– Tromb u krvi, zna da bude jako opasan, ako se ne otkrije na vrijeme. Jednostavno, krene d luta venama, i jako brzo može doći do srca, i napraviti neki manji ili veći srčani udar. Slijedi i priča, kako osjetiti trombozu, i kojij su simptomi istih….

Redovito praćenje broja krvnih stanica, uključujući kolesterol i trigliceride, ključno je zbog mogućnosti asimptomatskog povlačenja rane tromboze. Ovo naglašava značaj koji zdravstveni djelatnici pridaju održavanju dosljedne kontrole nad tim markerima. Prema riječima Lepe i Srećne, tromb, specifična vrsta krvnog ugruška, ima presudnu ulogu u procesu cijeljenja na mjestu ozljede. Njegove primarne funkcije uključuju sprječavanje prekomjernog krvarenja, zaštitu od bakterijskih infekcija koje nastaju ulaskom bakterija i olakšavanje cjelokupnog procesa zacjeljivanja rana. Kada trombociti prianjaju i spajaju se, mogu stvoriti opasan krvni ugrušak koji se zaglavi u krvnim žilama.

  • Ovi ugrušci, poznati kao duboka venska tromboza, prvenstveno se manifestiraju u venama nogu i zdjelice. Ako pacijent osjeti simptome kao što je oticanje nogu, obično na jednoj nozi, ali povremeno na objema, također može primijetiti prisutnost tamnih mrlja na koži. Također je moguća bol u blizini područja stvaranja krvnog ugruška. Pokretljivost postaje izazovna, a zahvaćena koža je topla na dodir. U takvim je slučajevima ključno da se pacijent maksimalno kreće i potraži liječničku pomoć radi temeljitog pregleda i upućivanja na dodatne dijagnostičke postupke.

Color doppler se može koristiti za utvrđivanje prisutnosti krvnih ugrušaka u venama. Ova tehnika je bezbolna i ne zahtijeva upotrebu anestezije. Štoviše, ultrazvučno snimanje može otkriti ne samo duboku vensku trombozu, već i moguće proširene vene i cjelokupno zdravlje stijenke krvnih žila. U roku od nekoliko minuta, vješti vaskularni kirurg može brzo dijagnosticirati stanje i u skladu s tim osmisliti prilagođeni plan liječenja.

Tipične opcije liječenja duboke venske tromboze uključuju primjenu lijekova protiv zgrušavanja krvi, koji sprječavaju zgrušavanje krvi, i trombolitičkih lijekova, koji otapaju postojeće krvne ugruške. Hospitalizacija i intenzivna njega su neophodni za upravljanje ovim stanjem. Kada krv prolazi kroz transformaciju iz svog tekućeg oblika u stanje nalik gelu, ona stvara tromb ili krvni ugrušak. Krvne pločice, također poznate kao trombociti, imaju ključnu funkciju u krvožilnom sustavu jer olakšavaju zgrušavanje krvi i štite od prekomjernog krvarenja. U mnogim slučajevima, tromb se može formirati iz različitih razloga, predstavljajući značajnu opasnost za zdravlje i potencijalno rezultirajući smrtnim ishodom.

Trombi se mogu razviti u bilo kojoj krvnoj žili, iako se najčešće nalaze u rukama, nogama, plućima i srcu. Stvaranje krvnog ugruška u nozi obično je posljedica ozljede ili oštećenja krvne žile, što uzrokuje zapreku u normalnom protoku krvi. To se može dogoditi ili u površinskim venama, poznato kao površinski tromboflebitis, ili u dubokim venama, što dovodi do duboke venske tromboze (DVT).

Poremećaji koagulacije mogu dovesti do pojave tromboze, a različiti su čimbenici koji pridonose razvoju ovog stanja. Endotel se može oštetiti mehaničkim putem ili prisutnošću nikotina u krvotoku, kao i izloženošću lijekovima i bakterijskim toksinima. Postoperativni zastoj krvi česta je pojava nakon kirurških zahvata. Produljena razdoblja sjedenja Problem pretilosti dominantna je briga u današnjem društvu. Stanje trudnoće Korištenje oralnih kontraceptiva posljednjih je godina sve popularnije. Primjećuje se povećana razina kolesterola u tijelu. Bolest koju karakterizira zlonamjerna priroda.

Starije osobe često doživljavaju smanjenje pokretljivosti kako stare. Simptomi povezani s trombom u nozi mogu biti prilično uznemirujući. Iako manji ugrušci možda neće pokazivati ​​nikakve simptome, duboka venska tromboza može dovesti do sljedećih manifestacija: Prisutnost otoka u nozi, gležnju ili stopalu čest je simptom kojeg morate biti svjesni. Obično se javlja grčevita bol koja obično potječe iz potkoljenice. Pate od nelagode i boli u regiji stopala i gležnja. Trenutačno liječenje ključno je za duboku vensku trombozu, teško medicinsko stanje. Ako ste primijetili gore navedene simptome, odmah obavijestite svog liječnika.

Liječnik će obaviti temeljit pregled ultrazvukom, dimer testom, Dopplerom, Homanovim znakom te procijeniti vaša pluća kako bi isključio mogućnost plućne embolije. Kako bi se razgradio krvni ugrušak, liječnik će primijeniti lijekove protiv zgrušavanja krvi, trombolitike (kako bi se uklonio tromb), a također može umetnuti filtar donje šuplje vene ako su antikoagulansi kontraindicirani. U teškim slučajevima potrebna je kirurška intervencija.