Za osobe koje imaju česte trnce u ekstremitetima, kao i hladne ruke ili stopala, ključno je razumjeti da postoji prirodni lijek za one s nedovoljno prokrvljenim donjim udovima. Naknadne informacije funkcioniraju kao krajnji izvor za učinkovito rješavanje problema povezanih s lošom cirkulacijom. Neadekvatan protok krvi obično se predstavlja kao prevladavajući simptom.

Sumnjate li da vaše noge imaju neadekvatan protok krvi, važno je potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka kako biste dobili točnu dijagnozu. Važno je prepoznati da ovaj simptom može biti indikacija ozbiljnijih bolesti kao što su periferna arterijska bolest, moždani udar, srčani udar, krvni ugrušak ili sklerodermija. Pravilna cirkulacija krvi ključna je za dostavu esencijalnih hranjivih tvari i kisika svim organima u vašem tijelu. Kada je cirkulacija ugrožena, organi doživljavaju nedostatak ovih ključnih tvari, što dovodi do štetnih učinaka. Iako moja namjera nije utjerivati ​​strah, nužan je oprez.

  • Amputacija može postati neophodna u teškim slučajevima kada postoji nekontroliran i nezapažen gubitak krvi u donjim ekstremitetima. Ključno je priznati da je ovo značajan problem, jer često označava temeljno stanje. Treba napomenuti da loša cirkulacija nije samostalna bolest. Umjesto toga, to ukazuje na poremećaj normalnog protoka krvi. Dok se problemi s cirkulacijom često opažaju u ekstremitetima, posebice nogama, oni također mogu utjecati na vitalne organe poput srca. Nedovoljna cirkulacija u nogama često je povezana s prisutnošću proširenih vena. Zanimljivo je da proširene vene postaju sve raširenije među mlađim osobama, što ih dovodi u opasnost od razvoja loše cirkulacije.

Nedovoljan protok krvi natrag u srce, uzrokovan problemima cirkulacije i poremećajima venskih zalistaka, dovodi do nakupljanja krvi u nogama i posljedičnog razvoja proširenih vena. Ovo nepoželjno stanje prvenstveno pogađa žene. Začepljene ili puknute krvne žile, česta pojava zbog nakupljanja plaka i otvrdnuća stijenki žila, često rezultiraju slabom cirkulacijom u nogama. Čimbenici poput pretilosti, dijabetesa, bolesti štitnjače i hipertenzije, zajedno s neadekvatnom cirkulacijom u nogama, mogu pridonijeti ovom problemu. Nezdrave navike poput pušenja, prekomjerne konzumacije alkohola, nedostatka tjelesne aktivnosti i loše prehrane obično se povezuju s ovim stanjem.

Nedovoljna prokrvljenost i poremećaji cirkulacije mogu nastati kao posljedica dugotrajnog sjedenja u nepomičnom položaju, osobito kada nema kretanja. Osim toga, postoje razna teža medicinska stanja koja mogu pridonijeti neadekvatnoj cirkulaciji krvi u donjim ekstremitetima. Stanja koja utječu na krvožilni sustav, poput bolesti perifernih arterija, krvnih ugrušaka ili tromba i proširenih vena, međusobno su povezana. Osobe s dijabetesom mogu doživjeti simptome slabe cirkulacije u kombinaciji s Raynaudovom bolešću. Početni znakovi neadekvatnog protoka krvi obično se manifestiraju u udovima, osobito rukama i nogama. Hladni ekstremiteti, uključujući ruke, stopala, prste na rukama i nogama (bez obzira na vanjsku temperaturu), kao i umor i smanjena izdržljivost, uobičajeni su simptomi povezani s lošom cirkulacijom. Ovi pokazatelji mogu ukazivati ​​na nedostatak odgovarajuće cirkulacije krvi. Često se javljaju osjećaji bockanja i grčenja mišića.

Znakovi slabe cirkulacije mogu se manifestirati kao nelagoda i osjetljivost u ekstremitetima, zajedno s isušenom kožom i promjenom boje ispod očiju. Uz to, smanjeno znojenje u stopalima, promjene u pigmentaciji kože i odgođeno zacjeljivanje rana potencijalne su indikacije. Nadalje, mogu se primijetiti rekurentne infekcije i neadekvatan protok krvi u donjim udovima. Ključni korak je pronaći odgovarajuće liječenje za ove probleme. Srećom, postoji širok raspon alternativnih tretmana za osobe koje imaju problema s cirkulacijom. Kako biste zajamčili da je poduzet najučinkovitiji postupak za vaš specifični problem s cirkulacijom, nužno je konzultirati se sa svojim zdravstvenim radnikom.

Mogućnosti liječenja razlikuju se ovisno o temeljnom uzroku problema, u rasponu od jednostavnih lijekova poput nošenja kompresivnih čarapa ili uzimanja aspirina ili propisanih lijekova. Ako ove mjere ne daju rezultate ili ako se stanje pogorša, kirurška intervencija može postati održivo rješenje. U konačnici će se utvrditi najprikladniji način djelovanja utvrđivanjem temeljnog uzroka.