– Za ovu nedjelju spremili smo vam jednu temu, koja je usko povezana sa zdravljem, a koja može da pogodi svakoga od nas. Ne kaće se bez razloga zdrav čovjek ima 1.000 želja, a bolestan samo jednu. Baš iz tog razloga treba održavati zdravlje, dok je čovjek još uvijek 100% zdrav. 

Banjalučanka Katarina Trivić od svoje 18. godine hrabro se borila s leukemijom i svojom pričom inspirirala je mnoge. Njezin put nije bio lak, ali njezina odlučnost i hrabrost promijenili su njezinu zemlju. Cacha je postala simbol borbe protiv ove opake bolesti i inspiracija svima koji se susreću sa sličnom dijagnozom. Katarina je aktivna sportašica, što je dodatno naglasilo njezino iznenađenje 2021. godine kada se osjećala kao da će se onesvijestiti u teretani. Nisam trenirao neko vrijeme i mislio sam da imam COVID jer sam jednog dana imao temperaturu, ali test je bio negativan.

Nemam apetita ali sam na dijeti pa mislim da je to razlog. Puno sam spavao, što je za mene neobično. Presudan trenutak je bio kada sam dobila veliku modricu na nozi, iako se ne sjećam da sam se udarila – rekla je tada Katarina. Nakon detaljnog pregleda dobila je šokantnu dijagnozu – akutna mijeloična leukemija. Pomislila je: “Imam samo 18 godina, hoću li umrijeti?” Uslijedila je lavovska borba, a cijela regija je promatrala tok događaja i molila se za dobre vijesti.

Naime, Kacha je uspješno pobijedio bolest, no početkom 2023. leukemija se vratila. U travnju prošle godine javno je istaknula potrebu za transplantacijom matičnih stanica, ali nije imala relevantnog donora. Njenom inicijativom pokrenuto je stvaranje banke matičnih stanica u Republici Srpskoj, jer mnoge zemlje u okruženju već imaju takve banke. Većina mladih krvnih stanica potječe iz koštane srži, masne tvari u krajevima kostiju.

U leukemiji, jedna stanica u koštanoj srži mutira i postaje kancerogena, klonira se i širi bolest. Doktorica Marta Vedlej rekla je da su odrasli u dobi od 50 do 70 godina u najvećem riziku od leukemije, no bolest sve više pogađa i mlađe ljude. Onkologinja Meredith Barnart objašnjava da postoji nekoliko podtipova leukemije, određenih prema vrsti mutirane stanice i stadiju u kojem se mutacija javlja. Simptomi leukemije često su nespecifični i mogu se zamijeniti s običnom gripom. Međutim, liječnici preporučuju da obratite pažnju na sljedeće znakove: Blijeda koža: Leukemija može uzrokovati anemiju, što može dovesti do blijede kože, posebno na licu, i hladnih ruku.

Umor: uporan osjećaj umora i nedostatka energije može biti znak leukemije. Infekcije i groznica: Česte infekcije i groznica mogu ukazivati ​​na leukemiju zbog oslabljenog imunološkog sustava. Kratkoća daha: Kratkoća daha tijekom tjelesne aktivnosti može biti znak leukemije. Sporo zacjeljivanje rana i modrice: Leukemija može usporiti zacjeljivanje rana i lako uzrokovati modrice. Na nogama se često pojavljuju male crvene točkice i petehije na koži. Noćno znojenje, bolovi u zglobovima i gubitak težine: Ovi simptomi također mogu ukazivati ​​na leukemiju.

Katarina Trivić ostavila je neizbrisiv trag i svojom hrabrom borbenošću nadahnula mnoge. Njezina borba nije bila uzaludna jer će promjene koje je pokrenula pomoći budućim pacijentima u sličnim situacijama, osim navedenih simptoma, simptomi leukemije mogu biti i noćno znojenje te osjetljivost i bolovi u zglobovima, otkrila je Vidlay pažnje. Također biste trebali platiti cijenu gubitka težine. Iz ti objašnjava da krvarenje iz nosa te natečeni ili povećani limfni čvorovi također mogu biti simptomi ove zloćudne bolesti.