– Danas govorimo o tumoru, koji je vodeći ubica 21 vijeka, po pitanju teških bolesti. Za njega još uvijek nije pronađen lijek, a nesretni biolesnici koji dobiju ovu dijagnozu, idu na dugotrajne terapije koje iscrpljuju kako um, tako i tijelo.

U dobi od 22 godine Šenon Maja Lem nije bila svjesna da joj tijelo napada rak kada je u početku trpjela intenzivne bolove u trbuhu, popraćene gubitkom težine. Pogrešno vjerujući da se zarazila virusom, njezina je patnja trajala nekoliko dana.

Osjećajući simptome oticanja, noćnog znojenja i bolova u zglobovima, pokazivala je znakove koji su upućivali na virusnu infekciju. Prisutnost povišene temperature, rumenih obraza i osjećaja mučnine dodatno je poduprla ovo uvjerenje.

  • Nakon što je zatražila liječničku pomoć, liječnik je Šenon Maji savjetovao da ode kući i počne s kurom antibiotika. Prisutnost boli tijekom mokrenja navela je medicinske stručnjake da posumnjaju na infekciju mokraćnog sustava kao uzrok. Kako su njezine tegobe postajale sve intenzivnije, pojavile su se migrene, praćene gubitkom kose i naglim gubitkom težine od 12 kilograma u roku od nekoliko tjedana.

Tijekom rutinskog ultrazvučnog pregleda u lokalnoj klinici otkriveno je da se u njegovoj trbušnoj šupljini nalazi kancerogena izraslina duga 13 centimetara i široka 10 centimetara. Kao rezultat toga, upućen je u drugu bolnicu na daljnju procjenu i liječenje. Nakon operacije potvrđeno je da je doista bolovao od raka, no postojao je tračak nade jer je bio ograničen na jedan jajnik, pošteđujući drugi od bolesti.

Šenon Maja kaže: “Život mi je pružio izuzetnu priliku za novi početak.” Nakon toga prošla je godina u kojoj se zaručila, au studenom 2022. na svijet je došao njezin sin Hunter.

Unatoč otkriću koštanih promjena, ova mlada majka ostaje odlučna nastaviti svoju bitku za zdravlje. Čvrsto tvrdi da rak ne diktira njezin identitet ni život, jer svaki dan nastoji iskoristiti na najbolji način uz supruga i sina. Koristeći platformu društvenih mreža, učinkovito podiže svijest o pokazateljima potencijalnog raka jajnika, privlačeći pozornost koju dobiva.

nadutost
Mogu se javiti simptomi mršavljenja, gubitka apetita, bolova u zglobovima, crvenih obraza, promjena u mokrenju i neredovitih menstruacija.

BONUS TEKST:

Izraz “rak” skovao je Hipokrat prije više od 2000 godina kako bi opisao skup bolesti. Važno je napomenuti da rak nije jedna bolest, već skupina bolesti. Definirajuća značajka ovih kancerogenih bolesti je nekontrolirana proliferacija tumorskih stanica.
Abnormalna masa tkiva naziva se tumorom, koji može biti ili kancerogen ili nekancerogeni. Maligni tumori imaju sposobnost invazije na obližnja tkiva i širenja na druge dijelove tijela, dok benigni tumori nemaju tu invazivnu karakteristiku.

Prevalencija zloćudnih bolesti svakim danom raste alarmantnom brzinom. Tijelo je infiltrirano kancerogenim stanicama, koje se infiltriraju u krvotok i šire cijelim krvožilnim sustavom. Nakon što je tjelesna obrana ugrožena, te stanice raka probijaju krvne žile i ciljaju vitalna meka tkiva koja služe kao primarna linija obrane za pojedinca.

  • Sam spomen riječi “tumor” u pravilu izaziva negativne i alarmantne asocijacije. Međutim, prepoznavanjem raka u ranim fazama i brzom intervencijom moguće je prevladati percepciju raka kao smrtonosnog stanja. Osim toga, postoje razne proaktivne mjere koje pojedinci mogu osobno poduzeti kako bi se zaštitili od razvoja kancerogenih bolesti.

Stanje poznato kao rak, koje se također naziva neoplazma ili neoplazma, potječe od grčkih riječi neos, što znači “novo” i plasia, što znači “rast”. Služi kao širok pojam koji obuhvaća brojne bolesti karakterizirane nekontroliranom diobom stanica koje mogu napasti i oštetiti zdravo tkivo. Iako se rak obično koristi za opisivanje zloćudnih tumora, važno je napomenuti da to nije pojedinačna bolest, već raznolik skup bolesti. Zapravo, postoji više od 100 različitih vrsta raka koje su identificirane opsežnim istraživanjem i razumijevanjem.

Tipičan tijek rasta i diobe stanica u tijelu pažljivo je reguliran kako bi se osigurala proizvodnja novih stanica potrebnih za održavanje dobrog zdravlja. Tijekom ovog procesa, stare ili oslabljene stanice prolaze kroz programiranu smrt i kasnije se zamjenjuju svježim stanicama. Međutim, postoje slučajevi kada ovaj mehanizam ne radi. Genetski materijal (DNK) unutar stanice postaje oštećen ili promijenjen, što dovodi do mutacija koje ometaju normalan ciklus rasta i diobe stanica. Posljedično, stare stanice opstaju umjesto da umiru kako je predviđeno, a nove stanice nastavljaju se stvarati čak i kada ih tijelo ne treba.

Čvrsta nakupina stanica, koja se obično naziva tumorom (izvedeno iz latinskog izraza “tumor” što znači oteklina), može nastati iz obilja staničnog rasta.

Postoje dvije vrste tumora: maligni i benigni. Maligni oblik, poznat kao rak, ima sposobnost invazije i uništavanja obližnjeg tkiva, kao i širenja u druge dijelove tijela kroz cirkulacijski i limfni sustav, što rezultira udaljenim metastazama. Kako tumori rastu, mogu vršiti pritisak na okolne strukture i lišiti zdravo tkivo esencijalnih hranjivih tvari razvijanjem vlastite opskrbe krvlju. U slučajevima kada abnormalne stanice ne tvore tumor, njihov nekontrolirani rast i umnožavanje mogu poremetiti normalne tjelesne funkcije potiskujući normalne stanice.