Kathleen Folbig je svojevremeno prozvana najgorim serijskim ubicom u Australiji, a sve optužbe upućuju na ubistva njenog četvero djece. Zatim je, na osnovu nevjerovatnih dokaza – pomilovana nakon 20 godina zatvora. Odluku o pomilovanju smatrao je pobjedom nauke i istine, jer je nedavno istraživanje navelo naučnike da ispitaju da li je do smrti djece moglo doći prirodnim putem.

Ona drži svoju nevinost. Prvobitno je osuđena pod pretpostavkom da je ugušila sinove Caleba i Patricka i kćeri Saru i Lauru.

Međutim, nisu pronađeni direktni dokazi o zločinu, ali nekoliko zapisa u privatnom dnevniku koje je otkrio njen muž čini se da ukazuje na to da je ona zaista pogubila nasljednike.

Uhapšena je 2001. i osuđena 2003. na 40 godina zatvora, uz period od 30 godina bez uvjetnog otpusta. Istraga iz 2019. odbacila je naučna i medicinska istraživanja koja su sugerirala da su djeca možda umrla prirodnom smrću.

Naknadno istraživanje objavljeno 2020. godine navelo je 90 istaknutih australskih naučnika i medicinskih stručnjaka da u martu 2021. podnose peticiju premijeru Novog Južnog Velsa za pomilovanje Folbiga. U peticiji se sažeto navodi da se sve četiri smrti mogu objasniti kao rezultat vrlo rijetkih genetskih faktora. Guvernerka Margaret Beasley je 5. juna 2023. bezuslovno pomilovala Folbiga i pustila ga iz zatvora.

“U zatvoru sam već 20 godina. Uvijek ću misliti na svoju djecu i tugovati za njima”, rekla je zahvalna na slobodi.

Nakon odlaska, zahvalila se i svojim prijateljima i svima koji su proteklih godina vodili kampanju da se njen slučaj razmotri.

„Bez njih ne bih preživjela cijelu ovu iskušenje“, priznaje ona.

Slučaj je opisan kao jedna od najvećih grešaka u australskom pravosudnom sistemu.

Sva njena djeca umrla su iznenada između 1989. i 1999. godine, u dobi od 19 dana do 19 mjeseci.

Ketrin bi čak mogla da tuži vladu za milione dolara jer je toliko godina provela u zatvoru – nevino.