– Tekstovi i razne priče koje su povezane sa baba Vangom, uvijek su dobro došle na ovim prostorima. Jednostavno, sve ono što je ona predvidjela još prije 50 godina, sve do jedne stvari se i ostvarilo. Danas donosimo i jedan njen recept, kako da uopšte budete i sretnija i kompletnija osoba u životu.

Vangelija Dimitrova iz Bugarske, iako poznatija kao baka Vanga, najpoznatija je proročica naših prostora. Simbolično, njezino ime znači “Donositeljica Radosne vijesti”, a ljudi iz cijelog svijeta, ali i brojne poznate osobe dolaze joj na noge samo da čuju što ih čeka u budućnosti. Rođena je u siromašnoj obitelji, a život je nije mazio od malih nogu. Vid je izgubila kada je imala 12 godina, a o tome kako je izgubila vid kruže brojne legende.

Službeno, to je bila posljedica liječenja koje je primila nakon strašne oluje. No, to je ne sprječava da živi najnormalnijim životom. Voli učiti i nema posla koji ne može raditi. Kako je shvatila da ima nevjerojatan talent? Kada je njezin otac Panda umro 1940., Vanga je pala u duboki trans tijekom kojeg je izrekla mnoga proročanstva.

U tom trenutku otkrila je da ima nevjerojatne sposobnosti. Od 1967. zbog pritiska vlasti morala je “raditi” kao državna službenica. To bugarskoj državi donosi velike legalne prihode. Inače, Vanga od tada prima posjetitelje u kući u selu Rupet, nekoliko kilometara od Petriča. Vjeruje se da je njezinu pomoć potražilo oko milijun ljudi. Umrla je 1996. godine, a pokopana je uz crkvu Svete Petke u selu Rupet, u nazočnosti bugarskog predsjednika. Tu je sada pravoslavni manastir. Neki znanstvenici su navodno tražili da joj pregledaju mozak, no njezina sestra Lyupka je to odbila. U njezinoj se kući danas nalazi muzej koji je otvoren u svibnju 2008. godine.

  • U slobodno vrijeme voli skupljati ljekovite materijale i spravljati razne napitke dobre za organizam. Osim toga, držala se nekih stvari do kraja života jer je vjerovala da su neophodne za zdravlje. Za nju je priroda najbolji lijek! Savjeti bake Wange za prijatelje i sretan život: Volite jedni druge i trudite se činiti dobro, jer to je najbolji lijek za sve. Kod liječenja ljekovitim biljem, osim ako drugačije nije navedeno, tijelo najprije potopite u vodu u kojoj su se biljke kuhale jer njihovo ljekovito djelovanje najbrže prodire kroz pore na koži. Tijekom leta hodajte bosi kako biste izbjegli prekid veze sa zemljom.

Ljeti neka se djeca igraju – neka se prljaju, neka trče. Na taj način se mogu zaštititi od bolesti kada stigne zima. Prije spavanja navečer obavezno operite noge, a po mogućnosti i okupajte se, još bolje. Na taj način ne ispirete samo prašinu, ulični dim i umor, već i sve negativne misli koje vam ometaju san. Naučite se dovoljno odmarati. Dan je za rad, a noć za kvalitetan odmor. Kako biste ostali zdravi i sposobni za rad, idite u krevet u 22 sata i budite se u 5-6 ujutro. Često pijem čaj od šumskog voća. Takav čaj pročišćava organizam i pravi je izvor zdravlja.

Jedite kuhane žitarice i pijte vodu barem jednom tjedno kako biste očistili svoje tijelo i ojačali. Što se više krećete i radite. Lijenost je bolest koja ne oštećuje samo um nego i tijelo. Nemojte prati jako vrućom vodom. Koristite domaće sapune i prirodne, sigurne proizvode. Ne pretjerujte s kemikalijama. Hrana se truje, priroda je time već duboko pogođena, a ovakvo liječenje može dovesti do mnogih bolesti. Nemojte se prejedati – to može dovesti do ozbiljnih bolesti koje zahvaćaju sve organe. nemojte pušiti. Uzdignite čistoću u kult! Prljavština, bilo materijalna bilo duhovna, suprotna je Božjem stvaranju koje je uvijek čisto i lijepo.