Iako je općepoznato da je konzumiranje kave ili čaja prije spavanja nepoželjno, postoji određeni napitak koji još više pogoršava nesanicu. Začudo, ovo piće je mlijeko.

Ako se borite s nesanicom i niste sigurni u temeljni uzrok, možda bi bilo vrijedno preispitati određene noćne navike kao što je konzumiranje čaše hladnog ili toplog mlijeka prije spavanja, uživanje u žitaricama kao kasni međuobrok ili uživanje u mlijeku. pića na bazi.

Iako je općepoznato da su kava i čaj bogati kofeinom koji ometa moždane receptore za spavanje, važno je napomenuti da mlijeko, unatoč brojnim zdravstvenim dobrobitima zbog sadržaja kalcija i vitamina D, može imati i negativne posljedice.

  • Na kvalitetu sna može utjecati i vrsta pića koja se konzumira, pokazalo je istraživanje koje je proveo tim stručnjaka. Kako bi se utvrdio utjecaj različitih pića na san, grupi sudionika su opskrbljeni uređajima za praćenje spavanja i pet različitih pića. Svake noći sudionici su pet uzastopnih noći pili drugo piće i bilježili kvalitetu sna. The Mirror je objavio ove nalaze. Nalazi istraživanja pokazuju da je mlijeko najnepovoljnije djelovalo na san. Nakon konzumacije mlijeka prije spavanja, sudionici su imali prosječno trajanje sna od samo šest sati i 52 minute, što je gotovo jedan sat manje od prosjeka. Naprotiv, konzumacija kave dovela je do smanjenja trajanja sna za 54 minute.

Intrigantno je primijetiti da je, usprkos opće poznatoj povezanosti s nesanicom, čaj iznenađujuće promicao značajno trajanje oporavljajućeg dubokog sna, ukupno otprilike jedan sat i 14 minuta, uz oko 90 minuta REM faze sna. Točan uzrok negativnog utjecaja mlijeka na san još uvijek nije poznat. Unatoč tome, John Young, stručnjak za translacijska klinička i zdravstvena istraživanja na Sveučilištu Teesside, ranije je sugerirao da osobe koje imaju alergije na mlijeko, intoleranciju na laktozu ili sindrom iritabilnog crijeva (IBS) mogu imati poremećaje spavanja nakon konzumiranja mlijeka.

S druge strane, istaknuo je kako osobe bez zdravstvenih problema povezanih s unosom mlijeka ne bi trebale imati negativnih utjecaja na san. Young je došao do zaključka da na kvalitetu sna uvelike utječu izbori prehrane, razina tjelesne aktivnosti i količina izloženosti sunčevoj svjetlosti tijekom dana.

Prema nalazima studije, pojedinci koji su uzimali mlijeko prije odlaska na spavanje doživjeli su smanjenje prosječnog trajanja sna, na otprilike 6 sati i 52 minute, što je gotovo sat vremena manje od uobičajenog trajanja. Nasuprot tome, konzumacija kave dovela je do odgode početka sna od približno 54 minute.

Iako čaj može ometati san, iznenađujuće je pružio približno jedan sat i 14 minuta obnavljajućeg dubokog sna i sat i pol REM faze. Iako se točan uzrok štetnog učinka mlijeka na kvalitetu sna ne spominje izričito, profesor John Young, stručnjak za translacijska klinička i zdravstvena istraživanja na Sveučilištu Teesside, ranije je primijetio da osobe s alergijama na mlijeko, intolerancijom na laktozu ili sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ) može doći do poremećaja sna nakon konzumiranja mlijeka.

Nasuprot tome, izrazio je da pojedinci koji nemaju zdravstvenih problema kao posljedicu konzumiranja mlijeka neće imati negativnih učinaka na svoj san. Young je utvrdio da na kvalitetu sna uvelike utječu nečiji sveukupni prehrambeni izbori, razina tjelesnog napora i stupanj izloženosti sunčevoj svjetlosti tijekom dana.