– Nema ništa za jedno malo dijete, kada izgubi jedno od roditelja, a najteže je podnijeti gubitak majke. Ona je poznata po tome, da svoje dijete odgaja i gura prema naprijed, a kada ostari nekada djeca znaju da budu jako loša prema svojoj majci…

U listopadu 2022. tragično je preminula Marija Takić Pešić, 33-godišnja pravnica, samo četiri mjeseca nakon što je rodila kćer. Rado se prisjećala izvanrednih postignuća drugih majki, čija je ljubav nadmašivala sve drugo na svijetu. Marijin identitet ostaje misterij. Rođena 1989. u Leskovcu, Marija Takić Pešić maturantica je Pete beogradske gimnazije i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, s impresivnim prosjekom ocjena 9,21 2014. godine. Svoje školovanje dodatno je pohađala Pravni fakultet poslovnog engleskog jezika. u Londonu, koji je akreditiran od strane “British Councila”.

  • Nastavljajući dugogodišnju obiteljsku tradiciju, Marija je odradila pripravnički staž u odvjetničkom uredu Takić u Leskovcu, učvrstivši svoj odvjetnički put. Njezina odvjetnička praksa započela je 2017. godine, gdje je od tada angažirana na terenu. Pokazujući svoju stručnost, učinkovito je zastupala svoje klijente u građanskim i kaznenim predmetima, s posebnim fokusom na pitanja obiteljskog prava. To je uključivalo vješto vođenje bračnih sporova, slučajeva nasilja u obitelji i postupaka vezanih uz prisilno uzdržavanje. Ne samo da se posvetila odvjetništvu, već je i aktivno sudjelovala u humanitarnim akcijama, ostavivši neizbrisiv trag u Srbiji.

Za Božić 2021. godine, zajedno sa suprugom Zoranom, pokrenula je milosrdnu akciju s ciljem uručenja preko 500 paketa skrbi za siromašnu djecu i djecu bez roditeljske skrbi u Nišu i Leskovcu. Samo godinu dana pre toga velikodušno je podelila 40 paketa za onkologiju u Nišu, za šta je dobila prestižnu plaketu NURDOR-a. Marijina ostavština živi kroz njezinu voljenu četveromjesečnu kćer Laru, kao i njezin bezgranični altruizam, ljubav, postupke, bratića Zorana, duboku ljubav, brata, roditelje i bezbrojne ožalošćene prijatelje i kolege koji je opisuju kao “izvanrednu” i “neustrašivi” odvjetnik, zauvijek s toplim i blistavim osmijehom.

– Prije samo četiri mjeseca rodila nam se kći. Postati majka bila je njezina najveća želja i bila je odlučna u potpunosti prigrliti tu ulogu. Svjesno je odlučila dati svoj život majke na prvo mjesto, iako je to nosilo određene rizike, što su potvrdili i liječnici. Riječi su to Zorana, Marijina supruga, nakon njezine nesretne smrti. Iznenadna smrt mlade odvjetnice duboko je ražalostila brojne kolege iz Niša koji obitelji izražavaju iskrenu sućut putem različitih društvenih mreža. Jedan od Marijinih kolega odvjetnika izrazio je svoje divljenje prema njoj, istaknuvši njezinu unutarnju ljepotu koja se slaže s njezinim vanjskim izgledom. Uz svoje iznimne vještine odvjetnice, posjedovala je izvanredne kvalitete suosjećajne osobe i zagovornice čovječanstva.

Njezina prisutnost odisala je ljubaznošću i plemenitošću, što ju je činilo doista izvanrednom osobom. Gubitak Marije duboko osjećamo, jer žalimo zbog odlaska tako divne osobe. Nažalost, nemilosrdna bolest koja ju je mučila i prije trudnoće spriječila je mladu odvjetnicu da još dulje vrijeme uživa u njezinoj radosti nakon dolaska djeteta. Sada, s godinu i pol, njezina kći Lara sve više liči na mamu, svjedoči i Zoran.

Zoran je izrazio zahvalnost na podršci koju on i Marijini roditelji imaju u brizi za njihovu kćer. Iako priznaje da ga neki mogu optužiti za pristranost kao njezinog oca, on iskreno vjeruje da je Marija izuzetna i izvanredna djevojka. Zoran već u njihovoj kćeri nazire Marijine kvalitete i karakter, što ga neizmjerno veseli. Kao ocu, najveća mu je želja da njihova kći naslijedi sve ono što je Mariju činilo posebnom – njezin karakter, izgled i sve lijepe i vrijedne osobine koje je posjedovala. Nadalje je spomenuo da, budući da je djevojčica još mala, u ovom trenutku ne može identificirati svoju majku na fotografijama. Priznanje pravne strukovne organizacije. Marijini kolege odvjetnici zauvijek će je čuvati u sjećanju.

Odvjetnička komora u Nišu nedavno ju je odlikovala posthumnom zahvalnicom za njenu nepokolebljivu predanost i profesionalnost u području prava, kao i za njezino suosjećajno zalaganje u humanitarnim nastojanjima. Suprugu Zoranu uručena je zahvalnica povodom Dana advokature. Marija je prije smrti pokrenula akciju “Srce juga” kroz koju je osigurala pakete skrbi za onkološki oboljelu djecu kao i djecu iz socijalno ugroženih sredina. Nakon smrti cijenjene odvjetnice, njezin suprug, koji je također odvjetnik, donio je odluku da nastavi suosjećajnu misiju. Uz pomoć svojih kolega, preuzeo je koordinaciju prikupljanja i dostave paketa skrbi za djecu koja su ugrožena ili bolesna.

U našem nedavnom novogodišnjem pothvatu uspjeli smo prikupiti impresivnih 2000 paketića, izradivši i podijelivši njih 500. Ishod je nadmašio sva očekivanja, pokazujući zadivljujući uspjeh naših napora. I dalje, naša predanost humanitarnom radu ostaje nepokolebljiva, jer se trenutno pripremamo za nadolazeću inicijativu posvećenu djeci koja su pobijedila rak. Ovi trajni napori služe kao dokaz Marijinog trajnog naslijeđa u području humanitarizma. Sve dok sam ja živ, njezin će duh i dalje napredovati. Provođenje humanitarnih inicijativa nastavit će se, a moji planovi za nadolazeću godinu uključuju osnivanje ili humanitarne udruge ili zaklade u njezinu čast, osiguravajući da njezino ime živi.

  • Ovo je iskreno otkriće koje je Zoran podijelio. Zoran je od početka prosinca skupljao razne artikle poput igračaka, slatkiša, školskog pribora i odjeće. Ovaj pothvat, poznat kao “Srce s juga”, produžetak je Marijinih filantropskih nastojanja. Osobno to ne doživljavam kao svoju obvezu. Donacije se prikupljaju na dvije odvojene lokacije, jedna se nalazi u ulici Ćirila i Metodija 17 u Nišu, a druga u Mlinskoj 19 u Leskovcu, gdje inače živi Marijin otac.