Pretvaranje našeg dvorišta u mirnu i mirisnu oazu lako je postići primjenom ove tehnike za razmnožavanje lavande. Proces je jednostavan i omogućuje svakome postizanje istih rezultata bez napora. Ako slučajno posjedujete zrelo stablo lavande koje je bilo zanemareno dulje vrijeme, najbolje ga je oživjeti tijekom proljetne sezone za optimalno pomlađivanje.

Čin rezidbe služi kao okidač za rast novih listova i poboljšava cjelokupno zdravlje biljke. Sljedeće upute opisuju pravilnu metodu rezidbe zrelog stabla lavande:

Prije nego počnete, provjerite jesu li vaši alati u dobrom stanju i bez ikakve prljavštine ili krhotina. Ovo se odnosi i na vaše škare i na vrtne noževe – oni bi trebali biti oštri i spremni za upotrebu.

Korištenjem pravilno održavanih alata mogu se postići precizni rezovi koji pridonose brzom oporavku pacijenata.

Temeljito pregledajte svoju biljku lavande, obraćajući pozornost na sva područja koja bi mogla biti mrtva ili oštećena. Nadalje, ostanite oprezni zbog znakova bolesti ili prisutnosti štetnika.

Odvažan i samouvjeren pristup rezanju.

Za biljke koje su zanemarene u pogledu rezidbe, osobito starije, može biti potrebno temeljitije orezivanje. Ovaj postupak podrazumijeva rezanje tri četvrtine duljine grane, ali treba biti oprezan kako bi se izbjeglo pretjerano rezanje, jer to može spriječiti rast novog lišća uklanjanjem starog drva.

Kako bi se osigurali najbolji rezultati, predlaže se da se reznice pohrane u regijama gdje postoje aktivni, mladi izdanci. Kako bi se potaknuo željeni rast, preporučljivo je odrezati većinu ostarjelih i oštećenih listova prije oblikovanja preostalih biljaka. Za najpovoljnije rezultate preporuča se oblikovati lavandu u kružni ili polukružni oblik, jer će to dodatno zaštititi od potencijalnog naprezanja snijega u hladnijim područjima.

Kako bi sačuvali željeni izgled i pospješili zdravlje kose, neophodno je osigurati pravilnu njegu nakon šišanja. Nakon što je obrezivanje završeno, postaje imperativ osigurati hidrataciju biljke opskrbom odgovarajuće količine vode.

Održavanje opreza od iznimne je važnosti kako bi se spriječilo prekomjerno zalijevanje, jer lavanda cvjeta u sušnom tlu. Za očuvanje vlage i sprječavanje rasta korova, korisno je nanijeti sloj malča. Dosljedna rezidba je imperativ.

Kako biste postigli maksimalan rast i bujnost cvjetanja, neophodno je orezati lavandu na početku proljeća. To podrazumijeva uklanjanje uvelih cvjetova i nježno obrezivanje najgornjih dijelova kako bi se očuvao željeni oblik i potaknuo snažan razvoj. Iako se zadatak rezidbe stare lavande može činiti zastrašujućim, pridržavajući se sustavnog pristupa i redovitog održavanja, možete oživjeti njenu vitalnost i estetsku privlačnost, osiguravajući bujno cvjetanje u budućnosti.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.