Kada govorimo o velikim režiserima na našim prostorima onda je to sigurno Emir Kusturica. Svoju karijeru je započeo 1981. godine kada je ujedno snimio svoj prvi uredak, a to je naravno film “Otac na službenom putu”. On živi u Srbiji te je prešao na pravoslavlje i više nije drag gost u Bosni i Hercegovini.

Ranije danas na užurbanim ulicama Pariza došlo je do dubokog odjeka izazvanog uhićenjem poznatog francuskog glumca Gerarda Depardieua. Prepraćen je u obližnju policijsku postaju nakon što su ga dvije žene optužile za seksualno uznemiravanje. Prvi izvještaj objavio je BFMTV, a AFP je naknadno provjerio informaciju preko pouzdanog izvora koji je potvrdio da je cijenjena umjetnica trenutno na ispitivanju u policijskoj postaji u vezi s optužbama za nedolično ponašanje i seksualni napad.

Depardje se u prošlosti suočavao s kontroverzama, s prethodnim skandalom koji je uključivao tvrdnje o silovanju koje je iznijela francuska glumica 2018. On je te optužbe oštro odbacio, a kasnije su odbačene. Osim pravnih problema, Depardje je imao i nesuglasice sa srpskim redateljem Emirom Kusturićem.

Na premijeri “Na mliječnom putu” u Veneciji, Kusturica je naišao na otvoreno Depardieuovo negodovanje. Depardieu se nije suzdržao, uvredljivim je rječnikom označio Kusturicu kao “običnog devijanta” i “mešanjaka”, izričući na njegov račun salvu uvreda. Zapravo, Depardieu je otišao korak dalje upozorivši svoju kolegicu Moniku Bellucci da ne surađuje s Kusturicom, smatrajući bilo kakav profesionalni angažman s njim “apsurdnim”.

U brzom i trenutnom odgovoru na Depardieuovu salvu uvreda, Emir Kusturica je odmah uzvratio snažnim odgovorom, iznoseći vlastite uvjerljive argumente, a ne oklijevajući uvrediti francuskog glumca. Ovaj sukob izazvao je značajnu pozornost javnosti, potaknuvši brojne rasprave i kontroverze unutar filmske industrije u vezi s izjavama oba umjetnika.

Emir Kusturica, vrlo cijenjeni filmski redatelj, rođen je u Sarajevu, tadašnjoj Jugoslaviji, 24. studenoga 1954. Tijekom svoje slavne karijere stekao je ogromna priznanja za svoj jedinstveni pristup i duboko proučavanje različitih tema. Kao rezultat toga, učvrstio je svoju poziciju jednog od najcjenjenijih filmaša svog vremena.

U svojim ranim godinama Kusturica je boravio u Sarajevu, gdje je uspješno završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon toga diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Čak i dok je bio student, njegova izvanredna sposobnost i nepokolebljiva strast za filmski zanat bili su očiti.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća započinje svoj profesionalni put dajući vrijedan doprinos stvaranju kratkometražnog i dokumentarnog filma. Unatoč tome, 1980-ih je postigao značajan proboj s debijem svog inauguralnog dugometražnog igranog filma, Sjećaš li se Dolly Bell? (1981). Ovo izvanredno filmsko ostvarenje osvojilo je cijenjenu Zlatnu palmu na renomiranom filmskom festivalu u Cannesu, učvrstivši Kusturičin jedinstveni umjetnički pristup. Njegovo revolucionarno djelo postavilo je temelje za njegov poseban kreativni stil, obilježen evokativnim pripovijedanjem i dubokim ispitivanjem društvenih pitanja.

  • Nakon što je učvrstio svoj status istaknute ličnosti u području kinematografije kroz hvaljeni film “Otac na službenom putu” (1985.), koji mu je donio cijenjenu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu, Kusturica je nastavio s izlaganjem svog iznimnog talenta. kao redatelj kroz kolekciju izvanrednih filmova. Značajna među tim filmskim ostvarenjima su “Underground” (1995.), “Crna mačka, bijeli mačor” (1998.) i “Život je čudo” (2004.). Osim postignuća na području kinematografije, Kusturica je također stekao zapaženu reputaciju u glazbenoj industriji. Zaslužan je kao katalizator osnivanja benda “Zabranjeno pušenje”, a svoje kreativno bavljenje često spaja u glazbi i filmu. Osim utjecajnog doprinosa svijetu kinematografije, Kusturica je stekao priznanje svojim aktivnim angažmanom u glazbenoj sferi. Ne samo da je osnovao bend Zabranjeno pušenje, već je i surađivao s raznim glazbenicima, besprijekorno ispreplevši te glazbene pothvate sa svojim filmskim djelima.

Emir Kusturica dobitnik je brojnih priznanja, uključujući dva Zlatna lava uglednog Venecijanskog filmskog festivala. Nedvojbeno je da je njegov utjecaj na međunarodnu filmsku scenu dubok, a njegove kreacije ostaju izvor inspiracije za filmaše u različitim vremenskim razdobljima i regijama.