Stanojka Mitrović je svima poznatija kao “Ćana”, te je uspjela napraviti veliku muzičku karijeru i važila je uvijek za pozitivnog i nasmijanog čovjeka.

Ipak, njezin životni narativ ispunjen je teškoćama i tjeskobom. Ćana, suočena s nemilom sudbinom, posjeduje duboko razumijevanje snage potrebne za stati na pozornicu i pjevati s nepokolebljivom fasadom normalnosti. U selu Gornja Tramošnja, u blizini Sanskog mosta, na svijet je došla prije 56 godina. Tragičnim slijedom događaja moji su roditelji prerano umrli, zajedno s gubitkom troje moje braće i sestara.

Unatoč našem nedostatku materijalnih dobara kao što su moderni ormari i slatkiši, u svemu tome postojala je određena dobrota. Danas se svijet čini pretjerano zasićenim, ali tada smo zadovoljstvo nalazili u jednostavnosti. Ova sjećanja podijelio je Nemanja Vasiljević, pisac i voditelj, gostujući u emisiji “Ispovijesti”. Iz prvog braka majka je imala sina, a bila je i majka četvero djece, od kojih je samo jedno ostalo živo.

Pjevačica je s nepunih osam godina doživjela prerani gubitak oca. Kako se moja majka bližila punoljetnosti, nažalost se razboljela. Umjesto da odem učiti, odlučio sam ostati uz nju i pružati joj pomoć. Njezin boravak u bolnici trajao je dulje vrijeme. Kad su se moji brat i sestra vjenčali, izrazila sam želju da brinem o našoj majci. Posjedovao sam iznimne košarkaške vještine i imao sam apsolutno povjerenje da ću uz prave resurse za trening postići izvanredna postignuća. Međutim, okolnosti su krenule neočekivano.

  • “To je nemoguće”, izjavljuje Ana. Nakon toga se zaposlila kao konobarica u baru i čulo se da su njezine pjevačke sposobnosti izuzetne. Braća su se složila da ona treba nastaviti ovim putem, međutim, njihova majka je bila ispunjena bijesom. Njezina se briga vrtjela oko potencijalne osude i ogovaranja drugih. Ana je, vođena željom za boljim životom, shvatila da se za podršku mora osloniti na vlastite snage. Iako nije imala luksuz da joj bogati pojedinci kupe stan i auto, bila je odlučna sve postići samostalno. U sklopu svog puta Ana se udala i postala majka sinu.

Taman kad je povjerovala da je sve u redu, pogodila ju je poražavajuća prognoza – rak dojke – a od zaključka je, srećom, prošlo desetljeće. Ishod je bio povoljan, a ja sam hitnim odlaskom uspio izbjeći zračenje i kemoterapiju. Svim ženama vani snažno savjetujem da daju prednost redovitim ginekološkim pregledima. Ključno je da ostanemo proaktivni i da se pravovremeno pregledamo. Osobno sam zahvalna što sam odlučila redovito odlaziti na preglede. Sada, obavezno zakazujem godišnji pregled.

Rođena 28. ožujka 1968. u Gornjoj Tramošnji, selu u blizini Sanskog Mosta, Ćana je svoj glazbeni put započela u mladosti. Ističući se svojim jedinstvenim vokalnim tonom i izražajnim stilom pjevanja, brzo je postala poznata po svom iznimnom talentu. Završivši osnovno obrazovanje u Tomini i pohađajući srednju Poljoprivrednu tehničku školu u Sanskom Mostu, Ćana je nastavila njegovati svoju strast prema pjevanju.

  • Njezini izvanredni nastupi krasili su brojne predstave i događanja. Sa 19 godina krenula je u početni profesionalni poduhvat u restoranu “Beograd” u Subotici. 1989. godine sa KUD-om odlazi iz Titograda na turneju koja je obišla Belgiju, Švedsku, Dansku i razne druge zemlje. Tijekom tog vremena osvojila je publiku i uspostavila vrijedne veze za buduća nastojanja. Godine 1992. otišla je u Toronto, Kanada, prije nego što je krenula na europsku turneju. U prvim mjesecima 1998. godine, točnije od siječnja do svibnja, uspješno je završila produkciju svog debitantskog albuma Nadam ti se.

Također, iste godine sudjelovala je na festivalu Moravski biseri i trijumfalno osigurala najviše pohvale publike za zanosnu izvedbu pjesme Kažni se sam. Trijumf njezinog početnog CD-a otvorio je put za uspješnu karijeru u glazbi i medijima. Godine 2000. udružila je snage sa Sinovima Manjače kako bi producirala zadivljujuću pjesmu „Brat i sestra. Stanojka Bodiroža i Dragan Mitrović Relja zavjete su izmijenili 20. listopada 2001. godine, a nakon vjenčanja iste su se godine iz Doboja preselili u Beograd. Godine 2002. Stanojka je službeno postala Beograđanka, dobivši državljanstvo Republike Srbije. Za to vrijeme dobila je i još jedno priznanje na Zlatnom melosu. Supružnici su 2003. godine dobili sina Luku, značajnu prigodu koja se poklopila s godišnjicom njihove vječne ljubavi.