Stablo novca, poznato i kao krasula, u feng shuiju se nadaleko smatra moćnim privlačnim sredstvom za prosperitet. Sa svojim okruglim lišćem nalik novčiću, ova sukulentna biljka prikladno je zaslužila svoje ime kao stablo novca.

Briga o Krasuli je jednostavan zadatak koji uključuje odgovarajuće zalijevanje, što je posebno rijetko zimi, i osiguravanje dovoljnog svjetla. Vjeruje se da kako biljka raste, ona ima sposobnost privlačenja većeg bogatstva. Zanimljivo je da malo ljudi zna da ova biljka može cvjetati, a njeni cvjetovi predstavljaju i ljepotu i obilje.

Kako biste osigurali vitalnost, obilje i cvjetanje svog stabla novca, razmislite o njegovanju organskim komponentama. Uspjeva zahvaljujući esencijalnim hranjivim tvarima poput kalcija i fosfora, koji potiču rast korijena i nicanje svježih mladica. Osim toga, dušik pojačava zelenilo biljke, ali treba biti oprezan jer prevelike količine mogu imati štetan utjecaj na krasulu.

Opcija koja se visoko preporučuje za organsku ishranu biljaka krasule je korištenje ljuski jajeta, budući da imaju visok sadržaj kalcija. Ljuske jaja sameljite u mlinu za kavu, a zatim 1 žlicu dobivenog praha pomiješajte sa šećerom i 1 žlicom zemlje. Dobro promiješajte sve sastojke prije nego što ih ulijete u posudu i zalijete biljku. Kako biste poboljšali učinkovitost ove metode, možete samljeti i koru banane, koja služi kao izvrsno gnojivo za cvijeće.

Prema Lovesensi, ljubav nije samo ključna za razvoj biljaka, već je i najvažniji element, koji nadilazi čak i prehranu. Kada svoje cvijeće obasipate ljubavlju i iskrenim emocijama, ono ima sposobnost da neprestano cvjeta i napreduje, jer može osjetiti i apsorbirati vašu energiju.

Kako bi se postigao uspješan rast, neophodno je osigurati mjesto koje ima dovoljno sunčeve svjetlosti. To će rezultirati kompaktnom biljkom, nalik na minijaturno bonsai stablo. Suprotno tome, ako se biljka nalazi u zasjenjenom području, rastegnut će se, uzrokujući da grane i lišće postanu krhki i skloni lomljenju. Kako bi se optimizirao rast, preporuča se uzgajati biljku u zatvorenom prostoru blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, jer ta područja imaju najviše sunčeve svjetlosti. Osim toga, ako je izvedivo, iznošenje biljke na otvoreno tijekom ljetnih mjeseci vrlo je korisno. Još jednom, puna izloženost suncu je ključna.

Three pots with Crassula ovata, known as lucky plant or money tree on the porch of the house

Što se tiče temperature, povišene ljetne temperature ne predstavljaju problem, dok je zimi ključno održavati minimalnu dnevnu temperaturu od 18 stupnjeva, a noćnu temperaturu od 10 stupnjeva. Tijekom zimske sezone preporučljivo je kloniti se smještaja u neposrednoj blizini izvora grijanja.

Da biste osigurali pravilnu njegu crassule, važno je zalijevati je tek kada se supstrat potpuno osuši. To se može utvrditi laganim guranjem prsta u gornji sloj zemlje. Ako je tlo vlažno, najbolje je suzdržati se od zalijevanja, jer prekomjerna vlaga može rezultirati truljenjem korijena i nepopravljivim oštećenjem biljke. Općenito je sigurnije zaboraviti zaliti crassulu i druge biljke u posudama nego ih pretjerati. Ako crassuli nedostaje vode, njezini listovi mogu malo pasti ili izgledati blago smežurano. S druge strane, ako dobije previše vode, korijenje će istrunuti i cijela biljka će propasti.

Za razmnožavanje crassule, najjednostavnija metoda uključuje uzimanje reznica stabljike duljine 5-10 cm ili uklanjanje lišća s glavne stabljike. Zatim se ti listići ili grančice stavljaju u propusni supstrat, koji treba povremeno prskati vodom radi održavanja vlage. Nakon nekoliko mjeseci primijetit ćete pojavu novih listova. Nakon što se ti listovi dovoljno razviju, biljke se mogu prenijeti u pojedinačne posude za daljnji rast.