Silvana Armenulić, priznata pjevačica s prostora bivše Jugoslavije, na svijet je došla upravo na današnji dan 1939. godine, ostavivši neizbrisiv trag na glazbenoj sceni.

Zilha Barjaktarević, porijeklom iz Doboja, nadimak Silvana preuzela je za sebe inspirirajući se renomiranom talijanskom glumicom Silvanom Manjano.

U bivšoj Jugoslaviji smatrana je jednom od najljepših pjevačica.
Među zapaženim pjevačima narodne i zabavne glazbe s kojima je surađivala u duetima bili su Cune Gojković, Arsen Dedić i Aleksandar Trandafilović.

BIOGRAFIJA

Silvana Armenulić, izvorno poznata kao Zilha Bajraktarević, bila je poznata jugoslavenska pjevačica specijalizirana za novokomponirane narodne pjesme i sevdalinke. Od mladosti je pokazivala prirodni talent za pjevanje i brzo je stekla priznanje u svojoj zajednici. U potrazi za većim mogućnostima za svoju glazbenu karijeru, odlučila se preseliti u Beograd, glavni grad bivše Jugoslavije. U to je vrijeme usvojila umjetničko ime Silvana, inspirirano talijanskom glumicom Silvanom Mangano.

U svojoj uspješnoj karijeri Silvana Armenulić udala se za tenisera Radmila Armenulića i postala jedna od najslavnijih folk zvijezda u zemlji. Njezina popularnost dovela je do brojnih vrlo hvaljenih nastupa diljem Jugoslavije, kao i pojavljivanja u popularnim TV komedijama i filmovima. Tragično, Silvana Armenulić i njena sestra Mirjana (Mirsada) Barjaktarević izgubile su život u saobraćajnoj nesreći. Unatoč njezinoj preranoj smrti, Silvanine pjesme pamte se i izvode do danas. Naime, neizmjerni talent Silvane Armenulić proširio se i izvan glazbe, budući da je zapažen utjecaj ostvarila i na polju glume. Njezina popularnost zahvatila je cijelu bivšu Jugoslaviju, a surađivala je s brojnim renomiranim umjetnicima na nezaboravnim duetima.

Zilha Bajraktarević, poznata pod umjetničkim imenom Silvana Armenulić, preko noći je postala poznata zahvaljujući pjesmi koja je odoljela zubu vremena. Od malih je nogu pokazivala strast prema pjevanju, a uz podršku oca započela je profesionalnu pjevačku karijeru. Šezdesetih godina prošlog stoljeća snimala je svoje sevdalinke za arhivu Radio Beograda, čuvajući svoj jedinstveni zvuk za buduće generacije. Surađujući s raznim umjetnicima iz cijele bivše Jugoslavije, uključujući Aleksandra Trandafilovića, Cuneta Gojkovića, Arsena Dedića i Slavka Perovića, pokazala je svoj talent kroz zadivljujuće duete. Čak se okušala i u grčkoj glazbi, snimivši singl s grčkim pjesmama. Tragično, Silvana Armenulić, zajedno sa svojom trudnom sestrom Mirjanom (Mirsadom) Bajraktarević i violinistom Jašarevićem izgubili su živote u saobraćajnoj nesreći. Unatoč njezinoj preranoj smrti 1976., Silvanine pjesme i dalje odjekuju i cijenjene su kao bezvremenski klasici u području narodne glazbe.

  • Među njezinim najpoznatijim djelima su sljedeća: “Djevojka je umorna podlegla ispod cijevi”; „Đul Zulejha“; “Drijem koji je nadjačao san”; „Svi dilberi, moj dilber nestao“; “Tjeskoba koja tišti mladića”; „Dopusti, majko (Golubovi odlijeću)“; “Bosa Mara Bosnu zaklela mi majka”. Svoj glas ovjekovječila je i na gramofonskim pločama naslovima: „Pjevala je ptica sojka“; “Sinoć, moja žena i ja”; “Snijeg je pao, ceste se smrvile”; “Oh, jadan ja, sam u Sarajevu”; “Moj voljeni”; „Odjekuje plač djevojački s brda visoka“; “Uz kristalni potok”; „Sejdefova majka je bila priviđenje“; „Procvjetala mi je rumena ruža“; “Golubovi u letu”; „Rijeka Vrbas nosila jablane“; “Da sam ptica”; “Zvijezda pokreće mjesec”; “A što ćemo tajiti, ljubavi moja”; “Vile u polje silaze”.

Osim slave, afirmaciju je stekla izvedbama nedavno napisanih pjesama poput Šta če mi život, Cigane, sviraj, sviraj, Srce gori jer te voli, Nadvila se vrba nad izvor, Za tobom sam luda. , Sasvim sam, Moje rane, Moja draga, i brojni drugi.