– Ono što mnogi ne žele da priznaju je to, da je čovjek prije nekoliko miliona godina u stvari bio majmun. Evolucija je kriva za to, da se majmun sve više privikavao, uspravljao, pokazivao inteligenciju, i tako je malo po malo nastao i čovjek., Dovoljno je da pogledate samo neku od dokumentarnih emisija, i da vidite koliko smo zapravo mi slični.

Sandra Herold bila je žena koja je nekoć imala sve: obitelj, odanog muža, uspješnu karijeru i kućnog ljubimca čimpanzu koja ju je voljela. Kada je donijela čimpanzu u kuću, nije ni slutila da će joj to pretvoriti život u kaos. Sandra Herold je 14 godina odgajala svog čimpanzu Trevisa kao sina, hraneći ga najboljom hranom, oblačeći ga u ljudsku odjeću i čak ga učeći voziti bicikl. Ali ljubav prema Travisu nastavit će je progoniti na mnogo načina.

Prvo je popunio rupu u njezinu srcu nakon tragične smrti supruga i kćeri. S druge strane, njegova prava divlja priroda očitovala se na okrutan način kada je 2009. godine brutalno napao njezinu prijateljicu Charlu Nash i unakazio joj lice. Sandra je 1995. kupila čimpanzu za 50.000 dolara i dala mu sve. Odgojila ga je kao vlastitog sina. Travis nije otišao dok Sandra nije otišla i pošla za njom. Čak se pojavio u emisiji i ubrzo postao lokalna slavna osoba koju je voljelo cijelo susjedstvo.

Sandra je obukla Travisa u ljudsku odjeću, naučila ga prati zube, pa čak i voziti bicikl. Nakon tragičnog gubitka kćeri i supruga, Sandra je ostala samo s jednim ljubimcem koji ju je tješio, a Sandra je obnovila blizak odnos sa starim prijateljem koji se ubrzo preselio k njoj. Sljedeće četiri godine živjeli su i radili zajedno, brinući se o čimpanzama. Sandra je primijetila da je čimpanza često nemiran pa mu je počela sipati tablete za smirenje u čaj.

Kada je čimpanza iskočila iz Sandrinog automobila, pozvala je prijatelja da ga pomogne smiriti. Međutim, Travis je nasrnuo na Charlu Nash i počeo je silovito grebati i trgati po licu i tijelu, prije nego što je Sandra Herold navodno zgrabila lopatu i udarila Travisa u glavu, pokušala ga zaustaviti, ali on je nastavio napadati. Sandra je izbezumljeno otrčala unutra po mesarski nož, a vratila se i zatekla Travisa kako trga razne dijelove tijela s tijela njezine prijateljice. Sandra je ubola nož u leđa čimpanzi za kojeg je mislila da je njezin sin.

“Pogledao me kao: ‘Mama, što si učinila?'”, prisjetila se kasnije. Policija je ustrijelila čimpanzu na licu mjesta, Sandrina prijateljica se podvrgnula nizu tretmana ljepote, a na kraju je Sandra bila Della vraćena u normalu. Herod je pronašao drugu čimpanzu koja je popunila Travisovo mjesto u njezinu srcu. Nakon što je shvatila da ga ne može vratiti kući u Connecticut, platila je drugom prijatelju da se brine za čimpanzu i posjećuje ga izvan države.

Bonus tekst:

Smještena u srcu Balkanskog poluotoka, Srbija je zemlja bogata prirodnim ljepotama, povijesnim spomenicima i kulturnom baštinom. Njegov raznolik krajolik, od planina i nepreglednih ravnica do kristalno čistih rijeka i jezera, čini ga idealnim odredištem za ljubitelje prirode i avanturiste.

Jedan od najpoznatijih prirodnih dragulja Srbije je Nacionalni park Tara. Park se nalazi na planinskom zapadu zemlje i poznat je po gustim šumama, dubokim kanjonima i riječnim dolinama. U parku se nalazi i poznato Zaovinsko jezero koje je raj za ribiče i ljubitelje vodenih sportova. Tara je također dom mnogim rijetkim vrstama biljaka i životinja, uključujući jednu od najugroženijih europskih ptica grabljivica, grifona. U području Stare ravnice u istočnoj Srbiji nalazi se još jedan dragulj – pravi raj za planinarenje i skijanje.

Stare planine prošarane su netaknutim šumama, planinskim izvorima i slapovima, poput spektakularnih slapova Tupawika. Područje je također poznato po svojim tradicionalnim selima, gdje možete doživjeti autentični način života i gostoljubivost lokalnog stanovništva. Još jedno zadivljujuće odredište je klanac Deldap, najduži i najdublji kanjon u Europi, koji se proteže duž rijeke Dunav do rumunjske granice. Poznat po svojoj impresivnoj prirodnoj ljepoti, Derdap je poznat i po arheološkim nalazištima kao što je Lepenski Vir, jedno od najstarijih naselja u Europi.

Nacionalni park Đerdap je idealno mesto za biciklizam, pešačenje i krstarenje Dunavom. Smještena u središnjoj Srbiji, Fruška planina je jedina planina u pokrajini Vojvodini i najstariji nacionalni park u zemlji. Fruška Gora je poznata po svojim manastirima iz doba srednjevjekovne srpske države, kao i po vinogradima i vinskim podrumima u kojima se proizvode neka od najboljih vina u regiji. Planina je popularno odredište za planinarenje i izlete i savršeno je mjesto za bijeg od gradske vreve. Srbija je također bogata termalnim izvorima i toplicama, poput Vrnjačke Banje, Sokobanje i Koviljača.

Ova su lječilišta poznata po svojim ljekovitim vodama i nude razne zdravstvene i spa tretmane, idealne za opuštanje i oporavak. Osim prirodnih ljepota, Srbija ima i bogato kulturno nasljeđe. Gradovi poput Beograda, Novog Sada i Niša nude mnoge povijesne i kulturne znamenitosti, festivale i događanja. Beograd je glavni grad Srbije, poznat po svom noćnom životu, a poznat je i po povijesnim znamenitostima kao što su Kalemegdan i Skadarja. Novi Sad je mjesto održavanja poznatog glazbenog festivala EXIT i okružen je Petrovaradinskom tvrđavom s koje se s novosadske tvrđave pruža prekrasan pogled na rijeku Dunav.