U nastavku ovog članka saznajte sve što trebate znati o kamencu: kako nastaje, kako ga ukloniti, kako ga spriječiti i još mnogo toga.

Tartar
ukloniti kamenac
Uklonite kamenac domaćim preparatima
Zubni kamenac – Prevencija

5 savjeta za održavanje zdravlja zuba
Zubni kamenac prvenstveno nastaje lošom oralnom higijenom, odnosno zubnim plakom, odnosno ljepljivom tvari koja se stvara od ostataka hrane i pića. Ako se oralna higijena ne održava pravilno, ove čestice se mogu početi stvarati i nakupljati na zubima, stvarajući kamenac.


Prvi korak u stvaranju kamenca zapravo se događa tokom žvakanja, kada se hrana razgrađuje na ugljikohidrate, koji se potom spajaju s prirodnim bakterijama i stvaraju kiselinu u ustima. Sama kiselina je problematična jer oštećuje zubnu caklinu, a kada se spoji sa česticama hrane i pljuvačkom, supstanca postaje ljepljiva, a zatim tvrda.
Drugim riječima, da bi nastao kamenac, ustima su potrebne bakterije, ugljikohidrati, čestice hrane i pljuvačka. Ugljikohidrati se nalaze u većini namirnica, čak iu zdravoj hrani poput voća i povrća. No, važno je naglasiti da je za izbjegavanje ugljikohidrata dovoljno prestati jesti slatkiše koji su bogati šećerom.
ukloniti kamenac

Gotovo je nemoguće ukloniti kamenac samo uobičajenim četkanjem ili čišćenjem koncem, a ovaj tretman može pogoršati situaciju tako što će oštetiti caklinu prekomjernim ribanjem.
Četkanje i čišćenje koncem pomažu samo ako na zubima postoji samo naslaga, a ona se još nije pretvorila u kamenac.

Najbolje i jedino rješenje za ovaj problem je posjeta stomatologu koji će vam nakon detaljnog pregleda izbrusiti zube kako bi se uklonio sav kamenac. Rana intervencija je važna jer kamenac može dovesti do gubitka zuba.

Stoga je važno na vrijeme spriječiti nastanak kamenca i paziti na pravilnu ishranu, redovno četkanje i čišćenje koncem.
Uklonite kamenac domaćim preparatima
Domaći preparati nikada nisu zamena za pravilan i profesionalan tretman, već su samo dodatno sredstvo.

Soda bikarbona: Soda bikarbona se vekovima koristi kao sredstvo za čišćenje zuba. To je abraziv koji uklanja nečistoće sa površine zuba. Sve što treba da uradite je da uzmete kašičicu sode bikarbone i dodate nekoliko zrna soli.
Utrljajte četku u smjesu i nježno četkajte. Nakon upotrebe sode bikarbone, operite zube pastom za zube i isperite usta.

Aloe vera i glicerin: Aloe vera se takođe smatra izuzetno dobrom zdravstvenom biljkom od davnina. Jeste li znali da može pomoći u zaštiti vaših zuba od kamenca? Uzmite čašu vode i u njoj otopite dvije supene kašike sode bikarbone. Zatim dodajte kašičicu gela od aloe vere. Na kraju začinite sa nekoliko kapi eteričnog ulja i 4 kašičice glicerina. Upravo ste pripremili mješavinu za čišćenje zuba koju možete koristiti ujutro i navečer.
Kora pomorandže: Stavite unutrašnjost kore narandže uz zube i polako je trljajte. Osim toga, možete odrezati komad kore i staviti ga u usta (na zube) kako biste uklonili neželjene mrlje sa zuba.

Sjemenke susama: Sjemenke susama se mogu koristiti kao piling za zube. Konzumiranje sjemenki susama može ukloniti zubni plak. Najbolje od svega, nema oštećenja zubne cakline.
Samo stavite nekoliko kašičica susama u usta i žvačite, ali nemojte gutati. Uzmite suhu četkicu za zube i operite zube sa susamom u ustima. Sjemenke susama također pomažu u uklanjanju mrlja sa zuba.
Zubni kamenac – Prevencija
Formiranje kamenca se lako može spriječiti. Prvo, obratite pažnju na svoje prehrambene navike. Budući da kamenac zahtijeva ugljikohidrate, najbolje rješenje je izbjegavati čokoladu, kolačiće, gumene bombone i druge tvrde bombone što je više moguće.
Međutim, našem tijelu su potrebni ugljikohidrati, tako da nema potrebe izbjegavati ugljikohidrate koji se nalaze u voću, povrću, žitaricama, krompiru i kukuruzu.
Pravilna oralna higijena: Pravilna oralna higijena je najvažnija za sprječavanje nakupljanja naslaga na zubima i stvaranja kamenca.
Da biste spriječili stvaranje kamenca, zube morate prati redovno, najmanje dva puta dnevno, i koristiti konac najmanje jednom dnevno. Stomatolozi preporučuju korištenje vode za ispiranje usta i paste za zube sa fluorom.
Čišćenje koncem: čišćenje koncem je glavni i manji dio oralne higijene. Redovno ga koristite za temeljno čišćenje zuba, odnosno između zuba, a pritom sprečavate bolesti zuba i desni. Postoje različite vrste konca: voštani konac, nevoštani konac, fluorirani konac, tanji konac, deblji konac itd. Odaberite onaj koji je najefikasniji u promicanju zdravlja zuba i usne šupljine.

Voda za ispiranje usta: Voda za ispiranje usta je bitan dio oralne higijene. Preporučuje se upotreba jednom ili dva puta dnevno za temeljno čišćenje oralnih bakterija i sprječavanje stvaranja plaka. Često sadrže brašno, pa prije upotrebe pročitajte upute proizvođača.
Redovno posjećujte svog stomatologa: Redovne posjete zubaru također mogu pomoći u sprječavanju pojave određenih oralnih bolesti. Ljudi koji posjećuju stomatologa svakih šest mjeseci imaju mnogo manje šanse za razvoj stanja kao što su parodontitis ili gingivitis. Osim toga, vaš stomatolog može vas savjetovati o odabiru prave četkice za zube ili vas naučiti pravilnom načinu pranja zuba.
Električne četkice za zube: Postoje neke vijesti da električne četkice čiste zube bolje od običnih, iako to nije u potpunosti dokazano.