– Za danas smo vam spremili dvije jako zanimljive teme, a prva je povezana sa brakovima između srba i žena koje dolaze iz Albanije. To je itekako postalo popularno u posljednjih par godina, a u drugom tekstu ćemo iz stručnog ugla vidjeti i čuti šta je to dobro da se jede za bolje zdravlje kompletnog organizma. 

Situacija s Nenadom Mosićem nije iznimna pojava ograničena samo na Srbiju i okruženje, jer u Srbiji postoji samo nekoliko pojedinaca koji su voljni živjeti u ruralnim područjima. Tijekom proteklih nekoliko godina, sve je više priča koje promoviraju prihvaćanje samca i neudate osobe. Ipak, među nama još uvijek ima pojedinaca koji žele uspostaviti stabilan život i zasnovati obitelj.

Jedan od tih pojedinaca je i Nenad Mosić (40) iz Žagubice, koji je odlučio kupiti mladu iz Albanije. Ovaj izbor naišao je na dosta empatije, a glavna sudionica je naglasila nedostatak domaćica u Srbiji.

Bez ikakve brige za troškove, njegova primarna želja bila je osnovati obitelj i započeti novo poglavlje života zajedno sa svojom suprugom.

Iako je bilo onih koji su ponudili svoju potporu i drugih koji su bili manje entuzijastični, njegova ravnodušnost prema njihovom mišljenju je očigledna jer je, čini se, otkrio životnu partnericu koja dolazi iz Beograda.

Ubrzo nakon izlaska, Nenad otkriva da je naizgled uspio otkriti ljubav.

  • Dobio sam brojne poruke od djevojaka, ali jedna djevojka iz Beograda mi je privukla pažnju. Razvio sam snažnu naklonost prema njoj i željno sam čekao da netko poput nje uđe u moj život. Zaista vjerujem da je ona prava za mene. Bitno nam je uspostaviti vezu, upoznati se, upustiti se u razgovor, a onda možemo procijeniti ishod. Nenad u razgovoru za Telegraf kaže da je ona savršen spoj, jer ga je njena zadivljujuća ljepota opčinila.

Dopustite nam da ponovimo da je Nenad spomenuo prošli brak i sina.

Nakon razvoda, nalazim se u samoći, dok moj sin ostaje kod bake i djeda. Nisam upoznat s kvalitetama albanskih žena i uključenim troškovima, ali spreman sam financijski se obvezati. Mediji su često ovako prikazivali muškarce koji ulaze u brak, pa se i meni dolikuje da to učinim – priča Nenad.

Njegova očekivanja od buduće supruge nisu pretjerana jer je uvjerava da će joj omogućiti život kakav je oduvijek zamišljala.

Kao nositelj kućanstva, preuzimam na sebe odgovornost za sve osigurati i brinuti se o svemu. U međuvremenu, moja buduća supruga moći će se usredotočiti na kućanske poslove, poput pripreme i kuhanja, bez potrebe za fizički zahtjevnim aktivnostima. Potpuno sam predan pružanju podrške u svakom aspektu našeg zajedničkog života i optimističan sam da ću pronaći partnera punog ljubavi koji će naše putovanje učiniti glatkim i skladnim.

Nenad, pošten i prosječan pojedinac, izrazio je želju da nađe ženu jer muku muči sa srećom na polju veza. S nadom da će naići na pravu ljubav, on razmišlja o mogućnosti traženja plaćenog braka, čija se cijena tek treba odrediti.

Status njegovog “prava” ostaje neizvjestan, ostavljajući nejasno posjeduje li ga još uvijek ili strpljivo čeka njegov povratak.

BONUS PRIČA – ZDRAVLJE

Prema riječima prof.dr. Vesne Dimitrijević Srećković, koja vodi odjel za liječenje kroničnih komplikacija šećerne bolesti i prehranu te Kabinet za prehranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKCS-a, naši su preci bili aktivno su se bavili poljoprivrednim poslovima, prihvatili tjelesno kretanje, održavali dijetu koja se nije sastojala od masne hrane na dnevnoj bazi i koristili biljne lijekove poput trava, divljeg voća i čajeva od suhog lišća za regulaciju razine šećera u krvi i zaštitu od razvoj dijabetesa.

