– Piletina je do prije par godina bila najdostupnije meso po pitanju cijena, međutim, danas uopšte nije jeftina. Lako je probavljiva, puna je proteina, a bijelo meso je definitivno omiljeno među ljudima koji vode zdrav život….

Zbog široke dostupnosti, blagog okusa, nedostatka jakog mirisa i niže cijene u usporedbi s govedinom ili teletinom, piletina je postala vrlo tražena opcija za meso. Štoviše, piletina je bogata raznim esencijalnim nutrijentima i nudi brojne zdravstvene dobrobiti ljudskom tijelu. Sveobuhvatnom studijom provedenom u Kini došlo se do saznanja da se određeni dijelovi piletine smatraju neprikladnima za ljudsku prehranu.

  • Zajedničkim znanjem vrsnih kulinarskih stručnjaka, iskusnih tehničara i razmjenom kulinarskih spoznaja, utvrđeno je koje dijelove piletine treba izbjegavati zbog štetnog utjecaja na dobrobit. Stoga se strogo preporuča suzdržati se od konzumiranja pileće kože, jer se ona prvenstveno sastoji od masnoće i sadrži znatnu količinu bakterija. Izričito se savjetuje izbjegavanje konzumacije plućnjaka jer kuhanje na visokim temperaturama ne jamči potpuno iskorijenjivanje parazita.

Kineski stručnjaci također izrazito ne preporučuju konzumaciju glave (praksa neuobičajena u našim krajevima) zbog nakupljanja štetnih tvari koje kokoš unosi tijekom života. Kada se razmatra nutritivni sadržaj 100 g piletine, važno je napomenuti da bijelo meso sadrži značajnu količinu proteina, što pomaže u rastu mišića. Osim toga, njegov izuzetno nizak broj kalorija od 120 kcal i sadržaj proteina od 22,50 g čine ga optimalnim izborom za pojedince koji se pridržavaju bilo kojeg režima prehrane. Dodatni tekst: Opsežnim istraživanjem utvrđeno je koji dio piletine predstavlja najveći rizik za zdravlje.

Bez sumnje, piletina drži prvo mjesto kao jedan od najomiljenijih izbora mesa u cijelom svijetu. Njegova široko rasprostranjena privlačnost može se pripisati nekoliko čimbenika, uključujući njegovu široku dostupnost, blagi okus, pristupačnu cijenu u usporedbi s govedinom i teletinom te visok sadržaj bjelančevina s minimalnom masnoćom, osobito u bijelom mesu. Unatoč tome, studije su pokazale da svi dijelovi piletine ne nude iste zdravstvene prednosti, a neki dijelovi mogu imati čak i negativne učinke na tijelo. Široko rasprostranjena privlačnost piletine može se pripisati njezinoj širokoj dostupnosti i svestranosti.

Piletina je glavna namirnica u gotovo svakoj kulturi i može se kuhati različitim metodama poput pečenja, kuhanja, prženja ili roštiljanja. Njegov blagi miris lako se spaja s nizom začina i sastojaka, što ga čini svestranom opcijom u svakoj kuhinji. Osim toga, piletina je često jeftinija od crvenog mesa, što je čini pristupačnijim izborom za širu javnost. Piletina je vrijedan izvor proteina koji je neophodan za obnovu tkiva, proizvodnju enzima i sintezu hormona. Pileća prsa, sa svojim niskim udjelom masti i kalorija, posebno su prikladna za osobe koje paze na unos masti ili su na dijeti.

Nadalje, piletina je bogata vitaminima B skupine, kao što su B6 i B12, kao i selenom, fosforom i niacinom, koji igraju vitalnu ulogu u metabolizmu, imunološkoj funkciji i kardiovaskularnom blagostanju. Znanstvenim istraživanjem otkriveni su štetni aspekti piletine. Otkriveno je da pileća koža potencijalno šteti ljudskom zdravlju. To je zbog povišenih razina zasićenih masnoća i kalorija u koži, koje, kada se pretjerano konzumiraju, mogu povećati vjerojatnost srčanih bolesti, pretilosti i raznih drugih zdravstvenih komplikacija.

Nadalje, kada se piletina prži s netaknutom kožom, količina nezdravih masnoća i kalorija dodatno se povećava, što rezultira povećanim unosom trans-masnih kiselina. Ove posebne kiseline povezuju se s pojavom kardiovaskularnih bolesti. Studije su također otkrile postojanje bakterija, uključujući Salmonella i Campylobacter, na vanjštini piletine, posebno na vanjskom sloju. Nepravilno kuhanje ili loše rukovanje piletinom može rezultirati kontaminacijom, povećavajući vjerojatnost zaraze bolestima koje se prenose hranom.

Stoga se savjetuje da marljivo očistite ruke i kuhinjske površine nakon što dođete u kontakt sa sirovom piletinom, uz to da se piletina kuha na odgovarajućoj temperaturi kako bi se iskorijenile štetne bakterije. Kako biste u potpunosti iskoristili zdravstvene prednosti piletine, a istovremeno smanjili potencijalne opasnosti, preporučljivo je pridržavati se niza osnovnih smjernica za konzumaciju. Uklanjanjem kožice prije kuhanja ili konzumiranja može se učinkovito smanjiti potrošnja zasićenih masti i kalorija.

  • Preporučljivo je suzdržati se od prženja piletine, osobito kada je koža neoštećena, jer to može dovesti do povećanog unosa nezdravih masnoća. Umjesto toga, preporuča se odlučiti se za metode pečenja, kuhanja ili roštiljanja. Kako bi se osiguralo uklanjanje štetnih bakterija, ključno je temeljito skuhati piletinu na unutarnjoj temperaturi od najmanje 165°F (74°C). Kod pripreme piletine preporuča se koristiti zdrave začine i marinade koje ne sadrže pretjerano mnogo soli i šećera. Osim toga, održavanje odgovarajuće higijene pranjem ruku, posuđa i kuhinjskih površina nakon rukovanja sirovom piletinom može učinkovito spriječiti kontaminaciju.