Dr. Tim Spektor, renomirani i naširoko citirani znanstvenik, globalno je priznat po svojoj stručnosti, a njegove su preporuke visoko cijenjene na svim kontinentima. Nedavno je otkrio svoj preferirani doručak, označivši ga kao “superhranu” što je mnoge zateklo nespremne. Točnije, njegov početni obrok u danu je i hranjiv i dr. Spektor čvrsto vjeruje da ima potencijal za poboljšanje opće dobrobiti.

Liječnik se u stalnom nastojanju da obogati svoje obroke dosljedno odlučuje za nepromjenjivi doručak. Prema riječima liječnika, baš ovaj jutarnji obrok nije samo zgodan i ekspeditivan, već se može pohvaliti i obiljem biljaka i probiotika koji su ključni za održavanje zdravih crijeva. Doktorov doručak je divna mješavina jogurta, kefira i mješavine bobičastog voća (bilo da se radi o borovnicama, kupinama ili malinama), a sve je preliveno orašastim plodovima.

Rješenje nudi dr. Michael Mosley, stručnjak za prehranu. Opsežne znanstvene studije pokazale su da uključivanje kiselog kupusa i kefira u prehranu može učinkovito smanjiti upalu, ublažiti nelagodu i poboljšati opću dobrobit.

Naglasio je važnost nadoknade mikroorganizama u crijevima kao sredstva za ublažavanje bolova. Nadalje, konzumacija bobičastog voća pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, čime se smanjuje pojava iznenadnih skokova šećera i inzulina nakon jela, što u konačnici smanjuje vjerojatnost razvoja inzulinske rezistencije.

Zdravstvene dobrobiti povezane s orašastim plodovima naširoko su priznate.

Prema Eriku Arnesenu, znanstveniku i jednom od glavnih autora studije koja istražuje prednosti konzumiranja orašastih plodova, osobe koje dnevno konzumiraju otprilike 30 grama ili šaku orašastih plodova mogu očekivati ​​primjetan pad od 20 do 25 posto u izgledima da razvoj kardiovaskularnih bolesti.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.