Bolest koja se javlja kod starijih osoba je demencija,i zbog toga je jako bitno voditi brigu o zdravlju svog mozga. Potrebno ga je stalno vježbati, imati kvalitetan san te gledati kakve namirnice unosimo u tijelo.

Poznati srbolog Vladeta Jerotić sugerira da se čin pamćenja može značajno poboljšati usvajanjem pjesama ili molitvi. Upravo je zato imperativ svakodnevnog aktivnog intelektualnog razvoja, dosljednog širenja razumijevanja i poniranja u vrijednu literaturu koja našem mozgu omogućuje redovitu tjelovježbu.
Stručnjaci sugeriraju da određeni izbor hrane ima sposobnost stimuliranja i podržavanja moždanih krugova, naglašavajući važnost određene vrste hrane koja obiluje omega-3 masnim kiselinama.

Redovito uključivanje masne ribe u vašu prehranu naširoko je priznato kao koristan način da nahranite svoj mozak. Masna riba, poznata po obilju omega-3 masnih kiselina, smatra se izvrsnim izvorom hranjivih tvari za zdravlje mozga. Brojne studije pokazale su da tjedno konzumiranje masne ribe može donijeti značajne kognitivne prednosti i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Obilje omega-3 masnih kiselina koje nalazimo u lososu, skuši, tuni i haringi izdvaja ih od ostalih vrsta masne ribe. Ove izvanredne razine omega-3 masnih kiselina premašuju one koje se nalaze u bilo kojoj drugoj prirodnoj hrani. Prednosti konzumiranja hrane bogate omega-3 masnim kiselinama protežu se dalje od promicanja optimalne funkcije mozga. Također igraju značajnu ulogu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, reguliranju razine triglicerida i ublažavanju vjerojatnosti razvoja artritisa. Pogledajmo sada različite načine na koje omega-3 masne kiseline pozitivno utječu na naš mozak i živčani sustav.

Uključivanje masne ribe i povrća ili žitarica u vašu prehranu na tjednoj bazi može imati pozitivan učinak i na mozak i na cjelokupno tjelesno zdravlje. Ove posebne namirnice igraju ključnu ulogu u očuvanju staničnih membrana, poboljšanju komunikacije između neurona, sintetiziranju neurotransmitera, poticanju cirkulacije krvi u mozgu, poticanju rasta moždanog tkiva, poboljšanju kognitivnih funkcija i pamćenja, smanjenju vjerojatnosti tjeskobe i depresije, i potencijalno smanjujući rizik od razvoja demencije.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.