Korištenjem ove nekomplicirane i besprijekorne metode eliminira se potreba za liječničkim savjetom, čime se osigurava da pojedinci iz različitih sredina mogu lako pristupiti. Problem uraslih noktiju raširena je pojava s kojom se bezbrojni pojedinci često susreću.

U slučaju da urasli nokat ne uzrokuje jaku bol ili infekciju, postoji mogućnost da se problem riješi bez napuštanja udobnosti vlastitog doma. Obično zahvaća nožni palac, a urastao nokat nastaje kada rubovi nokta urastu u susjednu kožu. Liječnica Judith Marcin ističe da ovo stanje može dovesti do ozbiljne nelagode i povećati rizik od infekcije. Iako je urasli nokat često moguće riješiti samonjegom, postoje slučajevi kada traženje liječničke pomoći postane imperativ zbog komplikacija.

Pojedinci koji već imaju medicinska stanja, uključujući dijabetes ili lošu cirkulaciju krvi, suočeni su s povećanom vjerojatnošću da će doživjeti komplikacije. Na razvoj uraslog nokta utječu brojni čimbenici. Nacionalna zdravstvena služba prepoznaje pretjerano znojenje stopala, osobito među tinejdžerima, kao primarni uzrok ovog stanja. Osim toga, starije osobe su podložnije pojavi uraslih noktiju. Osim dobi, postoji još nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir:

Problemu nepravilnog rezanja noktiju pridonose različiti čimbenici, uključujući nepravilne i zakrivljene nokte, nošenje tijesne obuće, ozljede noktiju, loša higijena i nepravilno držanje. Genetika također igra ulogu u ovom problemu. U prethodnom članku ZdravéStravování pružio je smjernice o ispravnom načinu rezanja noktiju na nogama. Ako imate blago urastao nokat, postoje koraci koje možete poduzeti da ga liječite kod kuće. Međutim, bitno je prvo procijeniti u kojoj je mjeri nokat prodro u okolnu kožu. Prije početka tretmana važno je dezinficirati sav potreban alat alkoholom ili vodikovim peroksidom i ostaviti da se osuši na zraku.

  • Tijekom razdoblja čekanja, uronite stopalo u toplu vodu na 10-30 minuta, po želji dodajte epsom sol ili ulje čajevca. Nakon što ste se uvjerili da su vam stopala temeljito osušena, pažljivo izmasirajte zahvaćeno područje, pridržavajući se smjernica Healthlinea. U početku možete upotrijebiti ili alat za zanoktice ili turpiju za delikatno uklanjanje mrtvih stanica kože s periferije nokta. Poravnavanje rubova nokta može se pokazati korisnim primjenom nježnog pritiska.

Kako bi se pospješio rast u suprotnom smjeru, preporuča se staviti mali komadić vate. Ako je moguće, odlučite se za cipele s otvorenim ili širokim vrhovima. Redovito pratite napredovanje nokta i po potrebi zamijenite vatu. Važno je ravno podrezati nokte na nogama i dati prednost pranju ruku i higijeni noktiju prije i nakon njege stopala. Kada se suočite s problemom uraslog nokta, postoje različite metode za rješavanje problema. Te mogućnosti variraju od samoliječenja lijekovima koji se izdaju bez recepta do podvrgavanja kirurškim zahvatima. Međutim, u većini slučajeva, pojedinci mogu učinkovito riješiti urastao nokat kod kuće koristeći lako dostupne lijekove.

U slučaju da se nokat inficira ili uzrokuje značajnu nelagodu, preporučljivo je potražiti savjet liječnika, prema preporuci Jenneh Risha, zdravstvene stručnjakinje. Kako biste podigli cjelokupni doživljaj, započnite s uranjanjem stopala u očaravajuću toplu kupku prožetu nježnim sapunom. Kako biste dodatno poboljšali iskustvo, kao što je predložila Risha, u smjesu možete dodati jabučni ocat. Za sveobuhvatnu zaštitu, pažljivo stavite zahvaćeni nokat ispod sloja konca za zube ili pamuka.

Kako bi se osigurala maksimalna udobnost, savjetuje se obuti udobnu obuću i čarape uz kontinuirano nanošenje antiseptičke masti.

Osim toga, možda bi bilo vrijedno razmisliti o korištenju analgetika bez recepta za ublažavanje bilo kakvih neugodnih osjeta. Ideja o kojoj treba razmisliti je implementacija štitnika za nožne prste, u kombinaciji s istraživanjem integracije trake u jednadžbu za dodatne pokušaje i pogreške. Zatražite savjet od svog liječnika u vezi s potencijalnom primjenom oralnih antibiotika i razmislite o mogućnosti podvrgavanja vađenju nokta.