Dok ljeto predstavlja priliku za opuštanje i razonodu za neke pojedince, postoje i oni koji preferiraju aktivan i rekreativni odmor, uživajući u prirodi kroz aktivnosti poput šetnje i planinarenja. Međutim, upuštanje u takve potrage nosi svoje rizike, od kojih je jedan susret sa zmijama.

Travnata područja omiljena su skrovišta za brojne zmije, zbog čega ih je teško uočiti. Kako biste osigurali jasnu vidljivost svoje okoline, preporučljivo je ostati na dobro uhodanim stazama. No, važno je napomenuti da se zmije ipak mogu susresti izvan travnatih površina, pa uvijek treba biti oprezan.

Po dolasku u nepoznato područje poželjno je raspitati se o prisutnosti autohtonih zmija. Prikupljanje informacija o njihovim karakteristikama, stupnju ugroženosti i specifičnim staništima je ključno. Zmije vole razne pukotine i otvore, oko kojih treba biti oprezan. Na primjer, kada se penjete po stjenovitim terenima ili ulazite u špilje, mudro je izbjegavati postavljanje težine na ta potencijalno opasna mjesta. Ovaj savjet prenosi Večernji.hr.

Imajte na umu da zmije posjeduju sposobnost penjanja, a ne samo da ostanu prizemljene. Iako možda nisu tako vješti kao vjeverice, ipak su sposobni penjati se na drveće ili druge strukture. Stoga izravan susret sa zmijom nije posve nevjerojatan scenarij.

Ako naiđete na mrtvu zmiju i želite je zadržati iz bilo kojeg razloga (kao što je uspomena ili uspomena), budite oprezni. Čak i zmije koje su nedavno uginule još uvijek posjeduju reflekse, pa čak i u beživotnom stanju mogu vas ugristi. Osim toga, žive zmije prilično su vješte u glumljenju smrti, pa bi bilo pametnije suzdržati se od njihovog uznemiravanja.

Prilikom odabira mjesta za kampiranje budite oprezni i uzmite u obzir noćnu prirodu zmija. Preporučljivo je kloniti se područja koja posjećuju ovi gmazovi, poput visoke trave, stjenovitog terena, drveća i velikih grana. Prije spavanja provjerite je li vaš šator dobro zatvoren i da su vaše čizme pohranjene unutra, a ne vani. Prije obuvanja čizama preporuča se protresti ih kao mjeru predostrožnosti kako biste bili sigurni da se nijedna zmija nije sklonila unutra.

Kako biste osigurali svoju sigurnost, preporučljivo je obuti se u izdržljivu obuću i odlučiti se za duge hlače. Zmije posjeduju sposobnost prodiranja u tanke tkanine pomoću zuba, stoga je ključno izbjegavati prelaženje neometanih područja bez zaštite čvrstih cipela i dugih hlača.

U slučaju ugriza ključno je zadržati mir i pribranost, suzdržati se od naglih pokreta i panike. To je zato što svako uzbuđenje može ubrzati širenje otrova po tijelu. Ukoliko se utvrdi da je ugriz zadala otrovnica uobičajena za Bosnu i Hercegovinu ili okolna područja, ugriženu osobu treba hitno prevesti u najbližu zdravstvenu ustanovu ili se obratiti Hitnoj pomoći radi hitne primjene protuotrova. Dok čekate Hitnu pomoć ili po dolasku u bolnicu, preporučljivo je mirno leći ili sjediti, pazeći da ruka bude u razini srca, a noga podignuta. Ovaj položaj može pomoći u ublažavanju oteklina. Također je važno ukloniti sve prstenje ili satove prije nego zahvaćeni ud natekne.

Prema HZJZ-u, preporuča se mjesto ugriza staviti čistim i suhim zavojem, a pritom označiti i granicu otekline na koži. Međutim, oni također pružaju opsežan popis radnji koje treba izbjegavati.

U slučaju ugriza ključno je odmah potražiti liječničku pomoć ne čekajući da se pojave simptomi. Izbjegavajte nanošenje zavoja jer to može spriječiti cirkulaciju krvi i potencijalno dovesti do smrti tkiva. Suzdržite se od korištenja noža ili bilo koje druge metode za zarezivanje rane. Također je važno ne pokušavati izvući otrov sisanjem na zahvaćenom području.