– Ekatarina Velika je jedna od najboljih domaćih rok sastava svih vremena. Jednostavno, imali su jako veliki broj hitova iza sebe, a ono što je i više nego specifično za njih je to, da su svi do jednog preminuli od opojnih sredstava. Slijedi i priča o jedinom ženskom članu ovoga benda.

Margita Magi Stefanović utjelovila je duh mlade žene koja je posjedovala neograničene potencijale, ali u konačnici nije uspjela ostvariti nešto bitno. Dana 18. rujna 2002. godine, u 43. godini života, preminula je u krugu garaže u Borči.

Zagonetna figura poznata kao Magi predmet je mnogih intriga. Njezina priča je tragična i zamršena priča, bez premca u svojoj melankoliji i složenosti.

Počet ćemo od samog početka. Margita je imala sreću da svoje umjetničke sposobnosti naslijedi od svog oca, glasovitog redatelja Slavoljuba Stefanovića Ravasija. Ipak, u mladosti je odlučila pobjeći u svijet glazbe. Po završetku studija na srednjoj glazbenoj školi Josipa Slavenskog uz Ivu Pogorelića, odmah je stekla priznanje kao čudo od djeteta, a zatim je pozvana da nastavi školovanje na cijenjenom konzervatoriju u Moskvi.

S druge strane, Margitina majka smatrala je da ona još nije dovoljno zrela za odvajanje od obitelji, zbog čega je ostala u Beogradu. U ovom gradu upisuje Arhitektonski fakultet, gdje njezin izniman umjetnički talent dolazi do izražaja njezinim profesorima i svima koji s njom budu u kontaktu. Taj urođeni talent očituje se u svakom njezinom pothvatu. No, nakon završetka studija uz svog dečka Srđana Vejvodu, Margita kreće na putovanje kako bi istražila beogradsku underground scenu, da bi se na kraju odlučila za potpuno drugačiji put.

Godine 1982. raspad grupe Šarlo Akrobata označio je početak priče Mage Stefanović. Milan Mladenović i Dragomir Mihajlović Gagi osnivaju grupu Katarina II, a njima se pridružuju Bojan Pečar, Ivan Vdović i, naravno, Margita Stefanović.

Njihov debitantski album, “Katarina II”, izašao je u svijet početkom 1984., pokupivši golemo hvalospjeve kritičara. Međutim, šira javnost još nije bila spremna prihvatiti revolucionarni zvuk koji je ovaj progresivni bend nudio, što je rezultiralo ograničenim komercijalnim uspjehom. Ubrzo nakon izlaska albuma bend je doživio niz promjena u sastavu. Vd se razišao s grupom, Gaga se prijavila u vojsku, a kao novi bubnjar ušao je Ivan Fece Firči, a Milan je ostao jedini gitarist.

Krenuvši na svoju inauguralnu turneju po Jugoslaviji, bend započinje novo poglavlje. Gagin odlazak iz grupe dogodio se nedugo nakon njegove vojne službe početkom 1985. Koristeći licencu Katarine II., bend mijenja ime, postajući Ekaterina Velika, ili skraćeno EKV. Tijekom tog vremena, EKV doživljava neviđenu slavu, ali kako uspjeh uzima maha, članovi benda postupno podliježu privlačnosti droge… Magi se jednako duboko zapetlja u ovaj svijet.

Tijekom uspješnih godina Magi i ostali članovi benda vodili su stalnu borbu protiv moćnih narkotika, bacajući sjenu na njihova postignuća.

Svi su bili pripadnici beogradske umjetničke boeme, a kada su ušli u taj svijet, više im nije bilo povratka. Na vrhuncu trijumfa EKV-a, Magi se pojavila kao simbol jugoslavenskog rock and rolla 1980-ih, ostavivši iza sebe glazbenu i lirsku ostavštinu koja i danas odjekuje u publici.

  • Posjedovala je dušu prepunu umjetničkih sklonosti, bruseći svoje vještine kao pijanistica. Tragično, postala je zarobljena u labirintu vlastitog unutarnjeg svijeta. Činilo se da je glazba koju je stvarala uz EKV jedina slamka spasa koja ju je održavala na životu, ali paradoksalno, to je bila i sila koja ju je tjerala prema vlastitoj smrti. Silazak u tamu je započeo kada se bend počeo raspadati. Grupa je od svog osnutka 1985. doživjela brojne transformacije (čak i glumca Srđana Todorovića), ali nitko nije mogao predvidjeti da će se jedan od izvornog trija – Mladenović, Stefanović, Pečar – na kraju oprostiti od benda. . Ipak, unatoč svim izgledima, upravo se to dogodilo.

Grupa je doživjela veliki šok kada se Bojan Pečar, basist, preselio u London 1990. godine. Taj ključni trenutak označio je početak propadanja grupe.

Čak i nakon odlaska Pečara, bend je uspio nastaviti neko vrijeme, dijeleći svoje najmračnije radove poput albuma “Dum dum”. No, krajnja razaranja dogodila se 1994. tragičnom smrću Milana Mladenovića od raka gušterače, što je dovelo do raspuštanja EKV-a. Od tog trenutka nadalje, Magi, usprkos svojoj ogromnoj popularnosti kao glazbenice, postupno blijedi u mraku, da se nikada više ne pojavi.

Cjelokupnost njezinih postignuća, profesionalne putanje i revolucionarnih doprinosa glazbi tragično je zasjenila ogromna prisutnost droga u njezinu životu, osobito nakon smrti njezina oca 1996. Očajnički se pokušavala osloboditi ovog destruktivnog kruga, uključujući prodaju obiteljskog stana i kupnju dva manja, kao i polazak na transformativno putovanje u Indija s preostalim sredstvima. Međutim, njezine težnje za potpunom promjenom načina života u stranoj zemlji pokazale su se besplodnim, što ju je dovelo do daljnjih nesretnih odluka po povratku. Na kraju je pribjegla prodaji oba stana, iscrpivši sva svoja financijska sredstva, i na kraju ostala bez doma.

Posljednjih godina života boravila je u krugu napuštene garaže na periferiji Beograda, a utočište je potražila i u prihvatilištu za beskućnike na Voždovcu. U 43. godini života dočekala je smrt 2002. godine u bolnici specijaliziranoj za zarazne bolesti u Beogradu.