U 2020. godini Svetlana Šlapak Sumi stekla je javno priznanje nakon što se zaposlila u modnoj industriji kao inauguralni srpski albino model, čime je postala šira poznata.

Svetlana Šlapak, dvadesetdvogodišnja Obrenovčanka, predstavila se pred kamerama za emisiju TV Prva izjavivši: „Zovite me Sumi, ja sam Mesečevo dete.

Unatoč tome što je rođena s albinizmom, Sumi nikada nije dopustila da to spriječi njezinu sposobnost da živi život punim plućima. Izrasla je u izuzetnu i trijumfalnu mladu ženu. Međutim, Svetlana, koja također ima albinizam, iskusila je surovu stvarnost života od ranog djetinjstva i kroz svoje tinejdžerske godine.

Prije dvadeset i dvije godine ušla je u svijet prije roka, ukrašena pramenom bijele kose, vatreno crvenim trepavicama i očaravajućim ljubičasto-plavim očima. Kao dojenče, njezino neurološko stanje nije bilo optimalno, što je rezultiralo slabošću i nestabilnošću u udovima. Rano je postalo očito da joj je vid oslabljen, jer su joj oči pokazivale lutanje.

U dobi od otprilike 15 godina suočila se s gotovo gubitkom vida zbog čega su liječnici konačno postavili životnu dijagnozu – albinizam.

U svrhu ispravljanja strabizma, a uz nošenje korekcijskih naočala i leća koje su ličile na postolje staklenke, na njezino je ionako osjetljivo i oštećeno oko pričvršćena i rotirana leća. U tom su trenutku medicinski stručnjaci dokumentirali prisutnost albinizma. Posebnost njezina izgleda izazvala je niz odgovora pojedinaca. Dok su je jedni osuđivali zbog nerazumijevanja, drugi su slavili njezinu iznimnost.

Otkako je postala model, Sumi je doživjela značajan napredak u svom samopouzdanju. Prije je odbijala bilo kakvu pomoć, a sada se oslanja na čitač zaslona i bijeli štap. Koristeći platforme društvenih medija, aktivno podiže svijest o različitim oblicima albinizma, invaliditeta i nudi smjernice o tome kako podržati osobe s oštećenjem vida pristupajući im s poštovanjem.

Unatoč tome što je bila bombardirana raznim identitetima i izazovima, žena je uspjela pronaći snagu u sebi da stavi svoje zdravlje na prvo mjesto i uhvati se ukoštac s gorućim problemima, ne obazirući se na smetnje koje joj odvlače pažnju.

Vlastitim djelovanjem nastoji podići svijest o albinizmu i drugima prenijeti poruku ljubavi.

  • U djetinjstvu sam bila opterećena težinom nošenja velikih, debelih naočala. Nažalost, zbog toga sam postala laka meta za ismijavanje i fizičko zlostavljanje druge djece. Rugali bi mi se, gađali me kamenjem i dobacivali bolne uvrede, smatrajući me ružnom, odbojnom i neinteligentnom. Stalno čupanje kose potaklo me da se ošišam. Na kraju je moja učiteljica zbog ozbiljnosti situacije intervenirala. Inzistirala je na snimanju fotografija mojih modrica kako bi se pozabavila problemom vršnjačkog nasilja. Bez imalo obzira prema istini, lažno je pripisala te ozljede mojoj majci i to prijavila centru za socijalni rad. Zbog toga sam se našla u domu za nezbrinutu djecu, a kasnije u udomiteljskoj obitelji. Ova bolna iskustva podijelila je Svetlana Šlapak tijekom gostovanja na televiziji Pink.

Prema njezinim riječima, na svijet je došla kao rezultat majčinog nesretnog iskustva sa silovanjem.

