U Srbiji je tokom aprila zabilježeno nekoliko neobičnih pojava zmija na različitim mjestima u određenim gradovima. I u jednoj fabrici su čak primjetili prisustvo zmija. U centru Užica se dogodio prvi incident gdje je pronađen poskok u blizini keja. Nakon toga se desila još jedna slična situacija u Vranju, gdje je otkriven stepski smuk dužine jednog metra.

  • Krajem travnja dogodio se incident u Novom Sadu kada su građani u blizini kanala DTD otkrili zmiju. Ovaj događaj pružio nam je priliku da intervjuišemo Vladica Stankovića, poznatog zmijolovca iz Vladičinog Hana, koji je dao iscrpno objašnjenje neobične pojave zmija u ovogodišnjem periodu.
    U Vladičinom izvještaju zabilježeno je da su zmije izašle iz svog skrovišta ranije nego što se očekivalo tijekom prethodne zime. Ovo rano pojavljivanje može se pripisati relativno kratkoj i umjerenoj sezoni. Kako zmije ne mogu podnijeti niske temperature, prirodno postaju aktivne kako vrijeme postaje toplije. Ova pojava može pojasniti njihovu pojavu u urbanim područjima.

Tijekom “sezone razmnožavanja zmija” zmije su se znale odvažiti na urbana područja, uključujući i srce grada, objašnjava Vladiča. Ovaj fenomen se događa kada ova stvorenja dolutaju u gradove, vjerojatno zbog prisutnosti glodavaca. Zmije su posebno privučene trgovinama u kojima se hrana skladišti na otvorenom, jer lovi ove male životinje. Vladiča je u više navrata osobno svjedočio ulasku zmija u trgovine. Naime, upravo prošle godine dogodio se incident u centru Vladičinog Hana gdje je Vladiča intervenirao i uhvatio nekoliko tvorova. Što se tiče pojave zmija u fabrici u Vranju, Vladiča to pripisuje zadiranju industrijskih objekata u prirodna staništa ovih životinja.

U improviziranom skladištu tvornice Vladica je naletio na zmiju. Ove tvornice u svom širenju zadiru u staništa brojnih životinjskih vrsta stvarajući pogibeljnu situaciju. Vladica se živo sjeća drastičnog pada temperature od deset stupnjeva koji je natjerao zmije, kao toplokrvna stvorenja, da potraže toplije okruženje za svoj zimski opstanak. Dakle, zmija je otkrivena u krugu tvornice.

Kada se suočite s prisutnošću zmije u zgradi, ključno je zadržati staložen način razmišljanja. Česta je pojava da pojedinci reagiraju nepotrebnom panikom, što može dovesti do impulzivnih radnji poput prodaje imovine ili vozila. Vrijedno je napomenuti da većina zmija otkrivenih u urbanim sredinama nije otrovna. Ako naiđete na zmiju u trgovini ili zatvorenom prostoru, preporučuje se da ostanete mirni, izađete iz prostorije i pustite zmiju da sama ode. Ove dragocjene upute dao je biskup Stanković kako bi zajamčio primjeren odgovor u ovakvim situacijama.

BONUS TEKST

Poskok, iz porodice poskoka, iznimno je otrovna i opasna europska vrsta zmije. Njegovo stanište čine suncem okupana i stjenovita područja južne Europe i Male Azije. Nijansa ovog stvorenja podložna je promjenama, što rezultira sivom, žutom ili smeđom nijansom na dorzalnoj strani, ukrašenom prepoznatljivim tamnim cik-cak uzorkom. Na trbušnoj strani ima bjelkastu boju ukrašenu crnim točkicama.

Muški primjerak može doseći duljinu od 1 metra, iako su u Velebitu zabilježeni rijetki slučajevi većih jedinki. Suprotno tome, ženke ove vrste općenito su manje veličine u usporedbi s mužjacima. Osim po prije spomenutoj isprekidanoj pruzi na leđima, ovo stvorenje se može prepoznati po ravnoj trokutastoj glavi, okomitoj zjenici i grebenu koji se nalazi na vrhu njuške. Posjeduje par izduženih otrovnih očnjaka koji su povezani sa žlijezdom koja proizvodi otrov unutar njegovih usta.

Nadalje, jezik mu je dugačak i račvast, služi kao osjetilni organ za dodir i miris. Tijekom mjeseci od travnja do svibnja te od rujna do listopada traje sezona parenja. Ženka poskoka rađa leglo od 10 do 20 potomaka koji po rođenju odmah probijaju krhku ovojnicu jajeta. Uz životni vijek do 15 godina, poskok se suočava s prijetnjama grabežljivaca poput ptica grabljivica i malih stvorenja poput orla zmije i mungosa. Preferira suha, kamenita okruženja bogata grmljem.

  • Dok je pretežno aktivan noću, danju se sklupčan odmara kako bi probavio obroke. Usporedno, poskok je sporiji, manje okretan i posjeduje jači otrov od crvenokose. U hladnijim krajevima spava zimski san tijekom zimskih mjeseci. Jesen predstavlja posebnu opasnost jer se poskok može penjati na drveće kako bi lovio ptice, potencijalno nanoseći štetu jedinkama koje ne sumnjaju da dođu u kontakt s njim. Osim toga, u rijetkim se prilikama može promatrati u smotanom položaju pod vodom.