Često zanemarivane iznimne kvalitete zelenih oraha u lipnju i srpnju često su zasjenjene dobro poznatim zdravstvenim prednostima i izvrsnim okusom potpuno zrelih oraha. Međutim, kroz povijest su sami listovi, mladice i zeleni orasi imali značajnu ulogu u stvaranju široke palete kozmetičkih i wellness proizvoda.

U ovom sveobuhvatnom vodiču pružit ćemo vam detaljan vodič o iskorištavanju kompletnih mogućnosti i prednosti koje pružaju ova neprocjenjiva sredstva. Izuzetne prednosti zelenih oraha daleko su više od pukog užitka. Obiluje vitaminom C, ovo voće jača imunološki sustav i pomaže u procesu detoksikacije. Ovi orašasti plodovi ne samo da se bore protiv iscrpljenosti i ublažavaju osjećaj tuge, već i čiste tijelo eliminacijom toksina, jačaju jetru i želudac, pročišćavaju krvotok, čiste sluznicu jednjaka i olakšavaju uklanjanje štetnih metala.

Nadalje, uporaba zelenih oraha pokazala je učinkovitost u ublažavanju glavobolja i menstrualnih problema. Korištenjem ulja dobivenog iz dehidriranih zelenih oraha, ne samo da se može poboljšati otpornost kose, već se također može smanjiti perut. Štoviše, ima sposobnost jačanja i revitalizacije umorne kože. Odabir džema od zelenih oraha služi kao pomlađujući nadomjestak koji okrepljuje i jača kožu, a konzumacija zelenih oraha ne samo da potiče cjelokupno zdravlje, već pruža i ugodnu gastronomsku avanturu, osobito kada se dodaju u voćne salate.

Kako biste proizveli terapeutsko ulje koje ima i svojstva za njegu kože i sposobnost pomoći u oporavku od opeklina i ožiljaka, sastavite sedam zelenih oraha, dvije mrkve i preferirano ulje, poput maslinovog. Započnite proces tako što ćete orahe podijeliti na četvrtine, a mrkvu narendati, a zatim ih sjediniti u bocu.

Započnite proces stvaranja ovog sastava tako što ćete narezati 40 nezrelih oraha na četvrtine. Stavite ih na red u staklenu bocu i prelijte ih s 500 mililitara meda. Nakon što je boca napunjena do vrha, čvrsto je zatvorite čepom i izložite je direktnoj sunčevoj svjetlosti otprilike mjesec dana. Kako vrijeme prolazi, ulje će postupno poprimati tamniju nijansu. Ovo specifično ulje može se pohvaliti nevjerojatnim prednostima kada se radi o liječenju mnoštva kožnih bolesti, uključujući psorijazu, ekcem, bore, staračke pjege i herpes.

Nadalje, sirup dobiven od nezrelih oraha, poznat kao med od zelenih oraha, ne samo da pruža ugodan okus, već djeluje i kao prirodni konzervans. Brojne ljekovite dobrobiti povezane s orasima naširoko su priznate, jer je otkriveno da ublažavaju razne zdravstvene probleme, uključujući anemiju, krvne poremećaje, respiratorne bolesti poput bronhitisa, upale grla i hipotireoze.

  • Kako bi se postigao željeni rezultat, ključno je dobro zatvoriti bočicu i ostaviti da ostane netaknuta 40 dana. Ključni čimbenik leži u odabiru hladnog mjesta za skladištenje, poput smočnice, koja je zaštićena od izravne sunčeve svjetlosti. Kada dođe trenutak za uživanje u ovom zadivljujućem pripravku, svako jutro prije jela popijte jednu čajnu žličicu. Dok se orašasti plodovi lome, njihova unutarnja jezgra će izlučiti, pretvarajući mješavinu u prekrasnu teksturu poput sirupa.

U jednoj divnoj poslastici, poznatoj kao liker od nezrelih oraha, često se uživa zbog svoje sposobnosti da potencijalno ublaži razne bolesti kao što su hipotireoza, probavne smetnje, migrene, menstrualni problemi i poboljša raspoloženje. Za izradu ovog divnog likera sakupite sljedeće sastojke: 1 litru domaće rakije, 12 zelenih oraha, 400 g šećera, 4 klinčića, 5 zrna kave, 2 vrećice vanilin šećera i 1 organski limun.

Počnite tako što ćete orahe prepoloviti i temeljito očistiti, kao i limun narezati na okrugle komadiće. Pomiješajte orahe i kriške limuna u zdjeli, pazeći da su ravnomjerno izmiješani. Čvrsto zatvorite spremnik i postavite ga na mjesto koje ima izravnu sunčevu svjetlost tijekom 40 dana. Važno je povremeno protresti posudu, čime se pomaže u otapanju šećera i pospješuje temeljito miješanje. Nemojte otvarati spremnik jer to može dovesti do isparavanja alkohola.