– U nastavku našeg današnjega članak govorimo o kućnim pomagalima, a koja nam pomažu u korištenju internet provajdera. Nerijetko se zna desiti da nemamo signala u drugom dijelu stana, a zapravo tako ne bi trebalo da bude. Slijedi par savjeta o postavljanju rutera u kući….

Hal Ponton, glavni arhitekt tvrtke Voneus Broadband, otkriva tri lokacije na kojima ljudi najslabije koriste ovu uslugu. Prema njegovim riječima, jedno od najčešćih mjesta slabog Wi-Fi signala je kada je router skriven iza televizora, pa se savjetuje da svoj router ne postavljate tamo. Postavljanje uređaja na policu s knjigama uobičajena je pogreška koja može ometati prijenos signala. Dodatni problem nastaje kada se ruter postavi u neiskorištenu pomoćnu prostoriju koja se nalazi na udaljenom kraju kuće.

Iako je očito da će Wi-Fi i dalje funkcionirati, ključno je osigurati najbolju moguću vezu kako bi signal pokrenuo njegov rad. To podrazumijeva stvaranje okruženja koje omogućuje signalu da “diše”. Postavljanje Wi-Fi uređaja na prozorsku dasku, stol ili u neposrednoj blizini uobičajene lokacije korisnika optimizirat će njegovu izvedbu. Namjera arhitekta bila je osigurati optimalno radno iskustvo i minimizirati potencijalne smetnje. U kućanstvu postoji širok raspon predmeta i materijala koji mogu utjecati na snagu i stabilnost vaše Wi-Fi veze.

Ako na zidovima imate srebrnu izolaciju, savjetuje se da usmjerivač držite podalje od tih zidova. Osim toga, prisutnost metalnih greda u kuhinjskom produžetku može uzrokovati smetnje. Prema The Sunu, ako naiđete na ovaj problem u svom domu, preporuča se premjestiti ruter u drugo područje. Položaj vašeg internetskog usmjerivača unutar vašeg doma može imati značajan utjecaj na brzinu vaše kućne mreže, čak i ako se nalazi u “pravoj” prostoriji. Ključno je razumjeti optimalnu lokaciju za vaš usmjerivač kako biste osigurali jak i pouzdan signal za sve povezane uređaje.

Prema stručnjaku za internetsku tehnologiju, razlika između dobrog i lošeg signala može se pripisati strateškom položaju rutera. Prema Wi-Fi stručnjaku Aleksu Toftsu, savjetuje se izbjegavanje postavljanja internetskih usmjerivača na određenim mjestima kao što su ispod stepenica, na prozoru, u kuhinji, na tavanu ili pored vaze ili akvarija. To je zato što signali teže putuju kroz metal, vodu, čvrste zidove ili težak namještaj. Kako biste poboljšali kvalitetu signala, preporuča se premjestiti router na otvoreno područje.

Tofts je u svom objašnjenju za Daily Mail savjetovao da je važno imati na umu opće načelo: uvijek budite u potrazi za potencijalnim preprekama u neposrednoj blizini koje bi mogle predstavljati probleme. Preporučljivo je izbjegavati postavljanje usmjerivača iza velikih komada namještaja ili u neposrednoj blizini drugih uređaja jer to može dovesti do smetnji signala. Unutar kuće postoje određene prostorije koje predstavljaju značajne izazove, a on je nastavio s ocrtavanjem nekoliko područja kojih se treba kloniti. Ispod stubišta Aleks je šaljivo primijetio da glodalice možda nisu estetski najljepši predmeti u vašem kućanstvu, ali je važno da ih ne zatvorite poput Harryja Pottera ispod stepenica.

Kako biste optimizirali jačinu signala, preporuča se postaviti usmjerivače dalje od zidova, kao i podići ih kako biste izbjegli kontakt s podovima. Kulinarski prostor u domu Signal usmjerivača mogu poremetiti i ometati električni uređaji koji koriste radio signale, kao što su bežični telefoni ili alarmi za bebe. U kuhinji se mogu pronaći razni uređaji, a glavni krivac za smetnje je mikrovalna pećnica koja radi na istoj frekvenciji kao i naš router, što rezultira “natjecanjem” za signal prilikom zagrijavanja hrane. Postavljen uz prozor Nije preporučljivo postavljati router blizu prozora ili na mjesto koje prima izravnu sunčevu svjetlost.

Izlaganje rutera pretjeranoj toplini, osobito tijekom ljetnih mjeseci, može dovesti do potencijalnih problema. Pravilno hlađenje bitno je za svaki električni uređaj, a to postaje još važnije tijekom ljetnih mjeseci. Kako biste spriječili pregrijavanje, preporučljivo je suzdržati se od postavljanja blizu prozora jer izravna sunčeva svjetlost može biti štetna. Umjesto toga, pronađite zasjenjeno područje bez ikakvih prepreka, osiguravajući dovoljnu cirkulaciju zraka u prostoriji.

Kako biste osigurali jak Wi-Fi signal, važno je premjestiti router dalje od vode, jer voda ima negativan utjecaj na Wi-Fi signale i može oslabiti mrežu dok prolazi. Kako biste osigurali optimalnu snagu signala, savjetuje se da usmjerivač držite podalje od objekata koji sadrže značajne količine vode, poput unutarnjih fontana, akvarija ili vaza za svijeće napunjenih vodom. Gore na tavanu, Prema Toftu, preporuča se postaviti vaš router u središnje područje vašeg doma, a ne blizu rubova. Postavljanje na tavan nije idealno za optimalnu snagu signala. U idealnom slučaju, vaš bi usmjerivač trebao biti smješten u prizemlju, točno u sredini vašeg doma.

Ovaj strateški položaj maksimizirat će njegovu pokrivenost i osigurati da svaka soba u vašoj kući dobije snažan i pouzdan Wi-Fi signal. Izolacija potkrovlja može predstavljati izazov kada je u pitanju postizanje jačeg signala. Ako koristite svoje potkrovlje i trebate internetsku vezu, bilo bi mudro razmisliti o korištenju Wi-Fi pojačivača.