– U nastavku našeg današnjega članka govorićemo o maslaačku, koji u ovom periodu raste na sve sstrane. Jako je zdrav, a med od maslačka je jedan od najzdravijih za zdravlje pluća. Danas govorimo o nekim segmentima njegovog uticaja na naše tijelo kada se konzumira….

Maslačak je zaista izuzetna biljka! Taraxacum officinale, koji se obično naziva maslačak, služi kao živopisni simbol dolaska proljeća i donosi obilje terapeutskih svojstava za fizičko blagostanje. Osim svoje prirodne privlačnosti, ova biljka posjeduje izuzetnu učinkovitost u pročišćavanju tijela. Maslačak prije cvatnje u svom korijenu krije bogatu zalihu kalija, a tijekom jeseni sadrži inulin, dijetalno vlakno koje potiče zdravu ravnotežu crijevnih bakterija. Cvjetovi biljke maslačka koriste se za proizvodnju sirupa koji učinkovito detoksificira tijelo. Listovi biljke maslačka imaju snažno diuretičko svojstvo i blago gorak okus, što ih čini prikladnim dodatkom salatama.

Ovo lišće je poznato po svojoj sposobnosti da potiče proizvodnju žuči i pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Osim toga, nude olakšanje kod probavnih problema kao što su nadutost, plinovi i zatvor. Za osobe koje boluju od dijabetesa ova biljka nudi mnoštvo dobrobiti. Učinkovito regulira razinu šećera u krvi, ublažava upale, pa čak i pomaže u mršavljenju pospješujući metabolizam i pospješujući uklanjanje viška tekućine. Maslačak, biljka koja se često nalazi u prirodi, također se koristi u stvaranju organskih masti. Kuhanjem cvjetova maslačka u biljnom ulju dobiva se snažno ulje maslačka koje ima sposobnost poslužiti kao umirujući melem za kožu.

Za uvođenje maslačka u dnevnu rutinu preporučuje se konzumiranje čaja od maslačka tri puta dnevno prije jela, a alternativno se za pripremu čaja mogu koristiti cvjetovi ili listovi maslačka. Korištenje stabljike maslačka za iskorjenjivanje virusnih bradavica uključuje nanošenje “mlijeka” iz središta stabljike na bradavicu dok se ne osuši i na kraju odvoji. Listovi maslačka, ubrani početkom proljeća, mogu se dodavati u salate i variva, pa su tako koristan dodatak prehrani trudnica, dojilja i onih u menopauzi.

Osim toga, cvjetovi maslačka mogu se konzumirati i najidealniji su za branje oko podneva, u područjima bez onečišćenja uzrokovanog emisijama iz vozila. Cvjetovi maslačka često se pretvaraju u sirup ili “med”, svestrani sastojak koji može poboljšati niz kulinarskih užitaka ili se konzumira samostalno, posebno zbog svojih svojstava suzbijanja kašlja kod djece. Imajte na umu da se osobama koje imaju žučne kamence, upalu žučnog mjehura ili čir na želucu ili dvanaesniku ne preporučuje konzumiranje maslačka. Osim toga, oni koji su na terapiji litijem trebali bi se suzdržati od konzumiranja maslačka. Listovi maslačka prvenstveno imaju diuretska svojstva, dok korijen, osim blagog diuretičkog djelovanja, jače utječe na pražnjenje žučnog mjehura.

  • Nadalje, potiče proizvodnju žuči u jetri, pojačava apetit i ublažava želučane tegobe. Stoga je maslačak, uz koprivu, općepriznat kao biljka koja pročišćava krv. Samonikla, višegodišnja biljka poznata kao maslačak može se naći na livadama, poljima i uz puteve. Ova biljka ima tanko korijenje, listove koji su raspoređeni u perasti uzorak i živahne žute cvjetove. Maslačak je posebno cijenjen zbog svoje kulinarske upotrebe, budući da su njegovi gorki i aromatični listovi divan dodatak salatama. Međutim, važno je sakupiti ovo lišće prije nego što dođe do faze cvatnje.

Ljekovita svojstva korijena maslačka proizlaze iz njegove čvrste prirode i dubokog smještaja u tlo. Optimalno vrijeme za berbu korijena je prije cvatnje, jer sadrži najveću koncentraciju korisnih tvari. Tijekom proljetne sezone korijen je bogat kalijem, dok u jesen sadrži veću količinu inulina, oko 40%. Za dobivanje suhog ljekovitog proizvoda, ekstrahirani korijen pažljivo se opere, nasjecka i osuši, što rezultira tamnosmeđim do gotovo crnim dijelovima korijena. I svježi korijen i osušeni oblik ove ljekovite biljke imaju izrazito gorak okus, što se može pripisati kombinaciji različitih aktivnih spojeva koji se nazivaju “taraxacin”. Ovi spojevi obuhvaćaju seskviterpenske laktone i triterpene.

Ljekovitost lišća maslačka je vrijedna pažnje. Prvenstveno djeluju kao diuretik, dok korijen, osim blagog diuretičkog svojstva, snažnije utječe na proces pražnjenja žučnog mjehura. Nadalje, potiče proizvodnju žuči u jetri, pojačava apetit i ublažava probavne tegobe. Stoga je maslačak, uz koprivu, s pravom prepoznat kao biljka za pročišćavanje krvi. Osobe sa žučnim kamencima, upalom žučnog mjehura, te rakom žučnog mjehura ili gušterače trebaju se suzdržati od konzumiranja pripravaka od maslačka.

Također se ne savjetuje osobama s akutnom upalom želučane sluznice, aktivnim čirom na dvanaesniku te osobama osjetljivim na maslačak. Dodatno, pripravke od maslačka trebaju izbjegavati osobe koje su podvrgnute terapiji litijem. Za pripremu pripravka od maslačka, prvi korak uključuje kuhanje koncentriranog uvarka od korijena. Otprilike 5 do 7 grama osušenog korijena maslačka stavi se u 400 ml vode i kuha petnaestak minuta. Nakon toga se uvarak procijedi i pije dva puta dnevno, točnije trideset minuta prije jela. Osmišljene su nove metode za očuvanje cjelovitosti svježih biljaka, što je rezultiralo razvojem integralnih suspenzija svježih biljaka, također poznatih kao “suspensions integrales de plantes fraiches” na francuskom.

Ove inovativne tehnologije pridržavaju se specifičnih kriterija, uključujući korištenje svježeg ljekovitog bilja, izlaganje ekstremno niskim temperaturama, zadržavanje svih komponenti biljne droge, uključujući makromolekularne i hlapljive frakcije, te očuvanje enzimske funkcije biljnih stanica. Konačni cilj ovih napredaka je pružiti terapeutima, liječnicima i farmaceutima pripravke od ljekovitog bilja koji su vrlo slični biljkama u njihovom prirodnom stanju.