Priča o pjevačici Mariji Nikitović zanima javnost već godinama. Ona je poznata po zadivljujućim tekstovima, a također je majka osmero djece koje je dobila u sretnom braku sa Vasilijem Nikitovićem.

Zadivljujuće postojanje jedne izvanredne srpske obitelji i dalje osvaja cijelu naciju, budući da njihova živopisna i uzbudljiva svakodnevna iskustva ne prestaju zapanjiti. Dok otvoreno izražavaju svoju težnju da povećaju svoju obitelj tako što će dobiti još jedno dijete, nepokolebljivo tvrde da njihove namjere ne uključuju nikakav oblik planiranja nasljeđivanja. Vasilije je nedavno prenio svoju čežnju za većom obitelji, ističući kako njihova djeca nisu samo nasljednici, već istančan izraz njihove ljubavi.

  • Marija, kao i mnogi drugi, izražava iznenađenje liječničkim upitima o namjeri osnivanja obitelji. Mogućnost skore trudnoće ispunjava me neopisivim osjećajem radosti. Ovaj par je blagoslovljen što ima privilegiju njegovati i odgajati šest dječaka i dvije djevojčice, čija dob varira od tri do gotovo 18 godina. Kako redatelj filma “Četiri ruže” zgodno primjećuje, naši su životi prepuni divnog kaosa djece koja skakuću po našim krevetima, a mi tonemo u san uz priče i knjige.
    Raspored naših dnevnih aktivnosti odražava školski raspored, ali umjesto akademskih predmeta, ocrtava naše različite obveze kako bismo osigurali jasnoću i izbjegli bilo kakve nesporazume. Smješteni u novobeogradskom stanu, njihova izvanredna sposobnost organiziranja omogućuje im da se nose s obavezama odgoja djece bez ikakve vanjske pomoći. U kuhinji, moja najstarija kći pruža neprocjenjivu pomoć pomažući u kuhanju i obavljanju raznih zadataka.

Dok ja marljivo radim u kuhinji, a mlađi mirno spavaju, jedno od starije djece ljubazno preuzima odgovornost za kupovinu namirnica naoružano pomno pripremljenim popisom. Dok se okupljamo za stolom za ručak, trudim se organizirati i održavati red tijekom našeg obroka. Međutim, doručak povremeno predstavlja izazov jer svatko ima svoje jedinstvene preferencije i želje. Marija je jednom rječito poručila: “Veličina košarice mora biti pažljivo odabrana da u nju stane sve naše potrepštine.” Često se odlučujemo za kupnju hrane u rinfuzi jer su našoj obitelji potrebne značajne količine.

Kroz naše opsežne veze s raznim dobavljačima, koji su u potpunosti svjesni naše sklonosti većim količinama, razvili smo snažan odnos. Uistinu je nevjerojatno da ono što bi ostala kućanstva održavala mjesecima, mi pojedemo u jednom obroku.” Uz zarazan osmijeh Marija je oduševljeno ispričala: “Vjerovali ili ne, usavršili smo umijeće konzumiranja tri kilograma jagoda u jednom obroku. sjedi.” Iznimno talentirana pjevačica naglasila je da se njezino bogato iskustvo pokazalo kao neprocjenjivo bogatstvo, koje joj je omogućilo snalaženje u zamršenostima odgoja osmero djece sa znatno većom učinkovitošću nego kad je prvi put krenula na put roditeljstva sa samo jednim djetetom.

Iako nisam u mogućnosti osobno ponuditi pomoć drugima, naša zajednica je njegovala kulturu uzajamne podrške. Starija generacija preuzela je na sebe da pomaže mlađim članovima na različite načine, poput osiguravanja prijevoza do i iz škole, pratnje na treninge, pa čak i sudjelovanja u zajedničkim domaćim zadaćama radi razmjene znanja. Kad sam imala 24 godine i imala samo jedno dijete, suočavala sam se s više poteškoća zbog svoje tadašnje nezrelosti. No, sada kada imam osmero djece, lakše se nosim s roditeljskim obvezama. Vasilije stavlja veliki naglasak na vrijednost iskrenosti, učeći svoju djecu da se uvijek suzdrže od laži. Nikitovići su se profilirali kao osobe s nepokolebljivim integritetom, što ih izdvaja od ostalih.

