Danas ćemo pisati o nekoliko simptoma koji ukazuju na to da vam je potrebno gvožđe, nastavite čitati kako bi vidjeli koji su to simptomi. Ne samo da podržava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i održavanje imunološkog sustava, već također ima značajan utjecaj na vaše cjelokupno blagostanje i fizičko stanje.

Promatranjem određenih simptoma moguće je utvrditi postoji li nedostatak željeza u krvotoku i identificirati određene namirnice koje mogu pomoći u smanjenju rizika od takvog nedostatka.

Održavanje svijesti o činjenici da je željezo esencijalni nutrijent ključan za opću dobrobit od iznimne je važnosti. Tijelo može pretrpjeti značajne posljedice, kao što su umor, slabost i potencijalno anemija, kada postoji manjak željeza. Prepoznavanje pokazatelja ovog nedostatka najvažnije je u očuvanju dobrog zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza (IDA) kao prevladavajući nutritivni nedostatak u svijetu, koji utječe na približno 30% stanovništva.

Između 2003. i 2020. značajan postotak mladih Amerikanki, posebno onih u dobi od 12 do 21 godine, iskusio je nedostatak željeza, kao što pokazuju podaci objavljeni u JAMA Networku. Isto izvješće s eatthis.com također je otkrilo da je manji dio, otprilike 6%, ove skupine patio od anemije zbog nedostatka željeza.

Znakovi i indikacije koje mogu upućivati ​​na manjak razine željeza uključuju različite simptome.

Osjećaj umora i iscrpljenosti

Osjećaj umora često je pokazatelj nedostatka esencijalnih nutrijenata. Prisutnost željeza ključna je za sintezu hemoglobina, vitalnog proteina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima koji olakšava transport kisika iz pluća do različitih tkiva u tijelu.

Trudnoća

Trudnoća, stanje koje doživljavaju isključivo žene, izravno je povezana s potrebom za željezom i kod trudnice i kod fetusa u razvoju. Stoga je nužno pratiti ovo stanje kako bi se odmah riješili svi nedostaci i po potrebi povećala potrošnja željeza.

Situacija postaje još složenija zbog činjenice da simptomi koji se obično povezuju s trudnoćom, poput umora, slabosti, poteškoće s koncentracijom i hladnih ekstremiteta, također mogu ukazivati ​​na nedostatak željeza.

Osjećate nedostatak energije i epizode nesvjestice

U slučaju da osjetite bolove u mišićima i nogama nakon svoje uobičajene rutine vježbanja, to potencijalno može biti pokazatelj simptoma. Osim toga, ako vam fizički napori postanu pretjerano zahtjevni ili izazovni, moguće je da imate manjak željeza jer to može smanjiti izdržljivost tijela.

Nokti i kosa koji su skloni lomljivosti.

Crvena krvna zrnca omogućuju opskrbu kisikom i hranjivim tvarima raznih tkiva, poput noktiju i kose. Međutim, kada postoji manjak željeza, ove vitalne hranjive tvari mogu biti nedostatne, što dovodi do toga da su nokti lomljivi i skloni pucanju, kao i kosa koja postaje suha, slaba i osjetljiva na pucanje.

Kako biste spriječili nedostatke, važno je uključiti dobro zaokruženu i hranjivu prehranu u svoju dnevnu rutinu, osiguravajući adekvatan unos željeza kroz namirnice poput špinata, graška, lososa i suhog voća.

Povećana osjetljivost na niske temperature.

Nedovoljne razine željeza mogu utjecati na cirkulaciju krvi, što dovodi do smanjenja dotoka krvi u ekstremitete, uključujući ruke i noge. Posljedično, pojedinci mogu doživjeti trajan osjećaj hladnoće ili povećanu osjetljivost na niže temperature.

U slučaju da primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom radi procjene razine željeza u krvi i dobiti odgovarajuće upute za liječenje.