U mnogim slučajevima kupovni sokovi nisu preporučljivi zbog prisutnosti raznih umjetnih dodataka, stoga vam donosimo recept za domaći sok od limuna koji je potpuno prirodan.

Održavanje pravilne hidratacije ključno je za podržavanje metabolizma i osiguravanje optimalnih fizioloških procesa, osobito tijekom ljetnih mjeseci kada tijelo doživljava povećani gubitak tekućine znojenjem. Unos vode omogućuje apsorpciju vitalnih hranjivih tvari poput kalcija i magnezija, a istovremeno olakšava eliminaciju toksina iz vitalnih organa. Adekvatno hidratizirajući tijelo, učinkovito reguliramo tjelesnu temperaturu i krvni tlak, promičući opću dobrobit.

Posljedice dehidracije na zdravlje ne treba shvatiti olako. Kako biste bili dovoljno hidrirani tijekom ljeta, prikupili smo nekoliko vrijednih savjeta. Osim toga, Marina Dekan, renomirana food blogerica, s nama je ljubazno podijelila svoj tajni recept za nevjerojatno osvježavajući napitak koji je savršen za te vruće ljetne dane – malinadu.

Odlučite se za prirodne sokove i smoothieje koji ne sadrže nikakav dodatni šećer.

Odlučiti se za kupovne sokove općenito se ne preporuča zbog obilja umjetnih dodataka, aroma i sladila, kao i prevladavanja rafiniranih šećera, a sve je to znanstveno povezano s raznim štetnim učincima na ljudski organizam. Kako bih ublažio te brige, predlažem zamjenu vodom, biljnim čajevima i domaćim prirodnim sokovima. Osobnim cijeđenjem ili miješanjem sokova iz voća i povrća možete osigurati zdraviji napitak.

Idealan napitak za gaženje žeđi u sparnim ljetnim danima.

Recept:

Za osvježavajuću limunadu pomiješajte 1 litru vode, sok od 2 limuna, 1 žlicu meda, 10 malina i led po želji. Ne zaboravite procijediti limunadu prije posluživanja.

BONUS TEKST

Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.