Šparoge, hranjivo i niskokalorično povrće, izvrstan su dodatak svakoj dijeti. Ne samo da nudi brojne zdravstvene dobrobiti, već predstavlja i unosnu priliku za one u poslovnom svijetu. Uzgojem šparoga može se ostvariti značajna zarada, a zarada od samo jednog hektara zemlje kreće se od 15 do 20 tisuća eura godišnje.

Mjeseci svibanj i lipanj označavaju sezonu berbe šparoga, povrća koje je dostupno samo u to vrijeme. Dok su bijele šparoge omiljene u Europi, zelena sorta ima veći nutritivni sadržaj. Ovo svestrano povrće posebno je važno za one koji slijede plan prehrane, a može biti vrijedan dodatak jelima osoba s dijabetesom. Šparoge, zbog svoje trajne prirode, mogu izdržati 15 godina ili više. Posjeduje izvanrednu sposobnost da uđe u stanje mirovanja kada se suoči s nepovoljnim okolnostima, samo da regenerira svoje nadzemne komponente kada se uvjeti poprave.

Iako Srbija ima povoljne klimatske uvjete za njegov uzgoj, uzgoj ove posebne kulture nije uobičajen u zemlji. Svoje svjedočanstvo za Agroklub podijelio je Dragomir Ivanović, poljoprivrednik koji je prepoznao njegovu isplativost.

Unatoč svijesti u Europi o isplativosti uzgoja šparoga, srpskom tržištu nedostaju značajniji igrači u ovoj industriji.

  • Prema riječima poljoprivrednika Dragomira Ivanovića iz Banatskog Brestovca, nema apsolutno nikakvog opravdanja da se šparoge ne uzgajaju u masovnim količinama. Ističe da jedan hektar šparoga može donijeti godišnju zaradu od 15 do 20 tisuća eura, a životni vijek je i do 20 godina. Primarni zadaci koji su uključeni u uzgoj šparoga su borba protiv korova i berba, što ga čini poduhvatom koji zahtijeva relativno malo održavanja. Prije dvanaest godina Ivanović je svjesno odlučio napustiti užurbani Beograd i prihvatiti se prirodnijeg načina života. Preselio se u Banatski Brestovac i započeo poljoprivrednu karijeru, fokusirajući se na uzgoj raznih povrtlarskih kultura kako bi prehranio svoju obitelj.

Njegova je namjera bila uzgojiti hranjivo povrće, bez ikakvih kemijskih tretmana, i njegovano vlastitim radom. Usjevi na imanju su se mijenjali sa svakom sezonom.

Objašnjava da je počeo s neuobičajenijim biljkama, kao što su goji bobice za voće i rajčice i šparoge za povrće.

U Srbiji, gdje postoje idealni uvjeti za uzgoj šparoga, izražava svoju naklonost baš prema ovom povrću, vjerujući da ono ima potencijal stvoriti uvjerljive priče.

Prema riječima Dragomira, naš kraj ima povoljne uvjete za uzgoj šparoga. Imamo izvrsno tlo, odgovarajuću količinu padalina i prave temperature koje pogoduju njegovom rastu. Osim toga, naše zime nisu pretjerano hladne, što bi potencijalno moglo naštetiti biljci. Same šparoge poznate su po svojoj otpornosti, što pokazuju moji vlastiti usjevi koji su izdržali temperature od minus 24 stupnja do čak 42 stupnja. Uspijeva i u urbanim sredinama jer ju je nevjerojatno teško uništiti.

Profitabilnost ovog pothvata doista je iznimna.

S ekonomskog aspekta, Dragomir tvrdi da su šparoge vrlo unosna kultura.

  • U našim krajevima dolazak šparoga najavljuje dolazak proljeća. Ovo ukusno povrće bere se od početka travnja do kraja svibnja, a berba traje od 60 do 80 dana. Zanimljivo, dok drugo povrće još uvijek izlazi iz staklenika, šparoge zauzimaju središnje mjesto. Njegova potražnja na tržištu gura mu cijenu u rasponu od 10 do 15 eura po kilogramu u megamarketima. Prisutnost željnih kupaca dokaz je njegove vrijednosti. Uzgoj šparoga ne samo da donosi povoljan financijski ishod, već pruža i dodatnu korist oslobađanja radne snage za druge poslove nakon što svibanj završi. Poljoprivrednik objašnjava da održavanje šparoga uključuje gnojidbu tijekom proljeća i jeseni, uklanjanje osušene paprati zimi i eventualno prekrivanje zemljom radi zaštite. Ovi jednostavni koraci dovršavaju njegu potrebnu za ovu svestranu biljku.

Tijekom proljetne sezone javlja se potreba za suzbijanjem prisutnosti neželjenih biljaka. Na malim farmama ovaj se zadatak može izvršiti ručnim metodama poput plijevljenja i okopavanja. Međutim, kada se radi o većem zemljištu, postaje potrebno koristiti kemijska rješenja u obliku herbicida.

Tijekom cijele godine Dragomir nastoji uzgojiti i prodati sadnice šparoga, osiguravajući stalnu opskrbu.