– Svi oni koji su toliko stari da su vidjeli “Kursadžije”, bar jednom, i dalje će da pogledaju pa bar jednu epizodu ove hit serije. Ona je prikazivana početkom 2000 godina i to sa velikim uspjehom širom regije. Mi danas govorimo o gospođi koja je obilježila definitivno ovaj hit serijal.

  • Salveta, od milja zvana Ljiljana Jakšić, osvojila je brojne pojedince svojim neizbrisivim portretiranjem omiljenog lika u renomiranoj seriji “Studenti”. Ljiljana, poznata po svom živom duhu i nepokolebljivoj odlučnosti, doživjela je značajnu transformaciju 1960-ih. U 52. godini života ova talentirana glumica prigrlila je majčinstvo. Unatoč bolnom odlasku partnera nakon što je saznala da je trudna, Ljiljana je pronašla utjehu u trenucima čiste radosti koji su uslijedili. Ispunivši svoju dugogodišnju želju da postane majka, doživjela je veliku sreću.

Kad se moj dugoočekivani san konačno ostvario, moj je partner donio odluku da se rastanemo, ostavljajući nas da idemo svatko svojim putem. Ljiljana čvrsto vjeruje da nikoga ne treba prisiljavati na roditeljstvo, a prema ocu svog djeteta ne gaji nikakvu zamjerku zbog njihove trenutne situacije. Međutim, razumijevanje njegovih emocija, osobito s obzirom na njihovu značajnu dobnu razliku, pokazalo se izazovom. Dolaskom svoje kćeri Darije, Ljiljana je otkrila novootkrivene izvore otpornosti i motivacije. Kada je njezin partner otišao u teškom razdoblju, Ljiljanin život doživio je dramatičnu transformaciju. Ipak, utjehu je pronašla u spoznaji da je trijumfalno iznijela trudnoću do kraja i na svijet poželjela dobrodošlicu dragocjenoj djevojčici. Preplavljena neopisivim naletom radosti, bila je sigurna da će ostatak njezine trudnoće teći glatko, kulminirajući u dragocjenom trenutku kada je ljuljala svoje novorođenče u zagrljaju punom ljubavi.

Nažalost, trudnički put nosi svoje prepreke, a Ljiljana ih je izdržala trudeći se do osmog mjeseca bez luksuza porodiljnog dopusta. Nakon samo mjesec dana predaha nakon poroda, vratila se na posao posve posvetivši se uklapanju svoje skadarlijske nošnje. Unatoč tim silnim izazovima, Ljiljana je osigurala da njezina kći Darija ne oskudijeva u ničemu i da napreduje bez prisustva očinske figure. Trenutno je Darija procvjetala u inteligentnu i zanosnu mladu ženu. Ljiljana se u razgovoru o bivšem partneru drži suzdržano, vješto izbjegavajući komentirati njegove izbore.

Ljiljana Jakšić jasno je dala do znanja da ne preuzima nikakvu obvezu ocjenjivati ​​njegova razmišljanja i nema želju miješati se. Na kraju, svaka osoba ima slobodu odrediti svoj put, bez obzira na krajnji rezultat, te treba biti odgovorna za učinke svojih odluka. Ove poteškoće su neizbježan aspekt postojanja, te ih je bitno prepoznati i napredovati. Ljiljana i njezina kćer su samostalne i bez ičije pomoći rješavaju svoje poslove.

Dodatna vijest:

Nažalost, prevladava predrasuda prema ženama koje začnu nakon 40. godine.

Portal detstrana.ru predstavio je izvještaje 5 majki koje su podijelile svoja iskustva, pružajući dokaze da radost majčinstva nadilazi godine.

Tatjana s 43 godine ponosna je majka dvogodišnje djevojčice Dijane.

Iskreno, moja namjera nikada nije bila postati roditelj. Uvijek me živcirala prisutnost djece; te slike kerubinskih dojenčadi doimale su se kao proizvedena verzija sreće. Život mi je bio dovoljno ispunjen i bez njih: posvetila sam se poslu, ulila ljubav u posao i održavala stabilnu vezu. Bilo mi je kristalno jasno da pripadam skupini pojedinaca koji nikada neće imati djecu. Međutim, kad sam napunio četrdeset godina, moj se svijet naglo preokrenuo. Prvo sam iskusio gubitak oba roditelja u brzom nizu. Tada je muškarac kojeg sam voljela otišao iz mog života, a moja sestra i njezina obitelj preselili su se u drugu zemlju. U tom trenutku sam bila pogođena oštrom spoznajom koliko sam zapravo bila usamljena.

Od trenutka kada smo se suprug i ja upoznali, imali smo jaku želju za velikom obitelji, tako da je svaka moja trudnoća bila namjerna i dobro isplanirana. Kao umjetnica i novinarka koja trenutačno radi kao slobodni umjetnik, nemamo zabrinutosti oko financijskog aspekta odgoja naše djece. Uz pomoć moje bake i dviju dadilja, možemo učinkovito upravljati našom rastućom obitelji. Djecu svakako uključujemo u sva naša putovanja, a ona uvijek žive s nama jer za sve ima dovoljno mjesta. Zanimljivo, sa svakom trudnoćom ponovno osjećam mladost. Moja najstarija kći sada je visoka gotovo kao ja i uživamo zajedno ići u teretanu i na bazen.

Čini se da genetika igra ulogu u mojoj sposobnosti prirodnog poroda, jer je moja vlastita majka na isti način rodila moju sestru i mene. U ožujku očekujem drugo dijete i nadam se da će sve proći u najboljem redu. Slobodno se može reći da ne planiramo prestati širiti obitelj nakon petog djeteta. Iskustvo majčinstva mi donosi neizmjernu radost. Fascinantno je kako se zbog toga osjećam mladoliko, unatoč godinama. Prilično je neobično da se navršenih četrdeset godina često smatra prijevremenom mirovinom.

Najmlađa kći posjeduje izvanredan smisao za humor. Kao primalja, imala sam privilegiju svoju najstariju kćer poroditi u našoj klinici. Na svom putu do “svjesne bake” stekla sam vještine pletenja čarapa i šivanja križeva. Iako sam doživjela blagu žalopojku nad ranim početkom menopauze kada su mi mjesečnice iznenada prestale, ustrajala sam u svom poslu. Tijekom jednog poroda čak sam osjetila čudesno kretanje života. Možda su moji kolege ispitivali moje psihičko stanje dok sam držao trudnicu za ruku, dok mi je druga ruka počivala na njezinu trbuhu, naizmjence suze i smijeh.

  • Doista vrijedno divljenja. U početku sam vjerovao da je to šala. Moj drugi brak me ispunio neodoljivim osjećajem radosti – on nastavlja živjeti na sličan način. Unuku je prigrlio svim srcem, iako nije njegova, a sada smo dočekali još jednu dragocjenu djevojčicu. Porod je bio naporan i dugotrajan, što je potaknulo razmišljanja o zakazivanju carskog reza – iscrpljenost je učinila svoje. Međutim, postoji određena jednostavnost procesa kada je netko mlad. U napadu bijesa, uzviknula je: “Zašto uvijek pomažem drugima, a zanemarujem vlastite potrebe?” – i nastavio donositi novi život na svijet.