Od malih nogu Svetlanin život krojile su izazovne okolnosti. Njezino postojanje počelo je kao rezultat majčinog mučnog iskustva silovanja, ostavljajući identitet njezina oca misterijom. Svetlanina markantna pojava, koju karakteriziraju bijela kosa, ljubičastoplave oči i crvene trepavice, privlačila je neopravdanu pozornost i izlagala je nemilosrdnom maltretiranju vršnjaka. Traume koje je proživjela obuhvaćale su ne samo verbalno i fizičko zlostavljanje, već i neutemeljene optužbe za nasilje. Zbog toga je Svetlana bila prisiljena napustiti svoju obitelj i potražiti utočište u domu za nezbrinutu djecu i raznim udomiteljskim obiteljima.

Prema Svetlaninim riječima, okolnosti njezina rođenja mogu se povezati s traumatičnim događajem – majčinim iskustvom seksualnog napada. Kao rezultat ovog nesretnog događaja, Svetlana je došla na svijet. Unatoč majčinim naporima da locira biološkog oca, potraga se pokazala neuspješnom.

Tijekom svog sazrijevanja, stekla je sposobnost da prigrli svoje pravo ja, prihvaćajući svoje osebujne atribute i kasnije koristeći svoj izvanredni izgled kao izvor osnaživanja unutar industrije modela i na raznim platformama društvenih medija.

U kućanstvu se nastavilo maltretiranje i zlostavljanje. Kad god ste izrazili svoje žalbe zbog toga što su vas uznemiravali, susreli ste se s fizičkim nasiljem. Tražeći stručnu pomoć, posjećivala sam psihologa, posebno tijekom srednje škole gdje sam trpjela konstantno maltretiranje. Sjećanja me još uvijek progone, uključujući slučaj kada je učitelj usputno primijetio, “Dobro se pogledaj”, ostavljajući trajnu bol u mom glasu dok se toga prisjećam.

I nakon što je postao članom fakulteta u Beogradu, situacija je ostala nepromijenjena.

  • Po mom dolasku u Beograd, majka se suočila s ogromnim poteškoćama i izrazila zabrinutost za moju sigurnost. Unatoč izazovima, odlučila sam se upisati u turističku školu, a paralelno sam učila japanski i kineski jezik. Osim toga, bavila sam se modelingom i glumom. Putovanje je bilo nevjerojatno naporno, do te mjere da sam čak razmišljao o samoubojstvu. Tražeći pomoć, odlazila sam na seanse kod psihologa, što je donekle olakšalo. Međutim, tek sam puno kasnije istinski prihvatila sebe, jer sam nastavila trpjeti muku primanja poruka koje su me pozivale da okončam svoj život i dovodile u pitanje moje pravo na postojanje. Uz vršnjačko nasilje, doživjela sam i cyberbullying, što je dodatno pogoršalo moje probleme. Sumi je hrabro podijelila svoju priču.

Unatoč nevoljama, Sumi se nastavila zalagati za sebe. Trenutno je studentica i predani zaljubljenik u japansku kulturu i jezik. Osim toga, ima strast prema crtanju i slikanju, a nedavno je stekla priznanje i kao influencerica i kao model. U prošlosti je trpjela biti meta ismijavanja, uvredljivih riječi i uvreda. Međutim, sada je došla do točke u kojoj takve zlonamjerne primjedbe ne utječu na nju.

  • Međutim, proces prihvaćanja samog sebe nije se dogodio trenutno. Sumi priznaje da je za to bila potrebna značajna količina empatije, kako prema njoj samoj, tako i prema onim pojedincima koji su pokušali spriječiti njezin napredak svojim kritičkim primjedbama. Sumi je, gostujući na televiziji Pink, istaknula važnost prihvaćanja različitosti i razumijevanja zamršenosti ljudskog ponašanja. Svojim opsežnim čitanjem psihologije nije stekla samo uvid u sebe, već je razvila i dublje razumijevanje drugih. Njezina motivacija za opsežnim čitanjem proizašla je iz želje da prevlada izazove koje postavljaju pojedinci koji posjeduju suprotne perspektive.