– Jedna pomalo jeziva tema je pred nama, ali opet, sa druge strane gledano može se reći da je ovo itekako korisna priča. Naime, puno je narcisa i poremećenih ljudi oko nas, a danas vam donosimo i neke teze, kako prepoznati psihopatu, ako se nalazi negdje u vašoj blizini.

Otkrivanje pojedinaca s psihopatskim tendencijama može predstavljati poteškoću u našim svakodnevnim interakcijama, budući da oni posjeduju izvanrednu sposobnost prikrivanja svojih istinskih motiva i osjećaja. Oni koji pokazuju psihopatiju pokazuju niz lukavih i izrabljivačkih radnji, koje proizlaze iz antisocijalnog poremećaja osobnosti. Kako biste lakše prepoznali takvo ponašanje, razmotrite sljedeće bitne pokazatelje:

  • Psihopatske osobe posjeduju različite osobine koje ih razlikuju od drugih. Jedna takva karakteristika je njihova sklonost intenzivnom bijesu i agresiji, koja se očituje u eksplozivnim ispadima i potencijalu za verbalno ili fizičko nasilje. Osim toga, psihopati su poznati po svojoj karizmatičnoj i društveno vještoj prirodi. Oni bez napora šarmiraju one oko sebe, koristeći tu vještinu da manipuliraju drugima i postignu svoje ciljeve.

U odnosima s psihopatima prevladavaju manipulacija i iskorištavanje, budući da su skloni iskorištavati druge za osobnu korist bez stvaranja istinskih emocionalnih veza ili pokazivanja brige.

Psihopati se obično bore da uspostave trajna prijateljstva zbog svoje nesposobnosti da formiraju smislene emocionalne veze. Nadalje, često se ponašaju suprotno pravnim propisima i društvenim očekivanjima, ne obazirući se na moguće posljedice na sebe ili one oko njih. Definirajuća osobina psihopata je njihova nesposobnost da iskreno osjećaju grižnju savjesti ili empatiju prema šteti koju nanose drugima.

Kada je u pitanju postupanje s pojedincima koji pokazuju psihopatske osobine, ključno je biti oprezan u svojim interakcijama. Ako sumnjate da bi netko mogao imati te sklonosti, bitno je uspostaviti i održavati čvrste granice kako biste spriječili manipulaciju ili iskorištavanje.
Ako ikada naiđete na okolnost koja ugrožava vašu sigurnost ili sigurnost onih oko vas, ključno je da se obratite stručnjaku za mentalno zdravlje za smjernice i pomoć. Osim toga, važno je educirati se o karakteristikama i postupcima koji se obično povezuju s antisocijalnim poremećajem osobnosti kako biste poboljšali svoje razumijevanje i zaštitili se.

  • Identificiranje psihopata može predstavljati izazov zbog njihove spretnosti u prikrivanju svojih pravih motiva. Unatoč tome, stjecanje uvida u njihove osobine i promatranje kako se te osobine materijaliziraju u njihovim postupcima može olakšati otkrivanje i odgovarajuće postupanje s tim pojedincima.

Psihopati preferiraju određene teme kada se upuštaju u razgovor.

Pojedinci s psihopatskim sklonostima obično daju prioritet raspravama koje se vrte oko tema kao što su hrana, seks i novac, dok pridaju manje pozornosti temama poput obitelji, religije i duhovnosti. Ako primijetite da netko stalno stavlja veliki naglasak na svoje fizičko zadovoljstvo ili materijalne posjede, bilo bi mudro biti oprezan.

Dok psihopati mogu posjedovati planove, često se bore pretočiti te namjere u opipljiva djela. S prenapuhanim osjećajem vlastite važnosti, često sebe doživljavaju kao središnju točku. Iako artikuliraju svoje težnje, često im nedostaje konačan plan za njihovo ostvarenje. To je u oštroj suprotnosti s uspješnim pojedincima koji pomno zacrtavaju svoj put prema uspjehu.

Psihopati se suzdržavaju od oponašanja neverbalnih znakova koje pokazuju drugi.

Psihopati, za razliku od empatičnih osoba, nemaju sklonost oponašanju neverbalnih znakova svojih sugovornika. Njihova egocentrična priroda ih čini neodgovarajućim na signale koje emitiraju drugi. Psihopati su neumoljivo fiksirani na dobivanje nagrada, bez obzira na posljedice.

Mozak psihopata pokazuje pojačanu reakciju na nagrade, oslobađajući značajno više razine dopamina u usporedbi s prosječnim pojedincem, što potiče njihov snažan nagon za traženjem nagrada.

Loši šefovi često privlače pozornost i divljenje psihopata na radnom mjestu.

Psihopati, sa svojim inherentnim nedostatkom empatije, posjeduju sposobnost napredovanja u radnom okruženju pod visokim pritiskom pod zahtjevnim i arogantnim nadređenima, budući da na njih ne utječe stres ili neprijateljsko ponašanje.