Ako se često osjećate umorno i pospano bez jasnog razloga, možda vam nedostaju ključni vitamini i minerali. Identifikacija i nadoknada ovih nutrijenata mogu značajno poboljšati vaše opće stanje i energiju.

Uobičajeni uzroci hronične pospanosti uključuju intenzivne sportske treninge, neredovan san, stres i anksioznost, nedovoljan godišnji odmor, bolesti, određene lijekove, meteopatiju, hormonski disbalans, loše navike i nedostatak kiseonika.

Ključni vitamini i minerali koji se bore protiv umora uključuju vitamine grupe B, koji su esencijalni za borbu protiv umora i mogu se naći u heljdinoj i ovsenoj kaši, hlebu, mliječnim proizvodima, sušenom voću i plodovima mora.

Također, tu su i vitamin C, koji je važan za imunitet i energiju, te se može naći u ribizlama, agrumima, borovnicama i paprikama baburama; vitamin D, koji podstiče energiju i koncentraciju, stvara se pri izlaganju suncu i nalazi se u ribljem ulju; pantotenska kiselina, koja poboljšava moždane funkcije i smanjuje rizik od bolesti debelog crijeva, a može se naći u ikri, kvasu, jajima i mliječnim proizvodima; jod, koji je neophodan za imunološki i endokrini sistem, a nalazi se u plodovima mora,

cvekli, spanaću, paradajzu i krompiru; rutin, koji štiti ćelije i poboljšava moždane funkcije, a može se naći u heljdi, zelenom čaju i bilju; gvožđe, čiji nedostatak uzrokuje tromost i loše raspoloženje, a za njegovu apsorpciju je potreban vitamin C, a može se naći u orasima, jabukama, cvekli i džigerici; i kalijum, koji povećava snagu i izdržljivost, smanjujući umor, a nalazi se u klijalim žitaricama i mahunarkama.

Povećanjem unosa ovih nutrijenata možete značajno smanjiti osjećaj umora i pospanosti, te poboljšati opće zdravstveno stanje. Prepoznavanje važnosti ovih esencijalnih vitamina i minerala i pravljenje promjena u svojoj ishrani može osigurati optimalno funkcioniranje vašeg tijela.