U svijetu poznatih, imamo jako puno primjera kada stariji brat ili sestra su jako uspješni, a oni malo mlađi ipak ne uspiju da dođu do svog puno sjaja, od prevelike sjene poznatie braće. To se upravo desilo Marku, koji nije više mogao da živi u Srbiji, te je preselio u Španiju, gdje puno lkše i bolje živi i nema toliki pritisak zbog slavnijeg brata.

Novak Đoković (36), svjetski poznata ličnost, poznata je diljem svijeta. Njegov brat, Đorđe Đoković (28), prethodno je bio direktor turnira u srpskom teniskom turniru, ali je u međuvremenu prešao na ulogu u košarkaškom klubu Dubai, gdje nastoji uspostaviti prisutnost u Euroligi. Marko Đoković (32), srednji brat i sestra, za mnoge je zagonetka zbog namjernog nastojanja da zadrži diskretnost o svom privatnom životu.

  • Opće je poznato da je u dugogodišnjoj vezi s brazilskom modnom dizajnericom Leticijom Tesari. Njihova veza traje otprilike sedam godina. Unatoč glasinama o tajnom braku, Srđan Đoković brzo je odbacio te tvrdnje, rekavši da će, kada se njegov sin odluči oženiti, to biti javna stvar. Srđan Đoković je u razgovoru za “Blic” istakao da su on i njegova supruga uvijek poštovali izbor svojih sinova i da će tako i nastaviti. Izrazio je uvjerenje u Markovu odluku i potvrdio da se neće miješati u osobne živote svoje djece.

U bliskoj budućnosti, očekuje se da će obje osobe krenuti na putovanje neizvjesnosti, simbolizirano stajanjem na metaforički “ludi kamen”. Dok čekamo njihovu odlučnu potvrdu, razmislimo io izvanrednoj životnoj priči koja obuhvaća trenutke golemih nevolja.

Imajući prednost Novakovog brata i sestre, Marko je lako ulazio u svijet tenisa i aktivno se bavio “bijelim sportom”, pokušavajući izgraditi svoju karijeru. No, vrlo brzo je shvatio da nije ni blizu razine starijeg brata, iako su se povremeno udruživali u parovima. Marko se prvenstveno natjecao na manjim turnirima, a službeno se povukao iz profesionalnog tenisa 2019. U karijeri mu je najveći plasman bilo 571. mjesto. Intrigantan vrhunac njegovog vremena na terenu dogodio se 2012. na turniru u Beogradu, gdje je trijumfirao nad Carlosom Gomezom Herrerom. Španjolac je priznao poraz od Marka u prvom setu kada je Marko imao uvjerljivo vodstvo od 4:1. Ako ime Carlos Gomez Herrera zvuči poznato, to je zato što on trenutno služi kao Novakov partner u praksi.

Marbella, lokacija u Španjolskoj koja služi kao Novakovo središte za treniranje, Markov je dom već duže vrijeme. Marko je zaposlen u teniskoj akademiji, posao koji je imao presudnu ulogu da ga izvuče iz izazovne faze. Tijekom tog vremena borio se s depresijom i našao se u duboko problematičnom stanju. Na sreću, uspio je prevladati te poteškoće uz pomoć Pepea Imaza. Pepe, čovjek koji se često suočavao s kritikama zbog svog jedinstvenog pristupa i mantre “Ljubav i mir.

Tijekom tog razdoblja Marko je prepoznao izazove s kojima se suočavao i izrazio svoju borbu. “Bilo je to vrijeme puno izazova za mene”, priznao je. “Kada sam imao 20 godina, doživio sam razdoblje depresije. U to vrijeme sam susreo Pepea, koji mi je pružio neprocjenjivu podršku. Njegova se filozofija vrti oko ljubavi prema sebi kao načina da volite druge. To je način razmišljanja Novaka trenutno utjelovljuje”, podijelio je Marko u intervjuu.

Kad se spomenu imena Marko i Novak, mnogim pojedincima odzvanja jedan primjer. Dogodilo se to tijekom prvenstvene utakmice u Adelaideu protiv Sebastijana Korde, gdje su Noletove emocije dosegle točku ključanja. Preopterećen živcima, eksplodirao je od bijesa, usmjeravajući povike prema svojoj pratnji i zapovijedajući im da “odlaze”. Tako je Marko, zajedno s agentima Eduardom Artaldijem i Elenom Kapeljaro, izašao iz lože. Ipak, Marko se ipak vratio.

Nakon što je izašao kao pobjednik u meču, Novak je iskoristio priliku da se zahvali i ispriča se držeći mikrofon. “Želim izraziti svoju iskrenu zahvalnost svom timu na njihovoj nepokolebljivoj podršci i podnošenju mojih uspona i padova. Nije lak zadatak biti uz mene, ali sam doista zahvalan na njihovoj prisutnosti. Marko, koji je ovdje sa mnom, ja Želim vam izraziti najdublju zahvalnost i reći vam koliko vas volim”, rekao je Novak tijekom intervjua na terenu. Njihova je veza nevjerojatno jaka, što dokazuje Markovo često prisustvovanje turnirima i njihovo zajedničko slavlje izvanrednih postignuća.

U 2022. godini najmlađi brat i sestra obitelji Đoković, Đorđe, sklopio je svetu bračnu vezu. Uz Saška Veselinova zavjete je izmijenio u prelijepom Beogradu, unutar zidina cijenjene crkve “Sv. Marka”. Okružen odabranom grupom pojedinaca, prvenstveno njegovih najmilijih, kružile su glasine da Marko nije došao na ovu radosnu prigodu.

  • Demantij je brzo opovrgnut kada su se pojavile fotografije iz crkve na kojima se jasno vidi Markovo prisustvo i činjenica da je on, zajedno s Novakom i ostalim članovima obitelji, organizirao i komemoraciju u čast brata. Unatoč nadi rodbine u njegov povratak, Marko i dalje živi povučeno u Marbelli, rijetko istupajući u javnosti. Srđan Đoković je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije izrazio želju da se Marko vrati u Srbiju, izrazivši tugu što mu sin živi u Španjolskoj.

Njemu je teret bratstva i sestre Novaku bio nepodnošljiv. Gdje god je došao, neprestano su ga bombardirali upitima o Novaku, a on je više puta inzistirao da ga prepoznaju kao Marka, svog čovjeka. Upravo je zbog toga donio odluku o odlasku. Trenutno smo u završnoj fazi izgradnje pozamašne rezidencije u blizini Rume i optimista sam da će to poslužiti kao uvjerljiv razlog za njegov povratak. Ove je izjave Đoković stariji dao prije nekoliko godina.

Prethodnog mjeseca, kada je njihov otac doživio pad koji je rezultirao slomom ruke i hitnom operacijom, Novak i Marko su ga hitno posjetili u Urgentnom centru kako bi mu pružili podršku i bili uz njega u ovom kritičnom trenutku, uz Noleta.