– Puževi su jedna dobra stvorenja, koja definitivno nikome ne mogu nanijeti zlo. Međutim, kada je u pitanju bašta i biljke, e onda tu nastaju jako veliki problemi, jer puževi nekada znaju da budu jako dosadni. Slijedi i par savjeta kako zaštititi urod kojeg ste gajili cijelo proljeće….

Vrtlari i farmeri suočavaju se s značajnim problemom s puževima bez ljušture. Ovi štetnici predstavljaju značajnu prijetnju raznim biljkama, poput povrća i cvijeća, nanoseći značajnu štetu. Njihovo destruktivno ponašanje posebno je rasprostranjeno tijekom kišnih razdoblja i noću, ciljajući mlado lišće, mladice, klice, sadnice, pa čak i potpuno odrasle usjeve. U sljedećim odjeljcima istražit ćemo niz učinkovitih metoda za kontrolu puževa puževa kako bismo zaštitili vaše biljke.

1. Sakupljanje ručno Ručno sakupljanje puževa je jednostavan, ali naporan pristup. Unatoč dugotrajnosti, ova se metoda može pokazati vrlo učinkovitom, osobito na manjim površinama. Optimalno vrijeme za sakupljanje puževa je noć ili rano jutro kada su oni najaktivniji. Korisna strategija uključuje korištenje zamki grejpa. Jaka aroma grejpa mami puževe, olakšava njihovo sakupljanje i premještanje na drugo mjesto kako bi se spriječilo oštećenje biljaka. Korištenje bakrene žice Alternativni pristup odvraćanju puževa je korištenje bakrene žice.

Puževi imaju averziju prema bakru, pa je preporučljivo ovim materijalom zaštititi posude, zaslone ili ograde cvjetnjaka. Na taj način se uspostavlja opipljiva barijera preko koje puževi nerado prolaze, učinkovito štiteći biljke. 3. Korištenje biljaka sa svojstvima odbijanja puževa za potrebe sadnje. Uključivanjem određenih biljaka u svoj vrt možete prirodno odvratiti puževe.

Kadulja, nasturcij i stolisnik ispuštaju miris koji odbija ove sluzave štetočine. Dodavanje ovih biljaka u vaš vrt ne služi samo kao učinkovit repelent za puževe, već također povećava ljepotu i funkcionalnost vašeg vanjskog prostora. Komercijalni proizvodi za tjeranje puževa Na tržištu postoji širok izbor komercijalnih proizvoda koji služe za zbrinjavanje puževa. Ovi su proizvodi posebno formulirani za odvraćanje puževa ili sprječavanje njihove mobilnosti. Uključivanje ovih proizvoda u strategije kontrole štetočina može ponuditi dodatni put za učinkovito upravljanje populacijom puževa, osobito kada se koristi u kombinaciji s drugim metodama.

Za postizanje optimalnih rezultata preporučljivo je kombinirati različite pristupe suzbijanju puževa. Integriranjem metoda poput ručnog sakupljanja, korištenja bakrene žice, uzgoja repelentnih biljaka i ugradnjom komercijalnih rješenja, može se učinkovito smanjiti populacija puževa i zaštititi biljke od štete. Primjenom učinkovitih tehnika moguće je zaštititi vrtove i uživati ​​u bujnim biljkama, iako to zahtijeva ustrajnost i staložen pristup u borbi s puževima. Kako se bliži dolazak proljeća, očekuje se nastavak višegodišnje bitke protiv ovih naizgled mirnih stvorenja, koja se često smatraju nemilosrdnim uništavačima povrća i cvijeća.

Možete upotrijebiti različite metode kako biste osigurali da se vaš vrt ne pretvori u improviziranu blagovaonicu. Iskoristite snagu sunca. Učinkovita strategija uključuje posipanje soli po puževima, jer se vjeruje da ih to dehidrira. Suprotno uvriježenom mišljenju, stručnjak za vrtlarstvo David Domoni pojasnio je na britanskoj televiziji ITV da je sunčeva svjetlost zapravo najveći protivnik puževa. Kako se vrt ne bi sasušio, preporučljivo je izbjegavati zalijevanje kasno tijekom dana. Vlaga koja nastaje zalijevanjem stvara povoljno stanište za puževe, kojima takvi uvjeti posebno prijaju.

Omogućiti im večernje navodnjavanje slično je upućivanju poziva na ukusnu gozbu u prekrasnom okruženju. Iako postoje brojne dostupne metode za odvraćanje puževa, korištenje prirodnih sredstava za sprječavanje njihove invazije u konačnici je preferirani pristup. Prema Domoneijevom videu na YouTubeu, jedan od načina da povećate privlačnost svog vrta prirodnim predatorima puževa, kao što su ptice, žabe i kukci, jest stvaranje privlačnog okruženja. Biljke jakog mirisa imaju sposobnost tjeranja puževa.

Razmislite o tome da u svoj vrt uvrstite ružmarin, lavandu ili metvicu, jer ove biljke ljudima odaju ugodne mirise, ali ih puževi mrze. Kako biste dodatno zaštitili svoje povrće, među njih posadite ovo mirisno bilje. Ipak, budite oprezni pri sadnji metvice jer može biti prilično invazivna. Prema Domoneiju, ako mu ne dopustite da raste, riskirate gubitak svijesti. U vrtu se preporuča uzgoj metvice u posudama. Alicin, spoj kojim obiluje vlasac, služi kao snažan toksin za puževe. Kako biste odvratili ove nametnike, strateški postavite posude s vlascem među svoje vrtne biljke ili ih razbacajte po raznim dijelovima svog vrta.