Rak gušterače, iako nije najrašireniji, naširoko se smatra jednim od najopasnijih oblika malignosti. Prognoze stručnjaka govore da će do 2030. godine nadmašiti sve druge maligne bolesti kao vodeći uzrok smrti. Samo u Srbiji od raka gušterače godišnje oboli više od 1.500 osoba, dok globalna brojka doseže vrtoglavih pola milijuna.

Prihvatit ću esenciju vitalnosti u njenoj najvećoj mjeri.

Samo u Srbiji od raka gušterače godišnje oboli više od 1.500 osoba, dok u svijetu ta brojka doseže pola milijuna.

Rak gušterače, koji se često naziva “tihim ubojicom”, relativno je neuobičajena bolest o kojoj se često ne govori. Unatoč nedostatku prevalencije, rangiran je kao deveti najčešći oblik malignosti.

Prema riječima prof. dr. Dejana Radenkovića, kada se ova bolest manifestira, ona ima odjekujući učinak zbog svoje progresivnosti, posebno kada pogađa mlade osobe, budući da se radi o izrazito agresivnom obliku bolesti koji se često dijagnosticira vrlo brzo. uznapredovalom stadiju, javlja RTS Prve kirurške klinike Sveučilišnog kliničkog centra Srbije.

Zbog nespecifične prirode simptoma, poput bolova u trbuhu i leđima, pacijenti često odgađaju traženje liječničke pomoći do kasnijih faza.

Dr. Radenković istaknuo je da iako je pandemija Covida predstavljala značajne izazove za zdravstvo, pacijenti s malignim bolestima dosljedno su prioritet i posvećivana im je najveća pažnja.

Prema njegovim riječima, povećana dostupnost skenera i magnetske rezonance dovela je do veće stope otkrivanja raka gušterače, što rezultira većim brojem oboljelih od raka.

Prema riječima profesora, u preventivnom smislu ključno je osigurati da svi članovi obitelji idu na redovite kontrole – jednom godišnje – kada jedan član obitelji oboli od raka gušterače.

Prema riječima profesora Radenkovića, ako netko osjeti simptome poput žgaravice, kiseline i nadutosti, može se podvrgnuti gastroskopiji kod gastroenterologa. Ako se u želucu ne nađe ništa abnormalno, radi se ultrazvuk kako bi se isključili problemi sa žučnim mjehurom. Ako problem i dalje postoji, sljedeći korak je nastavak sa skenerom.

Značajan iskorak u području laparoskopije leži u potencijalnoj primjeni robotskog uređaja “Da Vinci”. Medicinski stručnjaci trenutno prolaze obuku kako bi svladali ovu kompliciranu i zahtjevnu tehniku.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.