkanskom ulicom.

Ivana se našla u braku s 11 godina mlađim muškarcem koji je život posvetio vjerskoj službi. No, nakon susreta s Ivanom, Grigorij Brković odlučio je napustiti svoj vjerski put i prihvatiti se svjetovnog načina života. Njihova veza dogodila se na Vidovdan 2006. godine, a u život im se rodio sin Steva. Unatoč njihovim naporima, nakon pet zajedničkih godina, zajednički su se složili da je u najboljem interesu svih uključenih strana da se raziđu i krenu različitim putevima.