Ljepotu ljetnih večeri provedenih na otvorenom često kvari nemilosrdna prisutnost komaraca koji vrlo lako mogu poremetiti naš mir i pokvariti uživanje u toplim noćima.

Problem prvenstveno pogađa pojedince koji žive u gradovima u blizini velikih rijeka, a opće je poznato da provođenje vremena na otvorenom tijekom večeri postaje gotovo nemoguće. Zbog toga mnogi traže utjehu u raznim proizvodima, poput spirala i sprejeva. U nekim se slavonskim regijama za suzbijanje ličinki komaraca koriste čak i tretmani koji ne daju olakšanje.

Svjesni smo da su komarci privučeni specifičnim mirisima koje ispušta ljudska koža, zbog čega se hrane našom krvlju. Međutim, postoji jednostavna, isplativa i prirodna metoda za uklanjanje ovih dosadnih insekata – i vrlo je učinkovita.

Tema o kojoj se radi posebno je usmjerena na crnu kavu.

Iako miris tinjajuće crne kave možda nije privlačan našim osjetilima, pokazao se nevjerojatno učinkovitim u obrani od komaraca.

Učinkovitost ove tehnike pojačana je dostupnošću i dostupnošću crne kave, što ju čini idealnim izborom. Nadalje, nisu potrebne posebne vještine ili prethodna priprema da bi proces bio uspješan.

Kako prenosi Zapozdena.hr, za ovaj zadatak potrebni su tanjur, mljevena crna kava te upaljač ili šibice.

Za primjetnu razliku, savjetuje se strateški postaviti više tanjura za kavu na terasu, balkon ili vrtni stol.

Dok spaljivanje kave može proizvesti nepoželjan miris, vrijedi razmisliti o ovoj metodi, osobito ako se netko nalazi u neposrednoj blizini močvare.

BONUS TEKST

Od davnina su ljekovita svojstva češnjaka prepoznata kao učinkovit prirodni lijek u borbi protiv virusa i prehlada. Osobito ga je važno uvrstiti u svoju svakodnevicu tijekom zimskih mjeseci kada vladaju virusne infekcije.

Opće je poznato da se naš imunološki sustav oslanja na sposobnost tijela da se obrani od utjecaja vanjskih elemenata kako bi se zaštitio od bolesti. Češnjak (Allium sativum) je moćan saveznik u tom pogledu. Češnjak, zeljasta biljka s podzemnom lukovicom i stabljikom visokom do jednog metra, pruža pravu zaštitu. Srećom, češnjak je u našim krajevima lako dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine.

Opsežna znanstvena analiza potvrdila je da se češnjak sastoji od približno 200 moćnih spojeva, uglavnom koncentriranih u lukovici, iako se cvijet, stabljika i lišće također koriste u kulinarstvu. Češnjak se može pohvaliti bogatstvom esencijalnih nutrijenata, uključujući adenozin, alicin, aminokiseline, dijetalna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzime, vitalna ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor, i fosfora. Ovaj svestrani sastojak može se konzumirati i sirov i kuhan, a služi kao divan dodatak raznim jelima, a ujedno djeluje i kao prirodni konzervans za sprječavanje kvarenja hrane.

Stoljećima u prošlosti, Kinezi su češnjak koristili kao temelj za brojne ljekovite pripravke. Unutar naše tradicionalne prakse liječenja, češnjak ima cijenjeni status univerzalnog lijeka za mnoštvo bolesti.

  • Češnjak, svestrani sastojak, stekao je popularnost kao glavna namirnica u narodnoj kuhinji, služeći i kao jeftina opcija i kao oblik preventivne medicine. Među općom populacijom, češnjak se smatra lijekom za sve, koji ulijeva nepokolebljivo povjerenje. Tijekom povijesti, tijekom izbijanja bolesti kao što su tifus, kolera, kuga, dizenterija i gripa, češnjak se dosljedno preporučivao i koristio kao preventivno i kurativno sredstvo. Posljednjih godina razvijene su i tablete i kapsule s češnjakom za osobe koje možda ne cijene okus i miris svježeg češnjaka.