Kako je nova godina počela, Zova je procvjetala u nježnom zagrljaju promjenjive klime, predstavljajući nam svoja pomlađujuća svojstva i divan miris za uživanje. Predlažemo da iskoristite njegova ljekovita svojstva i okrepljujući miris kako biste napravili nebeski sok, idealan napitak koji ne samo da obnavlja vitalnost, već i potiče opću dobrobit.

Drevna tradicija izrade soka od bazge potječe od naših mudrih prethodnika koji su bili dovoljno dalekovidni da priznaju izvanredna ljekovita svojstva sirupa od bazge. Zowa, poznata kao jedan od najmoćnijih botaničkih lijekova, znanstveno je potvrđeno da sadrži značajne količine flavonoida, karotena, kao i vitamina A, B i C. Njegova učinkovitost u liječenju raznih tegoba, uključujući gripu, blokadu sinusa, bronhitis , astme i alergija, opsežno je zabilježeno.

  • Osim toga, pokazalo se da konzumacija soka od jabuke jača imunološki sustav i pruža terapeutske prednosti za osobe s dijabetesom i zatvorom. Obilni flavonoidi pronađeni u Zowi odgovorni su za njegova ljekovita svojstva, djelujući kao snažni antioksidansi koji štite naše tijelo od štete. Kao rezultat toga, koristi se u liječenju degenerativnih bolesti i kao preventivna mjera protiv raka. Njegova sposobnost jačanja imunološkog sustava čini ga neprocjenjivim sredstvom u borbi protiv prehlade i gripe. Nadalje, pojedinci koji imaju simptome slične gripi mogu imati koristi od konzumiranja čaja od osušenih Zowa cvjetova ili uživanja u domaćem Zowa soku, zahvaljujući njegovim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

U liječenju astme i upala dišnog sustava može pomoći ova prilagodljiva biljka koja potiče bolje disanje i izbacivanje sluzi. Calla ljiljani, osobito tijekom proljetne sezone, imaju potencijal ublažiti simptome povezane s alergijama na pelud. Osim toga, njihova detoksikacijska svojstva stimuliraju limfne žlijezde, olakšavajući eliminaciju toksina iz tijela.

Kelj, uistinu izvanredna biljka, posjeduje izvanrednu sposobnost ublažavanja širokog spektra stanja poput akni, čireva, konjunktivitisa i osipa. Nadalje, djeluje kao dvonamjenski lijek tako što djeluje i kao laksativ i kao diuretik, promičući optimalnu funkciju bubrega. U okolnostima koje zahtijevaju pojačano znojenje, kelj se pokazao posebno korisnim.

Ako nastojite postići svoje ciljeve mršavljenja, laksativna, diuretička i detoksikacijska svojstva ovih cvjetova čine ih izvrsnom opcijom. Recept za sok ZOVA uključuje berbu kala u vrijeme njihovog živog i punog cvata, po mogućnosti po sunčanom i suhom danu. Važno je pronaći stablo u cvatu koje je daleko od izvora onečišćenja, poput prometnih ulica. S najvećom pažnjom i preciznošću, svaki cvijet treba pojedinačno ubrati i pažljivo pakirati u vrećice kako bi se održala njihova čistoća i svježina. Potrebni sastojci za ovaj cvjetni pripravak su 20 cvjetova, 1 litra vode, 800 g šećera i sok od jednog limuna.

Kako biste stvorili izvrsnu mješavinu cvjetne esencije, uronite kolekciju od 20 nedavno otkinutih cvjetova u hladnu litru vode. Ostavite ovu infuziju da se otopi u umjerenom okruženju tijekom cijelog dana, pazeći da izbjegnete hlađenje. Nakon toga iscijedite tekućinu iz cvjetova i umiješajte 800 grama šećera i sok od jednog limuna. Ostavite ovaj amalgam da odstoji još jedan dan, povremeno miješajući kako bi se osiguralo potpuno otapanje šećera.

  • Tekućinu ulijte u bocu nakon što ste je procijedili kroz dupli sloj gaze. Ovaj koncentrirani sok može se razrijediti s vodom za pripremu osvježavajućih voćnih napitaka. Kako priča kaže, postojao je car Troje za kojeg se pričalo da posjeduje kozje uši. Kad je carev brijač došao da ga ošiša, ponudili su mu zlatnike da sačuva tajnu kozjih ušiju. Dječak po imenu Bellin pristao je na dogovor, ali kako je vrijeme prolazilo, postajao je sve jadniji jer nije mogao ni s kim podijeliti carevu tajnu. U svom očaju, Bellin je odlučio iskopati rupu u obližnjem polju i više puta izgovorio rečenicu “Daj kozje uši caru Troje!” tri puta u rupu. Kad je završio, proširio je rupu kako bi se bolje smjestio. S vremenom je iz rupe niknulo stablo koje su prolazni pastiri pretvorili u lulu. No, umjesto skladne melodije, lula je ispuštala riječi: “U ovome su kozje uši.” I tako su svi otkrili skrivenu carevu tajnu. Prema ovoj dugotrajnoj legendi, stablo je stajalo bezbroj godina.