Krpelje, ta dosadna bića koja predstavljaju prijetnju dobrobiti ljudi i životinja, ne treba olako shvatiti. Srećom, naši preci su nam podarili bogato znanje, isprobane i istinite metode, kako bi osigurali da krpelji ostanu na sigurnoj i udobnoj udaljenosti. Prije odlaska u prirodu važno je dobro razmisliti o izboru odjeće.

Kako biste osigurali prikladnu odjeću, savjetuje se suzdržati se od nošenja kratkih hlača i suknji. Umjesto toga, odlučite se za hlače koje su duge, ali ne pretjerano široke, uz majice koje pokrivaju ramena. Dodatno, preporučljivo je nositi duge čarape koje se mogu navući preko hlača za optimalnu udobnost i stil. Odlučite se za odjeću svjetlijih nijansi kako biste lakše otkrili krpelja.

Iako odjeća nudi određenu razinu zaštite, ona sama po sebi nije dovoljna da osigura sveobuhvatnu obranu. Srećom, postoje prirodne metode za učinkovito odvraćanje krpelja.

Krpelji i komarci su meta mrava lučenjem kiseline. Ova kiselina je smrtonosna za parazite kada je prisutna u visokim koncentracijama, dok u nižim koncentracijama djeluje kao repelent.

Kako biste izbjegli ugrize mrava, jednostavno malo podignite ruke iznad površine mravinjaka. Ne zaboravite izribati lice i sve dijelove kože koji su izloženi. Ako ne možete locirati mravinjak, postoji alternativno rješenje. Mravlju kiselinu možete kupiti u ljekarni ili putem interneta. Razrijedite ga vodom u omjeru 1:1 i poprskajte po izloženim dijelovima tijela.

DIY sredstvo protiv insekata
Sastojci:

Pomiješajte 50 ml željenog ulja, poput kokosovog, sezamovog ili lanenog ulja, s 30 kapi eteričnog ulja geranija.
priprema:

Pomiješajte ulje i eterično ulje u bočici s raspršivačem, pazite da je dobro zatvorena. Prije svake šetnje smjesu snažno protresite i nanesite na kožu.

Određene biljke, uključujući ružmarin, kadulju, metvicu i lavandu, ispuštaju mirise koji su krpeljima odbojni. Za izradu prirodnog repelenta slijedite ove korake:

  • Kako biste se zaštitili od krpelja i drugih nametnika, preporučljivo je ugraditi ove biljke u svoje vanjske prostore kao što su vrt, terasa ili balkon. Započnite s prelijevanjem umjerene količine kipuće vode preko biljaka, zatim ih ostavite da se natapaju 20 minuta. Zatim procijedite dobiveni uvarak i pretočite ga u bočicu s raspršivačem. Prije odlaska u prirodu pošpricajte se ovim pripravkom za dodatnu zaštitu.

Koristeći svoje iskustvo iskusnog berača gljiva, Juraj Horar koristi dvije učinkovite metode zaštite.

Prije nego izađete vani, namažite noge, ruke i cipele uljem protiv komaraca. Uključite dnevnu ili svaki drugi dan rutinu konzumiranja jedne tablete pivskog kvasca. Miris koji ispušta vaša koža otjerat će krpelje jer ga oni ne podnose.
Proces pripreme ulja lastin rep uključuje nekoliko koraka.

Uzmite lovorov list i lišće, nasjeckajte ih na male komadiće, a zatim ih prelijte suncokretovim uljem. Ostavite ovu smjesu da odstoji dva tjedna, po mogućnosti na mjestu gdje se može sunčati. Nakon dva tjedna procijedite ulje protiskom kroz krpu ili čarapu i pažljivo ga pretočite u neprozirne ili tamne posude. Prije nego što krenete u šetnju, umasirajte ulje na noge, pazeći da ih prekrijete do koljena, kao i ruke, proširite nanošenje do podlaktica.

Možete biti uvjereni da će vas se korištenjem ovih organskih tehnika krpelji kloniti. Sretno!