Suva usta su jedan od prvih simptoma ove bolesti. Kada pomislimo na zdravlje zuba, prve stvari koje nam padaju na pamet su blistav osmijeh i svjež dah, iako bez obzira na to koliko temeljito peremo zube i konac, određena zdravstvena stanja i dalje mogu uzrokovati loš zadah.

Međutim, oralna higijena je na mnogo načina povezana s našim cjelokupnim zdravljem.Na primjer, iako ne možemo automatski povezati zdravlje zuba sa kardiovaskularnim zdravljem, loša oralna higijena je također povezana s većom stopom srčanih bolesti. Osim toga, stanje vaših usta može ukazivati ​​na druge zdravstvene probleme, od tumora do visokog krvnog pritiska.Stručnjaci kažu da neobičan osjećaj u ustima može biti jedan od prvih simptoma demencije.

„Demencija je bolest koja narušava sposobnost pojedinca da pamti, razmišlja ili donosi odluke“, objašnjava Jim Dunn, gerijatrijski klinički konsultant i član odbora starijeg pomoćnika.

“Demencija nije posebna bolest, već opći izraz koji se koristi za opisivanje skupa simptoma specifičnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno teška da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja svakodnevne aktivnosti”, rekao je.

Iako ne postoji lijek za demenciju, rano otkrivanje je i dalje važno.

Healthline kaže: “Uz liječenje i ranu dijagnozu, možda ćete moći usporiti napredovanje demencije i zadržati mentalnu funkciju na duži vremenski period.”

“Tretmani uključuju lijekove, kognitivni trening i terapiju.”Neki rani simptomi demencije mogu se pojaviti godinama prije nego što se osobi zaista dijagnosticira bolest.

Za razliku od gubitka pamćenja i konfuzije, suha usta su potencijalni pokazatelj, ali ne i uobičajeni simptom kognitivnog pada. Povećana zaboravnost je dobro poznati simptom demencije, a suha usta su potencijalni rani simptom demencije.