– Za danas jedna tema, koja je itekako aktuelna skoro svako ljeto, a tiče se branja malina i ostalog voća. Kako vrijeme prolazi, vlasnici sve više i više imaju problema da nađu radnike za ovaj posao, koji je itekako isplativ….

U posljednje vrijeme naišao sam na više novinskih članaka koji naglašavaju lakoću pronalaska inženjera u Bosni i Hercegovini u usporedbi s nedostatkom pojedinaca zainteresiranih za berbu malina. Tekstovi rasvjetljavaju neodlučnost mladih da se uključe u zaposlenje, uprkos primamljivoj ponudi dnevnice od 30 KM, uključujući obrok, prijevoz, pa čak i dnevnu opskrbu cigarama. Kada bi mladić svakog mjeseca radio neprekidno 30 dana, računica bi bila sljedeća: zaradio bi mjesečnu plaću od 900 maraka, uz radnu knjižicu, obrok i kutiju cigareta. To znači da mu poslodavac kroz navedene povlastice daje dodatnu polovicu plaće. Naravno, način da se to provjeri bilo bi kroz korištenje osiguranja zaposlenja. Kako bih zajamčio preciznost na plantaži malina poznatoj kao “Jonus” u Blažuju, koja se nalazi u blizini Sarajeva, zajednički sam se potrudio ustati točno u pet sati ujutro.

Budući da posao službeno počinje u sedam, morao sam biti oprezan kako bih osigurao točnost. Kako bih putovao od grada do Blažuja, morao sam neprimjetno prelaziti između dva različita načina prijevoza – u početku sam koristio tramvaj da bih stigao do Ilidže, nakon čega sam slijedila vožnja autobusom do Blažuja. Čim sam stigao, šef me srdačno dočekao i raspitivao se o mojim osobnim podacima, zanimanju i razlozima traženja posla. Kao odgovor, prenio sam svoju želju za radom dok sam također spomenuo svoje novinarsko iskustvo.

U tom je trenutku zastao i počeo me pokušavati odgovoriti od daljnjeg poslovnog pothvata. Kao odgovor na upite o svojim očekivanjima, nenamjerno sam otkrio pojedinosti koje sam prikupio iz raznih medija: obećavajuću mogućnost zarade od 30 maraka, očekivani užitak obroka i očekivani užitak pušenja cigara. Izražavajući svoju duboku ogorčenost, naglasio je notornu reputaciju medija po izmišljanju narativa, činjenice koje bih kao novinar već trebao biti itekako svjestan.

U nastavku je ispričao svoje osobno iskustvo otkupa malina, podsjetivši da je u početku plaćao 30 feninga po kilogramu, da bi postupno skočio na 35 feninga da bi na kraju stao na 40 feninga. Potaknut nepopustljivom odlučnošću, krenuo sam u misiju da uronim u svakodnevnu stvarnost života na plantaži. Odupirući se velikoj vrućini koja je prelazila 40 stupnjeva, željno sam prihvatio nevjerojatan izazov berbe poznatih malina. Nakon dugog iščekivanja, moja je molba konačno uslišana i povjerena su mi četiri sanduka i dato mi je detaljno vodstvo o određenim mjestima i potrebnim koracima koje trebam poduzeti.

Kad sam stigao, obratio sam se radnicima koji su već započeli sa svojim zadacima, tražeći njihove upute o tome koje korake poduzeti i kako dalje. Teta Kada mi je odmah dala detaljne upute kako pažljivo rascijepiti grm, rasporediti sanduke i učinkovito brati maline. Istaknula je važnost brzog djelovanja zbog ograničene količine preostalih malina, istaknuvši značajnu vrijednost svake pojedine bobice. Značaj malina može se precizno kvantificirati matematičkom jednadžbom: za svaki kilogram ubranih malina radnik dobiva respektabilnu plaću od 40 feninga.

Treba, međutim, napomenuti da količina malina koja se može ubrati ne smije biti veća od 30 kilograma, a za svega 12 KM potrebno je ukupno devet sati rada. Nasuprot tome, posjednik ima mogućnost tih istih 30 kilograma malina prodati za pozamašnih 180 KM, odnosno šest maraka po kilogramu. Svojim prvim zalaganjem uspio sam nabaviti impresivan prinos od 18.600 kilograma maline, što je rezultiralo obračunskom dobiti od 6,16 KM. Ovo je postignuće postignuto neumornim radom pod nemilosrdnim suncem, bez predaha obroka ili ispunjenja obećane kutije cigara.

Iako je voda bila opskrbljena, nije se moglo odoljeti a da se ne prepusti šaci sočnih malina. S obzirom na okolnosti, koje su vam alternative dostupne? Nekima se zadatak berbe malina na suncu može učiniti dosadnim i iscrpljujućim, ali ja sam shvatio da je upravo suprotno. Dok pažljivo skupljam svaku bobicu, moj um luta, istražuje različite ideje i zamišlja što me čeka u mojim budućim nastojanjima. S nepokolebljivom odlučnošću pedantno se brinem za grmove, a moj entuzijazam se pojačava svakim pronalaskom grozda savršeno zrelih malina.

Iznenađujuće, radni dan je naglo završio kada je stigao nepredviđeni pljusak, potaknuvši trenutak razmišljanja i procjene. Tijekom cijelog zadatka pedantno smo dokumentirali količinu malina koju je svaka osoba ubrala. U pojedinačnom kartonu bili su upisani sljedeći podaci: datum – 23.07., težina – 18,60 kg, zarada – 6,16 KM. Opremljeni ovim vrijednim podacima, obratili smo se ravnatelju, koji nije bio prisutan, i prenijeli informaciju tajnici. Ravnatelj je uvjeravao tajnicu da će isplata biti izdana sljedeći dan.