Raspitivanje na kolektivnom skupu o nedostacima Nikitovića dalo bi jednoglasan odgovor, jer bi jedni drugima odjeknuli kao jato poslušnih pačića – Nikitovići su lišeni prijevare. Cijelo njihovo biće vrti se oko nepokolebljive predanosti poštenju. Ključno je priznati da se zmija lukavo uvukla u živote Eve i Adama korištenjem laži.
Duboki utjecaj naizgled beznačajne laži leži u njenoj sposobnosti da otkrije i pojača bezbrojne složenosti koje se pojavljuju u životu.

Dok je njihov glavni cilj maksimalno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, njihova krajnja težnja je okupiti se u salonu i uključiti se u kolektivnu aktivnost gledanja filma. Što se tiče izbora filmova, privlače me oni koji odišu umjetničkom aurom, s obzirom na sklonosti trenutno prisutnih. Zanimljivo, čini se da postoji jednoglasna naklonost prema “Radovanu Trećem” i iskreno cijenjenje glazbenih skladbi Ramba Amadeusa.

Susret s glazbom koju osobno smatram nepodnošljivom neizbježan je dio života, iako je to možda teško priznati. Naš cilj je njegovati okruženje koje potiče rast i bezbrižan način razmišljanja djece. Vasilije je to iznio u intervjuu za “Mondo”. Nadalje, trudimo se njegovati njihovu ljubav prema čitanju. Knjige su veći izazov. Prije nego što podijelim nešto dulji odlomak, svojoj publici otkrivam autorovo ime, potičući ih da istraže autorovu biografiju i otkriju neobičan život kojim su živjeli.

U eri u kojoj čitanje knjiga nažalost nije uobičajena zabava u našoj naciji, odlučan sam u svojoj odlučnosti da potaknem duboku ljubav prema književnosti. Nikitović, pun strepnje od mogućeg odlaska budućih generacija, žestoko se protivi takvoj zamisli. Sama pomisao da on odlazi iz ove zemlje me ispunjava strahom, sa tugom govore. Ova zemlja s pravom pripada nama, a mi smo blisko povezana zajednica, intimno upoznati sa svojim načelima, unatoč tome što živimo u užurbanom urbanom središtu. Čvrsto vjerujem da će se njihovo ponašanje promijeniti kada shvate da su ovdje da ostanu.

Poznat po svojoj stručnosti u režiji, Vasilije Nikitović se proslavio nadgledanjem stvaranja vizualno najeksplicitnije reklame ikada napravljene na ovim prostorima. Nezaboravna krilatica “Uđeš, izađeš i to je to” ostavila je neizbrisiv dojam u kolektivnoj svijesti. No, u prijelomnom trenutku Nikitović čini hrabar zaokret i zadire u sferu kinematografije. Nakon ogromnog trijumfa “Četiri ruže”, Nikitović kreće u svoj najnoviji kinematografski pothvat, “Kruna.

  • U godinama od 2002. do 2006. Marija se našla kao članica ženskog hip hop dua Bičarka na travi. Uz svoju partnericu Unu Sević, ostvarili su uvjerljive izvedbe koje su se bavile temama poput osobnih veza i utjecaja supstanci poput alkohola i opijata. Ovaj hrabar pristup priskrbio im je reputaciju “skandaloznih djevojaka”. Njihovi odvažni tekstovi brzo su zaokupili zanimanje mlađe publike, poguravši ih do još većih visina popularnosti.
    Njihov neosporan talent kao dua nije bio ograničen na vlastite izvedbe; surađivali su i s drugim glazbenim grupama kao što su Bed Kopi i Prti Bee Gee. Njihova izvanredna postignuća donijela su im priliku čak i da pokrase pozornicu prestižnog Exit festivala. Značajan trenutak na njihovom putu dogodio se 2003. godine kada su se pojavili kao gosti u popularnoj TV emisiji Cultural Knockout. Nažalost, neke javne osobe nisu uspjele shvatiti pravu bit njihovih tekstova i glazbe, što je rezultiralo kritikama. Ovo je označilo prekretnicu za ovaj dvojac, jer su 2006. godine odlučili nastaviti individualne karijere. Una je to razdoblje opisala kao teško i teško razdoblje za oboje. Tijekom razdvojenosti Una i Marija utjehu su tražile na različite načine – Marija je prigrlila radosti majčinstva, dok se Una distancirala od raznih aspekata svog života.