Hladno vrijeme prvenstveno povezujemo uz ostajanje u kući, posebno u ovim ‘novonormalnim’ okolnostima, ali to nam uvijek nekako i paše. Zagrijana soba, čitanje, dugo tuširanje u toploj vodi… Ali što ako nam zima uspije poremetiti jedan od tih užitaka i ako se zbog hladnoće počnu zamrzavati vodovodne i kanalizacijske cijevi, a tada se lakše i začepljuju.

Treba čekati da se situacija popravi i pokušati sve obaviti uz što manje količine vode što može stvarno uništiti jutro, a ponekad je potrebno zvati i vodoinstalatera da dođe provjeriti što se događa što može ispasti vrlo skupo. Kako spriječiti da se ovo dogodi i mogu li nam u tome pomoći neke svakodnevne kuhinjske namirnice, piše Metro.

Ako je začepljenje ponavljajući problem vaših cijevi, postoji način kako biste to mogli spriječiti i učiniti da vaš vodovodni sustav funkcionira odlično. Dovoljno je samo da povremeno preko noći u odvode ulijete smjesu sastojaka koje gotovo svatko ima u svome domu, a recept je sljedeći: pomiješajte pola šalice praška za pecivo i soli, pola litre octa i litru i pol kipuće vode.

Ovo će djelovati na svim odvodima, u sudoperima, tuševima i kadama. A uz to je smjesa ekološki puno bolja od kupovnih sredstava koja sadrže jake kemikalije

Postupak obavite neposredno prije odlaska na spavanje kako bi otopina djelovala što dulje tj. tijekom cijele noći. Važno je imati na umu da ne smijete tijekom noćnih ustajanja koristiti slavine iznad odvoda jer ćete tako poništiti djelovanje smjese koja će se isprati vodom.

prvo što trebate učiniti je uliti sol i prašak za pecivo u odvod. Dodajte ocat i pustite da se smjesa pjeni otprilike jednu minutu. Isperite pjenu s najmanje tri litre kipuće vode. Sol će pomoći u razgradnji masti i emulgiranih masnoća, tako da ocat pomiješan s vrućom vodom lakše prolaze kroz cijevi i dodatno ih čisti.