Biljka kopriva, poznata po brojnim zdravstvenim prednostima, posebice u liječenju bolesti bubrega i anemije, lako je dostupan i vrlo vrijedan botanički primjerak. Kako biste u potpunosti iskoristili njezine dobrobiti, predlažemo berbu koprive s netaknutih livada koje se nalaze daleko od urbanih i industrijskih područja.

Dopustite mi da vam predstavim jednostavnu metodu za pripremu napitka od koprive. Ovdje su potrebne komponente:

Za pripremu ubrati 40 svježe ubranih listova koprive, najbolje iz mladih presadnica, te 1 kg šećera, 3 litre vode i 5 limunova.

Kod sakupljanja koprive obratite pažnju na gornji list i tri donja lista na svakoj biljci. Ključno je izbjegavati iščupanje cijele biljke. Nakon što je sakupljanje završeno, pažljivo očistite lišće. Što se tiče limuna, provjerite je li dobro opran prije nego što ga narežete na komade koji se mogu lako rukovati. Uronite ove kriške u posudu s ohlađenom vodom. Da biste u smjesu ubacili koprivu, svježe oprane listove koprive stavite u istu posudu u kojoj i limun. Pokrijte zdjelu i ostavite da nesmetano odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata.

  • Za optimalne rezultate pričekajte 24 sata prije dodavanja šećera. Tada smjesu prebacite u zdjelu za miješanje i dobro miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Za očuvanje napitka pažljivo ga ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i stavite u hladnjak. Odabir napitka od koprive kao prirodnog sredstva za poboljšanje cjelokupnog zdravlja je vrlo preporučljivo. Uživajte u mnoštvu prednosti koje pruža!

BONUS TEKST

Od davnina su ljekovita svojstva češnjaka prepoznata kao učinkovit prirodni lijek u borbi protiv virusa i prehlada. Osobito ga je važno uvrstiti u svoju svakodnevicu tijekom zimskih mjeseci kada vladaju virusne infekcije.

Opće je poznato da se naš imunološki sustav oslanja na sposobnost tijela da se obrani od utjecaja vanjskih elemenata kako bi se zaštitio od bolesti. Češnjak (Allium sativum) je moćan saveznik u tom pogledu. Češnjak, zeljasta biljka s podzemnom lukovicom i stabljikom visokom do jednog metra, pruža pravu zaštitu. Srećom, češnjak je u našim krajevima lako dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine.

Opsežna znanstvena analiza potvrdila je da se češnjak sastoji od približno 200 moćnih spojeva, uglavnom koncentriranih u lukovici, iako se cvijet, stabljika i lišće također koriste u kulinarstvu. Češnjak se može pohvaliti bogatstvom esencijalnih nutrijenata, uključujući adenozin, alicin, aminokiseline, dijetalna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzime, vitalna ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor, i fosfora. Ovaj svestrani sastojak može se konzumirati i sirov i kuhan, a služi kao divan dodatak raznim jelima, a ujedno djeluje i kao prirodni konzervans za sprječavanje kvarenja hrane.

Stoljećima u prošlosti, Kinezi su češnjak koristili kao temelj za brojne ljekovite pripravke. Unutar naše tradicionalne prakse liječenja, češnjak ima cijenjeni status univerzalnog lijeka za mnoštvo bolesti.

Češnjak, svestrani sastojak, stekao je popularnost kao glavna namirnica u narodnoj kuhinji, služeći i kao jeftina opcija i kao oblik preventivne medicine. Među općom populacijom, češnjak se smatra lijekom za sve, koji ulijeva nepokolebljivo povjerenje. Tijekom povijesti, tijekom izbijanja bolesti kao što su tifus, kolera, kuga, dizenterija i gripa, češnjak se dosljedno preporučivao i koristio kao preventivno i kurativno sredstvo. Posljednjih godina razvijene su i tablete i kapsule s češnjakom za osobe koje možda ne cijene okus i miris svježeg češnjaka.