Koji je bio njihov izbor za prehranu?

Dr Dimitrijević Srećković pojašnjava da su za svoje zdravlje korištene razne biljke poput kupine, borovnice, duda, koprive, koprive, pelena, ružmarina, maslačka, nane, bosiljka, ploda šipka, cvijeta kamilice i borovice. Utvrđeno je da ove biljke snižavaju razinu glukoze, jačaju imunitet, eliminiraju parazite i viruse te reguliraju ukupni metabolizam glukoze i lipida. Osim toga, dr. Dimitrijević Srećković naglašava da su na naše zdravlje utjecale značajne promjene u prehrani u posljednjih nekoliko desetljeća.

  • U današnje vrijeme postoji znatan dio pojedinaca koji su klasificirani kao pretili, a opće je poznato da u ovoj državi ne postoji nešto poput zdrave osobe. Moderna prehrana, uključujući i dječju, jako je zasićena masnoćama životinjskog podrijetla, koje ne samo da oštećuju integritet krvnih žila, već također osiguravaju nutritivno lišene kalorije, održavaju trajno stanje gladi i opterećuju tijelo prekomjernom masnoćom.

Možete li pojasniti točno značenje te izjave?

Utjecaj naših prehrambenih izbora na naše tijelo i ponašanje ne može se podcijeniti. Kroz vlastitu praksu endokrinologije primijetio sam da čak i samo šest mjeseci pridržavanja personalizirane mediteranske prehrane može dati rezultate vrijedne pažnje. To uključuje značajno smanjenje indeksa tjelesne mase, poboljšanja u omjeru opsega struka i bokova, smanjenu otpornost na inzulin, povećanu osjetljivost na inzulin, pozitivne učinke na razine lipida, povoljne promjene u omjerima LDL i HDL kolesterola, sniženi krvni tlak, smanjene razine homocisteina , prevencija ateroskleroze i smanjenje agregacije trombocita.

Čin posta ima moć poticanja ozdravljenja.

  • Pouzdano mogu tvrditi da kršćanski post, u kombinaciji s načelima mediteranske prehrane, ima potencijal spriječiti i učinkovito liječiti sve spomenute kronične bolesti. U svojim kliničkim i znanstvenim nastojanjima opsežno sam koristio mediteransku prehranu, koja je savršeno usklađena s konceptom posta. Važno je napomenuti da se post nikada ne smije poistovjećivati ​​s gladovanjem; nego uključuje namjerno isključivanje životinjskih masti i proteina koji se nalaze u jajima, mesu i mliječnim proizvodima. Umjesto toga treba se fokusirati na obilnu konzumaciju voća, povrća, žitarica, riječne i morske ribe te raznih vrsta ulja, s posebnim naglaskom na maslinovo ulje.

Prema riječima liječnika, isključenje bjelančevina i masti životinjskog podrijetla dva puta tjedno dokazano povoljno utječe na prevenciju raznih bolesti.

Praksa suzdržavanja od hrane, poznata kao post, duga je tradicija u našoj kulturi, a obilježava se srijedom i petkom. Određenim pojedincima, uz odobrenje svojih vjerskih vođa, dopušteno je slijediti modificirani režim posta koji uključuje konzumaciju ulja i ribe. Osim vjerskog značaja, post ima svrhu pročišćavanja tijela i duha izbacivanjem teške hrane i negativnih misli te jačanja volje. Izbjegavanjem masne i bogate hrane ne samo da poboljšavamo svoju samodisciplinu, već i oslobađamo svoj um od destruktivnih misli. Štoviše, utvrđeno je da je post koristan za različita zdravstvena stanja kao što su pretilost, metabolički sindrom, dijabetes, bolesti srca, moždani udar, masna jetra, depresija, neplodnost i rak. Nadalje, pokazalo se da smanjenje unosa proteina životinjskog podrijetla smanjuje rizik od raka i smanjuje razinu homocisteina, faktora koji doprinosi aterosklerozi.